Fredagen den 1 maj

En lång vår och 1 maj kom det några snöflingor dalande vid middagstiden. Jag har haft en härlig vår med massor av hundupplevelser.
Kennel Chankazz har haft en pumiträff och en klippkurs.
Jag och  Ewa åkte till Stockholm för att delta i en klippkurs. Spännande och där träffade vi två av Chankazz Bozz valpar. Jättefina små pumiflickor.
Jag har vallat mycket under hela våren och det börjar flyta på med alla hundar jag vallar med. Vi vallar med FUR och två hela helger har vi vallat i egen regi. Drömmen är att göra ett längre läger och bjuda in instruktörer från Ungern.
Var 14 dag vallar jag i Östra Deje hos Maria Berglund.
Harmat är nu 8 månader och hon har mognat mycket efter hennes första löp. Tycker bara mer o mer om henne. Hon ska nu få vara med lite mer o valla.
 Hennes syster Hamwaz och Ewa är introducerade i fårhagen och vi planerar för kommande äventyr. Ewa har en duktig Jippie som vallar, vilka fina hundar hon har.
Tråkigt och hemskt sorgligt är att Anka är skadad ett korsband har gått av. Hon blir tio år i oktober så det är svårt att veta o bli säker på hur hon bör behandlas. Det finns ett antal olika behandlingar och olika operationsmetoder. Jag har valt att börja med rehab utan operation. Håller tummen för att hennes goda kondition ska ge de bästa förutsättningarna så att hon orkar träna och bli rehabiliterad till ett bra hundliv. Svårt beslut och jag har funderat mycket på vilket som är bäst. En pumi lever i snitt 12 år och det innebär att många lever några år till. Det kommer att bli ett stillsammare liv men förhoppningsvis kommer hon att kunna vara med även om hon inte kommer att få valla o ruscha omkring ohejdat.
Det har fört med sig att Bobitaz har fått valla med Emma som herde. Hon får lite mer krav och det är roligt om hon kommer igång igen.
Flocken grupperas om igen , en gamling som vill göra lite som hon själv bestämmer, en sjukling med rehabträning, tre som bara vill leka med varandra på promenaderna undrar om det går att förutse fortättningen.
Planerar att ställa ut några gånger under året som kommer men har inte bestämt när och var. Det är så roligt att valla men det tar mycket av min fritid. Prioriterar mellan att köra drag och valla.
Snart blir jag pensionär och då om inte förr kanske jag kan bli en riktig fåra herde med egna får. Drömmar är bra att ha och om det sen blir så...............................

Söndagen den 5 janui 2014

😀 Tiden går och det är tid att summera lite från 2013. Det får det bli lite uppföljning av valparna så småningom då de snart blir 5 månader den 8 januari.
Året som gått har varit ett händelserikt år. Jag har varit i Ungern två gånger, först i maj och den veckan vi vallade var så fylld av händelser och hundverksamhet att den uppfyller mig fortfarande. Anka klarade ett vallnings prov och blev godkänd i Ungern. Det var samtidigt en tävling och vi kom på en andra plats och slog Lena P m Mysco med ett poäng, 😮
Vi deltog i flera utställningar och blev bla.Ungersk Pumi vinnare. Anka och Bobitaz bytte platser men någon av dem vann i varje utställning.
Jag hade planerat att para Bobitaz men det blev inget löp tiden gick men så till slut kom det en kull valpar i augusti, 7 stycken stora fina svarta troll. Bobitaz är en duktig mamma så hon fixar det mest själv och vårdar sina små med stor varsamhet. Men 7 valpar tar mycket av en tid som uppfödare och jag fick arbeta på konstiga tider och vi fick bytas åt i valplådan jag o S-A. Tur att han förstår lite hund numera för här var han ovärderlig. Han fick avstå sitt fiske två kvällar i veckan då jag arbetade,🙃. När det gått 3 veckor kommer ett meddelande att MIN valp var född i Ungern. Mitt i valpglädjen så var jag tvungen besluta om jag orkade hämta en valp.......
Alla valpar tingades till slut och flyttade ut ur huset 2 veckor innan Ewa och jag flög till Budapest för att bila ner till Baja
och familjen Keve Gabor.😀
Två dagar innan resan fick vi erbjudande om att köpa en helsyster till den valp som jag skulle ha. Nya beslut, för och emot, vi bestämmer att inte bestämma något förrän vi kommer ner och får se de små.
Så klart kommer vi hem med två små valpar. Vi fick en härlig helg med minst lika många minnen och hundverksamheter som vi fick i maj. Vi kunde dela på bilkörningen och vi släpade på packning. Valparna klarade resan och allt gick bra förutom att mitt knä tjöt i metalldetektorn så jag nästan fick klä av mig allt, kärringen körde ner näven innanför mina trosor.  Det var inte i ett enskilt rum utan detta hände bland alla passagerare och jag tjöt som en gris. Ewa försökte rädda mig men jag blev fast en bra stund. Ända tills de inte hittade något på mig. De vägrade förstå att jag har en knäprotes...... Ja detta var nog det sämsta på resan men det gjorde att inget kunde bli värre så sen var det bara att stega in i den Svenska tullen. Även fast jag visste att jag gjort precis som jordbruksverket kräver så känns det som att det kan gå åt skogen i alla fall. Det är så luddigt skrivet om alla regler och hur man ska vaccinera och med vad. Fast vi hade 24 timmar tillgodo och det gick bra. Sen åkte vi hem och utökade våra hundflockar med varsin valp.
Nu går vi valpkurs och Harmat blev 4 månader juldagen. Hon tappar tänder och gnager. Vi kampar och tränar inkallningar. Det är jätteroligt och hon är precis den hund jag vill ha. Hon är en självständig individ vilket innebär att vi inte alltid vill samma sak. Visst är det en omställning att komma till Sverige i november där man bor inomhus från ett Ungern där man gick i kortärmat och alla hundar var utomhus och valparna hade inte varit inne. De kunde inte gå över en tröskel och trappor var svåra. Slukade maten och  senut i ett hörn i trädgården. Där tillbringades den första tiden  och vi fick fjäska ganska mycket. Nu efter 6 veckor så sitter hon i knäet och sover inomhus men kan inte hoppa upp i en soffa eller i sängen. Hon har röstresurser och så gillar hon fåren. Hon har gått fint på får i vall hagen och det kommer nog att bli lite roligt att få prova om Hamwas gillar att valla också.
Nu hoppas jag på att 2014 blir lite mindre intensivt och det ska inte bli några valpar under detta år, tror jag i alla fall.
Fortsätter att drömma om egna får och att få valla mycket.

