Godkända vallanlagsprov

Veresi Akácos Anka och Chankazz Czimbora är bland de första pumisar som fått officiellt godkänt vallanlagsprov i Sverige.
Båda har även godkända anlag i Ungern.
Vallanlagsprovet är officiellt sedan 2013-07-01.
Båda gjorde provet 17 och 18 augusti 2013 på Mårtensby och Ewa Karlsson Myrbrink som domare.

Ny delägare i Kennel Chankazz

🙂 Välkommen Ewa Lundin, ny delägare i kennel Chankazz.

Ewa stånde först från vänster.

När första kullen föddes visste jag inte om jag skulle våga mig på att ta fler kullar. Man utvecklas som hundägare och det kom sen två kullar till.
Inför den 4:e kullen kunde Chankazz kennel utökas med en intresserad uppfödare till, Ewa Lundin som har Bring It On Jippie efter Anka i sin ägo.
Att vara två om att planera och föda upp valpar är en stor trygghet.
Att sen Ewa är en duktig hundtränare och agilitydomare är mycket positivt.
Vi kan komplettera varandra och erbjuda valpköpare ett helt koncept med kunskaper om den lilla valpen och den växande pumin.

Chankazz Bobitaz, Veresi Akácos Anka och Ákinnaz Chezzi-e Ali-Boz på Fisksjöberget för att lyssna på vårfåglarna.

Hur det började

Det blev äntligen aktuellt att skaffa hund år 2002. Det började finnas lite tid över bland arbete och familjeliv. Akinnaz Chezzi-e hämtades en solig vinterdag i mars 2002 och lyckan var fulländad. En liten Pumivalp som var så söt att alla människor bara föll i trans när vi var ute. Vi tränade och gick valpkurs, lydnadskurs 1 och lydnadskurs 2. Agility 1, 2, 3, osv. När Chezzi-e var 3 år fick vi kastrera henne pga livmoderinflamation. (Endomitros). Så där blev valpdrömmarna just en dröm bara. Fast jag var så glad att Chezzi-e klarade operationen och blev frisk igen.
När vi sen fick hämta Veresi Akácos Anka på Arlanda i mars 2006 så blev drömmen levande igen. Det var ett spännande äventyr att få ta hand om Anka. Efter att ha levt ett helt annat liv i Ungern så fanns det vissa saker som vi fick jobba lite extra på. Hon hade rädslor och var osäker i vissa situationer. Efter ett år var det sen dax att para Anka med en trevlig pumikille. Det blev Karvakorvan Yabadabadoo i dagligt tal kallad Ywis. Det var inte lätt att välja hane men jag har alltid gillat hans trygghet och jag tycker han är en fin pumikille som är lagom stor. Lite erfaren var han så han var en stötta till både mig och Anka. Fick support från Kennel Akinazz och det är ett måste för jag var så oerfaren. Det blev fem små svarta valpar, alla flickor som varierade i storlek. Efer en hektisk, ljuvlig valptid så var det dax för valparna att åka till sina nya hem. Helka  åkte till Ungern när hon var tolv veckor. Det var en pärs att skiljas från henne. De andra gick lite lättare för de åkte efter åtta veckor. Illangoz fick sitt hem på Eckerö, Åland och de andra två bor i närheten så dem kan vi träffat lite då och då. 
Som väl var blev Bobitaz kvar här hemma efter lite funderande innan jag bestämde mig för att ha tre hundar i huset. Onekligen har ljudnivån blivit lite högre när husse kommer hem från arbetet. Det är också tre gånger så roligt att träna hundarna. Nu kan jag inte tänka mig att vara utan yrvädret Bobitaz. För jag har aldrig fått skratta så mycket som jag får med henne, det går inte en dag utan att hon ställer till något bus.
2009 blev det en ny valpkull och nu med en ung kille Borgarmarkens Mustang Cobra. Allmänt kallad för Mysco och Veresi Akacós Anka. En mycket trevlig kille som fick bli pappa för första gången. Sex valpar, tre hanar och tre tikar.
Ingen valp fick stanna i huset denna gång men en tik kommer att ge oss valpar så småningom. Det är spännande och nu måste jag tänka framåt och hur det blir får jag rapportera om så småningom. 

Numera är Chezzi-e en trogen vän som gör allt för att vara en hund som matte gillar. Agility och numera lite vallning är favoritsysselsättningar.

Kennel Chankazz

Hunduppfödning det har alltid varit en av mina hemliga drömmar och numera så är de inte hemliga längre. Kennel Chankazz är en verklighet och tre härliga sunda hundar finns i vår familj. Nu planerar vi för en kull valpar till i slutet på 2008. 
Under 2008 hoppas jag att mina knän ska fungera så att jag kan träna, tävla och ställa ut alla tre hundarna.
Chezzi-e får tävla med en inlånad handler som är min dotter eller med andra för jag kommer inte att hinna lära mig handla på ett sätt som passar mitt nyutbytta knä. Tänker inte att ge upp tanken att klara att tävla agility igen. För mig är det viktigast att kunna göra saker med hundarna som vi alla gillar. Vi ska fortsätta att valla får också. Det är mycket uppskattat av alla tre.

Det har visat sig att Bobitaz gillar att bada året om. Hon tycker om att jaga fåglar också. Därför går vi på en valpkurs med vallningsinslag så hon får träffa lite får och sin syster som går samma kurs.