Tisdagen den 14 maj

Tänk nu är vi där i tiden som jag väntat på. Inte är det ett löp, nejdå inte det. Bobitaz verkar förstå att hon får vara hemma om hon parats så hon kniper och sparar sig. För är det någon som vill vara sin matte nära så är det hon. 🤩
Vi ska åka till Ungern. Inte i min vildaste fantasi har jag trott att detta skulle vara möjligt att få göra.
Tror inte att jag skulle gjort detta ensam utan men nu när jag har trevligt resesällskap blir det lättare.
Vi ska åka bil och vara borta drygt två veckor.
Jag packar och packar, hela hallen är full med väskor. Jag har en liten stund imorgon på mig att packa ur lite. Måste få plats med hundarna också.
Det är svårt att få tiden att räcka till........
Chezzi-e ska bo hos Emma. Tror att hon har det bäst så. De andra tre ska följ med på resan. Alla är preparerade med diverse vaccinationer o maskmedel. Saxarna måste nog användas under resans gång för alla utom Chezzi-e verkar för långhåriga trots att jag klippt dem för några veckor sedan.
Vi har vallat ock varit på draghundsträff och där passade Czimbora på att bada i ett dike så jag måste nog bada henne imorgon. Rulla sig i fårskit är en populär aktivitet för alla så de åker in i duschen hela högen.
Tänk att Anka ska få höra sitt modersmål igen efter sex år i Sverige. Undrar om hon kommer ihåg något från tiden i Ungern?
Det är så spännande att ha allt detta framför sig men lite rädd är jag allt. 
Så hoppas att alla kommer hem friska och med massor av trevliga minnen.
På världsutställningen tror jag att det ska vara 127 pumisar med. Så där förväntar jag inte så mycket mer än få vara med.
Det är vallningsveckan som kommer att vara det bästa. Sen alla hundar som man får se och så det bästa, Ungern och de människor som finns där.
 

Torsdagen den 3 januari 2013

😀 God fortsättning på 2013. Åren går och det är förunderligt att man finns med fortfarande.
 😋Julen har passerat med KASK:s rallylydnadstävling. Den blev mycket bra och vi har klarat ett första försök så nu blir det officellt nästa gång. En agiltytävling är nästa projekt och den är officiell klass 1, 2, 3. Ska bli kul. Blir ni nyfikna så kolla in på KASK:s hemsida.
Här i flocken har vi lite ledigt ifrån träning. Jag försöker hålla uppe intresset för lydnaden men kan inte förstå riktigt varför jag är en periodare med att träna lydnad. Hundarna har inget emot lite paus eftersom vi kör drag och vallar. Har tränat liiiite rally men nu får det väl ta lite fart när ljuset kommer tillbaka.
Planeringen är igång för nästa valpkull. Det är Bring it on Jippie som ska paras i jan - feb. Planerarar ytterligaare en kull med Bobitaz som mamma. Jippie ska paras med Rebuz och de har fått träffa varandra och vi har fått bilda oss en uppfattning om temperament och hundarnas övriga egenskaper.
Det är spännande att leta efter en passande hane eftersom det är mycket svårt att hitta då det inte finns så många att välja mellan.
🤪Mer planering och det är spännande värre. Jag ska åka till Ungern och få den stora förmånen att se på Ungersk kultur och vad som påverkar den uppfödningen och förhoppningsvis får vi se många Ungerska pumisar.
😠Jag har redan gått i stå med anmälningen till världsutställningen så jag måste ringa på hjälp tropr jag. Kommer kanske att bli kvar där nere om ingen hjälper mig, haha.
🙃🤒Tappade kameran i backen på juldagen så nu kan jag inte fota och det saknar jag, får se om den går att laga. Jag lusläser om kameror och drömmer om en ny.
Cykeln är klar och efter alla justeringar så blev den mycket bra. Det går att hålla full fart på pumigänget och när det var för isigt så blev det bromsar i......Hundarna har lärt sig att dra mycket bättre än tidigare men i gengäld så är det svårare att få hejd på ekipaget🤪 
Vi har provat att köra släde och det var inga problem med dragandet den åkte med så fint. Jo-Anne hade bjudit in till ett prova på drag med kälkar o pulkor. Diverse cyklar kom också med då det var dåligt preparerade spår där vi höll till. 124 hundar provade på och det får man väl säga är många som visade intresse.
Den 13 januari startar vi en vallkurs med FUR i Laxå hos Erika.
Det ska bli skönt att komma igång lite med vallningen igen. Provar lite imorgon för då ska jag valla med Anka o Czimbora. Har fått backa tillbaka med all träning med Czimbora så det kommer att krävas lite arbete nu under våren. Hon har utvecklats till en mycket lyhörd liten tjej. Utvecklas sakta och har inte löpt ännu. Jag slutar nu att invänta löpet och röntgar henne nu i vår.

Lördagen den 23 juni

😀 Ja tiden går fort när man har pumisar. Under våren har vi varit på utställningar i Västerås, Lidköping och så ställde vi i Norrköping. Chompiz Buz och Bring it on Jippie var med och det gick bra för alla hundarna på Furen i Norrköping. Det gick bra på de andra också men som vanligt så kommer jag inte ihåg och blandar ihop.😋 Tror att jag aldrig kommer att lära mig det här utställnings livet. De har gjort nya regler och det förvirrar ännu mer.
Vi har vallat på Mårtensby två hela helger under våren och nu väntar det några lägerhelger till, härligt värre.
😠Tyvärr blev mina hundar sjuka för några veckor sedan och det blev lite illa för Chezzi-e. Hon fick en pankreatit och går på antibiotika sista dagen idag och hon ser ut som vanligt igen men jag ska ta om provet under veckan. Alla 4 blev sjuka samma natt. Anka var ok nästa morgon och Czimbora efter den dagen men Bobitaz och Chezzi-e fortsatte att kräkas och så hade de diareé. De fick dropp och så piggnade de till så småningom. Besvärligt med sjuka hundar.
😀Vi har debuterat på rallylydnadstävling och gått en helgkurs på Jyckefix. Det var faktiskt roligare än jag trott och eftersom alla hundarna utom Anka hade varit sjuka så blev det Anka som fick vara med och hon är ju en pärla. Hon fick godkännt med 75 poäng. Det vara matte som gjorde två skyltar fel med 20 poängsavdrag. Så nu måste jag träna in alla skyltar lite mer noggrant för det kommer att bli bra träning för både Chezzi-e och Anka.
😉Bobitaz ska ut under hösten och tävla lydnad igen vi slutade när hon fick sina valpar men nu är hon igång igen och jag har lyckats ta mig samman och utveckla min belöningsteknik lite mer och det har gett bra resultat. Spännande om jag lyckas att behålla denna form nu i sommar.
🤒Min trehjuling är nu färdig och Emma och jag har kört provdrag i helgen. Det har gett mig många skratt ingen av såg normala ut. Hundarna skenade fram och det gick otroligt fort. Jag som gillar när det blåser om öronen fick bromsa hela första kilometern. Vet inte hur långt de orkar ännu men det visar sig nu under sommaren om de kommer att orka  med SM banan i Hällefors i höst. Den är 5.2 km och det är nog i längsta laget för en pumi. Tror att det är mycket backar. Vi ska åka och provköra lite längre fram.
Har man pumisar och barnbarn så blir faktiskt livet bra mycket roligare. 🙃

Söndagen den 25 mars

😀 Veckan började mindre bra då Chezzi-e skar sig i en tå. Hon har gått på tre ben sen i onsdags och jag trodde att det inte skulle gå att ställa henne denna söndag. Har smörjt och pysslat med tån varje dag och imorse så började hon med att stå vid dörren för hon kände på sig att jag tänkt att hon skulle få vara hemma.😋
Emy och Emil kom redan igår eftermiddag och Emy hade feber men stod på benen för hon ville ställa hund. Stackarn hon kämpade hela dagen med näsblod och frossa.🤩
Det är bra att få träna när det går lite i motvind och barna klarade sig galant. De åkte hem med massor av rosetter och det blev rättvist mellan dem.
😀Emil sammanlagt  BIG 4:a med Anka och Emy final 4:a veteraner med Chezzi-e som inte haltade i ringen.
Vilken dag.
Jippi-e var lite rädd på bordet och skakade av sig obehaget mycket länge i ringen så nu måste vi träna innan nästa utställning.
😋 Czimbora fnittrade runt lite och Caisa, hennes syster gick mest baklänges i ringen för de ville hellre leka med varandra än vara vackra för domaren. Domaren var väl så där lagom intresserad av pumisar men hon visade stort tålamod med barnen som ställde för första gången. Hon visade och de lyssnade bra.
😀 Samataget är jag jättenöjd med dagen. Jippie och de andra fick bra kritik och det var inget konstigt med någon och barnen fick inskrivet i respektive krritik, VÄLVISAD.
Det värmer i momors och farmorshjärtat. Hundarna snarkar så det tog rejält på dem att vara på utställning med sina nya handlers.

Torsdagen den 15 mars

😀Förra helgen tillbringade jag och alla fyra hundarna i ett iskallt ridhus tillsammans med Marc Linnér och en massa utställningsfreaks. Det var mycket lärorikt och nu när det gått några dagar så inser jag att det var mer kunskaps innehåll än jag trodde under helgen. Fast jag köper inte allt han lär ut då jag tycker att han behöver uppdatera sig lite mer när det gäller inlärningsmetoder.
Gäller ju att få en glad hund i ringen och inte bara vara glad själv.
När söndagen kom var det en och annan halt person som fick kämpa i sågspånet. Hundarna var genomskitiga när vi kom hem. Badade och satsade på klippning dagen efter.
🙂Träffade Jippie och klippte lite för hon ska vara med på utställningen i Karlskoga nästa helg. klippte alla mina 4 så de är någorlunda klara inför utställningen.
🙃Nu planerar jag för den kommande lördagen och vår lilla pumiträff. Vi ska klippa lite och ringträna och så ska vi träna rallylydnad. Blir säkert en del pumiprat.......
Ska ladda kameran och ta lite bilder på alla valpar som kommer. Det slinker med några pumisar från andra uppfödare också.
På lördag kommer det en ny pumikille till Karlskoga och vi önskar dem lycka till.
🤪Jag körde första draget igår och tog det mycket lugnt. Gick långa sträckor och njöt av solskenet och värmen. Idag var det en aning ömt i muskler och knäna skriker vid rörelse.
😙Jag och E var till Ö-O på föreläsning i måndagskväll, en sjukgymnast som forskar och hade mycket att berätta om hundens fysik och hur man ska träna en hund.
Jag tycker att jag gör mycket med mina hundar men det räcker inte på långa vägar. Minst två timmar motion perdag ska en hund ha. Skritten är en underskattad gångart som är livsnödvändig för hundens skelett. Ja det var mycket tänkvärt och mycket som man redan visste men som man gärna vill förtränga. Överviktiga hundar har ökat och det förkortar hundens liv med två år.......
🤒  Stackars husse har nu fått en skål med hundmat framför sig på frukostbordet. Inte för att han ska äta utan för att han måste sluta göda Chezzi-e med skinka och korv på morgonen. Hon lyckas lura honom så jag har sällan någon skinka på min macka för den har hundarna fått. Nu är det slut på det och hundarna kom tillbaka till sängvärmen mycket fortare i morse, när det inte serverades skinka!!!!!!

Söndagen den 5 feburari

😲 Vilka tjusiga fötter. Kanske det är senaste sättet att hålla värmen på i dessa bistra tider. Eller har dessa fötter klippt pumisar kanske?????
Karin såg ut så här efter att ha klippt Challe. Vi klippte Caiza och Clara samtidigt. Åke var hemma och vilade sig då han är skadad. Han har brutit ena frambenet och är ihopspikad med rehabilering som följd, i flera månader. Det är jättetråkigt. Han får inte vara med på utställningen på lördag som det var meningen.
Det går fort när olyckor händer och det är svårt att förstå hur i hela friden ett ben kan gå av när en valp leker.
Valparna är 7, 5 månader och Czimbora har blivit riktig tonåring. Hon har blivit lite stadigare i kroppen och fått mer kroppskontroll när hon rör sig fort. Fast jag börjar bli knäckt över att hon ställer till sådan oreda i hundhögen. Hon kan inte låta bli att retas och så blir det ljudlig tillsägelse och hon slutar INTE. Det är Chezzi-e som får utstå dessa attacker mest. De andra två nyper nog till hårdare.......
Chezzi-e och jag har börjat en nybörjarkurs, en 10 år gammal hund sdom ska lära in nya saker. Jätteroligt tycker både hon och jag. Vi ska träna och målet är att klara en tävling.
Det blir nog inte så allvarligt men det är bra att ha lite nytt att träna på. Anka och Chezzi-e gillar detta skarpt. Det är numera kö vid ytterdörren igen när kängorna knyts och därmed går jag alltid ut genom ytterdörren halvblind. Det ska puttas med alla nosar på mina glasögon för att vara säker på att jag ska ta med just den hunden.
Det är för kallt att vara ute längre stunder och det är korta promenader när termometern visar 20 grader kallt.
Längtar faktiskt efter sol och vår. 
 

Lördagen den 7 januari

🙂 Tänk vad tiden rasar fram. Julen bara försvann och trettonhelgen blev en skön återhämtningshelg för redan stressad matte. Det är otroligt skönt att få ta långa promenader i skogen när det inte finns snö men är lite lagom fruset. Hundarna är mycket förtjusta och har högt tempo. Jag kämpar med busig valp som nu måste få lite mer krav och framförallt så måste jag få bort att hon ställer till sådan oreda i flocken. Det var mycket lättare att gå från två till tre hundar. Czimbora har inte riktigt förstått att hon skulle få mindre stryk av de äldre om hon lugnade ner sig.
Hon är långbent och ostadig i kroppen så hon har ramlat i vattendragen nu i två dagar. Hon håller på att träna på sin kroppskontroll men hon har en bit kvar. Igår frös hela skogens kvistar fast i hennes blöta päls och hon badade bara vidare i pölar och diken under hela promenaden.
Vi har börjat att utforska södra bergslagens naturreservat och det är så skönt att få vara ute i skogen utan en massa folk som är hundrädda eller inte gillar hundar.
Vi har träffat ett gäng likasinnade hundar på momentinlärningskurs. Spännande att konstatera att nu börjar nog jag att jag förstår och kan prestera mycket mer. Det märks på träningsstunderna, de har högre kvallite numera.
Stackars Bobitaz som fick stå ut som första hund hon fick kämpa längre med mitt lärande. Sen är det mycket roligt att komma igång med en valp och så denna valp som är så lätt att arbeta med.
Vi ska försöka att träna på nu och så är målet att tävla med både Bobitaz och Czimbora. Jag ska inte fega ur fler gånger nu utan det är bara att träna på om det går åt skogen.
Känns bra att göra en nystart och ikväll anmälde jag till en inoff utställning. Det blir minst 4 hundar och vi behöver flera handlers.
😀Ska gå en utställningskurs för en proffs handler i mars. Det ska bli riktigt roligt. Jag har ju aldrig gått någon sådan utbildning så det är nog dags nu.
Sen hoppas jag på att min nya cyckel blir färdig under våren så att vi kan börja träna in ett spann.
🤪Czimbora har gått med i spannet några gånger efter att hon sprungit lös under hela hösten och vintern nu. Från början fick hon åka med under jackan. Så gick dragkedjorna sönder och hon ramlade ur och efter det ville hon inte sitta där längre. Då fick hon springa med lös kortare sträckor. Så sen sitta i bilen ensm och vänta. Numera går hon med sele och längst fram. Hon är riktigt duktig på att dra. Bara korta sträckor för hon verkar växa och utvecklas fortfarande.
😲Sen har vi bestämt oss för att valla på Mårtensby två helger en i vår och sen en i höst. Det ser jag fram emot men vet inte vilken hund som ska få vara med. Kanske kan bli två t.om.
😀Pumihälsningar från oss och god fortsättning på det nya året. Så träffas vi i vallhagen i vår eller på någon utställning.

Onsdagen den 9 november

😀Nu är Caiza klippt och jag har fått känna på alla valparna. De är fortfarnade mycket jämna och har sin farfars svans. Åke har varit här i några dagar och han är en mycket fin kille. Hoppas nu att han inte växer allt för mycket utan stannar under agilitys maxgräns. Han ska naturligtvis bli en agilityhund och det är redan ett lag planerat. Åke , Clara, Wilda och Siri, alla Chankazzhundar. Challe träffar jag på kursen och i vallhagen, han är precis den hunden jag trodde han skulle bli. Caiza träffar jag i vallhagen och hon kommer att bli en arbetsmyra, pigg och nyfiken. Undrar om stoltheten redan lyser hos uppfödaren, hihi. Det är alltid lika roligt att träffa valparna och jag börjar att längta efter att få träffa Buzter. Får väl lura iväg dit till våren kanske. Får träffa Bozz på lördag, han behöver putsa lite på öronen.
😉Nästa helg ska vi ha en barmarksdrag helg. På fredagen den 18 nov ska vi lyssna på ett föredrag  som handlar om vinterdrag. På lördagen ska vi träna drag mellan 10 00 och 13 00 vi avslutar med att grilla och man tar med det man vill ha själv.
På söndagen den 20 nov så kör vi tävling. Allt ska ske i Kristinehamn på lite olika ställen. Är du intresserad så titta på Karlskoga brukshundklubbs hemsida.
🤪Vi var och tränade idag och det var nog de snabbaste 2.5 km jag någonsin har kört med pumisar. Jisses vilket drag, måste ha varit rätt väder och rätt vägsträcka. Anka och Bobitaz drog 2.5 km först med Chezzi-e lös redan från början och hon tog rygg på Jo-Annes spann och det drog upp farten bra. Sen höll de i hela vägen. Vi pausade en stund och körde sen sträckan en gång till med Czimbora lösspringandes. Hon håller sig från cyckeln och det går bra med henne lös. Hon har inte fattat vad vi gör än utan leker med allt och alla men hon är klart snabbaste hunden. Det kommer säkert att bli en snabbspringare av henne.
🙂Jag och mina pumikompisar har varit i Alvesta på en genetik kurs hela den gågna helgen. Vi hade hur bra som helst och jag fick mycket med mig hem att fundera på. Tack Annika och Kickie ni är bara bäst. De hade lagat mat och vi åt och drack men tanter i den åldern kräver rätt mycket sömn och vi sov tidigt. Det var så skönt att åka med andra och slippa köra själv.
🤨Började en genetik kurs i ÖKK regi i Örebro i måndags men där tror jag inte att jag passar in så bra. Kändes inte bra alls. Hoppar nästa gång tror jag.
😀Czimbora och jag går kurs och så tränar vi lite här hemma. Vi vallar någon gång per vecka och 5 av de senaste valparna vallar på samma ställe och så vallar några ur första kullen också. Det har blivit ett riktigt vallargäng.
Var till farbror doktorn och fick provsvar hade blodvärde 86 och det kanske kan förklara varför jag somar bara jag sitter ner. Nu ska det ätas hemska tabletter och massor av vitaminer. Sånt är det mellan varven.🤒

Tisdagen den 11 oktober

😀Jaa nu är hon här Wilda-Rosalie och lite gott är det att gosa bäbis. Valparna växer mycket fortare så med dem måste man skynda sig att njuta av men Wilda-Rosalie växer saktare och vi får njuta i långsamare takt.
Czimbora går på valpkurs nu och några tänder har ramlat ut. Hon bryr sig inte om det men det är mindre vasst när man stoppar in fingrarna för att rädda sina saker i gapet.🤒 Jag saknar tv-bilden och kan inte ladda min kamera längre då sladden tuggats sönder. Sen har lite hudkräm slunkit ner🤪 Ska åka runt och laga saker imorgon.
Hon har växt och är i härmaråldern. När hon går bredvid så gör hon samma sak som den närmaste hunden gör. Hon följer mig inomhus och hjälper till med matlagning då hon sover på mina fötter. När jag haltar uppför trappan gör hon likadant lika sakta som jag. Bra märkligt hur en valp utvecklas.
Hon har börjat att bråka och leka med Chezzi-e som inte är lika förtjust som Czimbora är.
Hon har träffat får i flera veckor och på Mårtenby Gård fick hon prova att styras och jisses det gjorde hon så hon började att gå runt fåren på bra avstånd.
Det är mindre kul att inte få springa med när vi tränar drag. I början åkte hon under jackan och där drog hon in huvudet och sov små stunder. Senare så har hon suttit ryggsäck men inte på ryggen för där gillar hon inte att hänga. Jag har hängt ryggsäcken bak o fram istället. Nu är hon så bestämd att jag klarar inte att hålla henne kvar där när hon tröttnat. Så nu får hon sitta i bilen och vänta och det är inte roligt.
Chezzi-e får stanna ibland och göra henne sällskap för hon gillar inte att dra i spannet längre. Hon hänger på om hon får gå lös bredvid. Hon får så lätt ont i fötterna att hon förväntar sig att det gör ont. Hon fyller 10 i januari så hon ska få trappa ner lite och det räcker att få motionera och ha kul.
Har skickat efter skor så jag hoppas att de hinner komma innan SM, skor till hundarna alltså.
Under SM helgen ska jag träffa Fiffi, Czilla Finah. Det sak bli jättekul. Har sett Clara i veckan och hon är jättesöt. Caiza Kavat har fått träffa får en gång och detta gillade hon så hon kommer på torsdag och provar igen.
Aktiviteterna växlar starkt nu och jag tränar på med lydnaden och jag tror mig känna att vi håller en lagom fart för alla hundarna är taggade. Bobitaz klarar 1:ans apportering nu och resten börjar se riktigt bra ut så bara jag får tid ska jag försöka hinna med en tävling innan årets slut.
Åkte på en knasig sjukdom nu i helgen så jag slogs ut ordentligt, fick plötsligt 39,7 och sen satt febern kvar tills i måndagskväll . Trodde att det var över och så sitter jag här med feber ikväll igen. Inte bra för jag har varit ute och kört ikväll och ska köra i morgon förmiddag igen. Det är sista veckan vi ska köra hårt sen blir det vila i några dagar innan SM i Nybro.
Nu är det bara pirret i magen som spökar för tänk om och hur ska vi klara detta. Tänk om jag blir omkörd av många och Bobitaz inte sköter sig. Tänk om jag inte orkar. Tänk om jag inte kommer i mål. Tja vad man än gör så är det bara ens bästa som räknas så vad händer om allt går åt fanders, absolut ingenting.🙃

Fredagen den 23 september

😀 Vaknade i morse med klädhögen färdigladdad för snabb påklädning. 🤪Vi klarade det och alla valparna kissade ute och det var torra golv inne, pusst.Så tog vi en snabb frukost och direkt ut på en längre skogspromenad. Vi kom fram till skogen och kunde släppa lös allihop och jag satte mig på en stubbe och inväntade att alla skulle busa färdigt.😙
Ett bra sätt att göra av med energi och att träna lite inkallning. Kom på det här med förberdda klädhögen igårkväll när jag bara hann få på mig en tröja innan första valpen kissade. Slängde ut de andra och sprang ut halvnaken sen in då telefonen ringde. Svarade och bad dem vänta, fick tag på ett par byxor, ut för att hämta in valparna. En gick in och efter lite lock och pock gick nummer två in. Sen blev det stopp då nummer tre bestämt sig för att vara kvar ute. In och bad att få ringa upp igen och sen var det bara att vänta in den lille pumivalpen som hade så roligt där ute.
Sensmoral: gå aldrig ut halvnaken om du vill att hundarna ska gör det du ber dem om. Så numera är det byxor på som gäller.
Efter morgonens promenad var det dragträning en kortis på några km. Det var mycket uppskattat om inte en gubbe hade en lös boxer när vi fått upp farten ordentligt. Bobitaz har lite svårt fortfarande för sånt så jag tog min chans och slängde cykeln och tog ett tag i B för att vråla att jag ogillar hennes dåliga beteende. Gubben kopplade sin hund mycket fort och eftersom jag var ordentligt ilsken kom det en eller annan svordom mellan orden och han vände ryggen till. Då passade jag på och bad om ursäkt för mitt beteende, haha. Sen drog vi vidare och B var otroligt villig att dra. Efter ett bad i sjön så drog hon hem och t.o.m uppför den långa uppförsbacken. Gubben hade nog skyndsamt tagit sig hem för av honom syntes inte en skymt.
Ja nu ska inte jag göra så mycket mer idag än kissa valpar och klippa de andra tre. Imorgon är det besök i vallhagen igen och Challe ska med sin husse hem. Då blir flocken lite mindre. Skulle allt kunna ha det så här jämt, bara jobba med hundar och ha semester menar jag........

Söndagen den 18 oktober

😀 Nu är det mörkt på kvällarna och det är lite bökigare att kliva iväg på kvällarna för att rasta hundarna. Hundarna har inga problem med detta utan gillar att vara utomhus nu när det är lite svalare.
Körde en sväng idag och det var första gången som hundarna drog uppför en lång backe. Så skönt men så blev det lite bökigt då en räv sprang upp precis framför oss. Fick slå i alla bromsar och stoppa Chezzi-e som fick löparnojja. Vi kom igång och tog nästa sväng i en rasande fart då kommer en älgko med stor kalv promenerande på vägen. Det var mycket lättkört för det doftade mycket på den vägen.
Skönt att konstatera att Anka mår bra igen och drar av sig själv. Hon har fått antibiotika för att hon hade ont i halsen. Jag såg inte detta utan tyckte bara att hon haltade lite på ett framben. Så stod hon och tittade på mig och ville inte gå ut. Drog inte när vi skulle träna på kickbiken. Hon sprang med men jag fick koppla loss henne efter en liten bit bara. Det blev bra med antibiotika så veterinären kanske hade rätt fast jag försökte med andra diagnoser.......
Nu håller vi på att förbereda oss mentalt på den stora händelsen då jag och hundarna ska ha lite semester igen, Jobbar bara måndag och tisdag för att sen få lite semester gäster och så åker vi till stugan. Det är Åke o Challe som ska vara hos oss några dagar. Spännande att se om de känner igen varandra.
Challe o Czimbora har fått valla får och speciellt Challe verkar vara en riktig begåvning. Clara o Åke har vallat på samma får men jag har inte sett dem i aktion ännu.
Jag sitter här och försöker hitta ett datum för en valpträff i fårhagen. Kan nog bli nu när alla kommer hem från semestern.
Tränar så mycket vi hinner nu för jag har bestämt mig för att åka till Nybro i oktober och försöka köra en barmarksdragtävling. Det går otroligt trögt att komma igång och jag lovar att det inte är många leder som man inte andvänder för att hålla sig kvar på kickbiken. Sen måste man ju sparka sig fram med och springa lite i uppförsbackarna.
Det är spännande att se om jag kommer att hinna få till mitt eget flås så att jag inte blir blå och svimmar efter banan.....
Vi har vallat hela september och fram till nu. Kursen är tyvärr slut nu och vi får försöka på egen hand att komma vidare nu.
Visst tror jag att det är bra att få göra så också.
Emma har börjat valla med Chezzi-e och jag med Bobitaz. Alla 4 är med till fårhagen och det är trötta ben som springer på knölig mark. Skönt att Emma hänger med för hon springer lite fortare än jag. Emil och Emy har varit med och de fick prova att flytta på fåren. Det var mycket uppskattat.
Czimbora går på egen kurs tillsammans med Challe. Vi har fyra saker att träna på och imorgon ska vi träffas igen. 
Vi går valpkurs på Jycke Fix och det är jätteroligt att få börja om från början igen. 
Det blir mycket hundtänk och hundverksamhet och tiden räcker nästan inte till för allt jag vill göra.🤪

Söndagen 28 augusti

😀 Nu blir det till att återgå till den vanliga bloggen. Valpbloggen kommer att fyllas på när det är valpträffar o dyl.
Idag är det  en liten valpträff för att dra av håret på några små valpar eller små och små de har växt och ullen med så jag klipper så fort någon är i närheten.
🤪Grattis Dotter Emma på din födelsedag.🤪
Den sista valpen som for var Åke på bilden ovan. När han hämtades packade vi bilen och åkte på semester en hel dag. Det regnade småspik och vi vandrade i Västra götalands kyrkor. Tittade in på Rörstrands museum och kollade in porslinet i outleten. Det kostar att vara på semester. Det blev en riktig biltur för lilla Czimbora. Det blev ingen tid för att sakna sin lekkompis Åke, Chompiz Buz.
Nu har vi börjat att valla. Kursar med Anka och vallar med de andra hos Erika. Emma blev vallningständ så hon kommer att följa med när hon är ledig. 
Längtar förstås till Mårtensby för en vallardag så nu försöker vi planera en dag som passar oss alla så att vi kan träffas igen.
Har börjat köra lite drag och tog visst i lite för mycket för jag har haft trötta hundar.  
Nu så är det bara att invänta Clara och Caiza. Så ska vi klippa och valpgotta oss.

Onsdagen den 18 maj

😀 Jag är fortfarande nöjd med att ha klarat av att tävla mina lydnadstävlingar. Att få ett andra pris blev också en värdemätare på att vi har tränat och kommit någonvart.
Nu då så får Bobitaz ta det lungt och jag får börja skriva på valpsidan om hennes dräktighet. Magen börjar att bli lite rund och hon har stora tuttar. Holn är trött och en riktig mammegris, vill bli mycket kelad, äter mer än vanligt.
Nu när sommaren kommer med stormsteg så känns det riktigt roligt att få valpar och att det kommer att vara varmt så valparna kan vara med ute.
För att vara lite snäll mot mina andra hundar så har jag börjat att träna med Anka under handledning av Lena Löftoth och Chezzi-e får träna på hon med. Anka visar att hon tycker att detta är riktigt roligt och hon är duktig och håller i bra.
Vi tränade lite längre igår kväll och imorse gick hon inte ur sängen. Det verkar som hon får koncentrera sig mycket för att orka hålla ihop. Anka ska få fortsätta träna lydnad och så hoppas jag att det kommer tid då hon och jag kan tävla också.
Ikväll ska jag försöka att träna lite på SBK planen. Tycker fortfarande att det är obehagligt att vara där när jag inte är ensam. Får väl träna på detta för att det ska gå att genomföra en tävling där i framtiden.
Annars försöker jag att träna på olika ställen och det är bäst i Linnebäck  då där är minst med andra som tränar.
Kaskplanen är mycket upptagen av fotbollspelande ungar så där är svårt att träna när lusten faller på.
Igår tränade vi på blöt plan och det gick det med. 
Skönt med helg snart då jag och hundarna ska ha några egna dagar i stugan. S-A ska ut och åka ångtåg som omväxling till allt fiskande😉.
Fast lite arbete blir det då det behöver putsas fönster hos min mor. Dotter och jag ska hjälpas åt. Jag ska handleda med lite lydnadsträning för Boinebus emellan fönsterputseningen😀. Han har verkligen gjort framsteg sen han blev ensamhund i familjen.  

Tisdagen den 12 april

🤪 Äntligen har Bobitaz börjat att löpa. Hon har väntat länge och det slutade med att jag anmälde till flera lydnadstävlingar. Betalade in och vi har tränat på. Det var bara det som behövdes för bara dagen efter så började löpet.
Idag var vi på besök hos Akinnaz Bosco och de gillade varandra. Så en parning är gjord mycket ordentligt och efter regelboken. Vi sitter nu här i soffan och är trötta och inväntar ny dag.
Klart att det känns mycket bra att de gillade varandra. Bosco blev så glad när vi kom med tre tjejer.
Igår kväll på promenaden träffade vi en pipande schnauzer och hans matte suckade för han har längtat efter Bobitaz en hel vecka redan, så grannarna är glada när löpet är över.
😉Nu hoppas jag på att nästa besök hos Bosco blir lika bra som detta.
Har förstått nu att det är mycket svårt att se första dagen på löpet. Det är lite lurigt hur mycket tiken blöder och hur noga de är att hålla sig rena. Jag har kollat varje morgon och tittat i rumpan och duttat med vitt papper. Anka och Bobitaz är mycket olika. Sen glömmer jag iallafall hur det var till nästa gång, hihi. Är åldersrelaterat säger sambon.
Nu är det nerräkning till Pumivallningslägret i påskhelgen.
Vi är 6 deltagare som ska valla får i tre dagar. Det är bara pumisar anmälda. Det ska bli jättespännande.
Sen hoppas jag att det kommer lite valpar och hälsar på på kvällarna (öppet hus på Axvägen för pumiägare och kommande pumiägare torsd,fred och lördkväll) så vi får prata hund och framförallt prata om våra Pumi hundar.
Får tillägga att jag gett återbud till lydnadstävlingsdebuten som var anmäld och nu måste jag hitta två nya som vi ska hinna med innan Bobitaz inte får tävla längre, vilket blir om 33 dagarimorgon, puusst.

Onsdagen den 2 mars

🤨 Ledsamt nog visade ultraljudet att Anka inte har några valpar i sin mage. Det fanns inga tecken tidigare men för säkerhets skull så gjorde jag ett ultraljud.
Tråkigt för dem som köar för en Anka valp men vid samtal med veterinären så säger han att Anka har så god fysik att hon kan få en kull valpar nästa vår. Så nu ha jag om prioriterat och bestämt att mår hon som hon gör nu så blir det ett försök till.
Det blir istället Bobitaz som ska paras nu detta löp. Hoppas på att hon får bli mamma till ett gäng små pumisar i sommar.
Hennes kondition är på topp och vi tränar på.
Det som får vänta om hon börjar löpa nu är hennes tävlingdebut. Fast jag hinner nog med några tävlingar om vi skyndar på lite.
Idag har vi kört drag med skidor över en sjö i Kilsbergen. Solen sken och hundarna var sugna på att dra. Det gick att dra i lågt tempo och de blev inte trötta. Solen värmde så skönt och luften var hög. Alldeles själva i tystnaden då började det smälla kanonskott. Ja ja, Chezzi-e fick lite bättre fart men kanonskott klarar hon riktigt bra numera.
Stod på näsan en gång i skogen innan jag hittade skoterspåret på sjön. Fast jag börjar klara att ta av skidorna liggande i snön med tre pumisar som tror att jag leker liggande där i snön. Man slår sig inte nu i snömassorna och som en kompis sa, du lider inte av benskörhet iallafall, hihi.
😀

onsdagen den 26 januari

😀Ja, nu är det spännande dagar. 🤪
Efter tre veckor med nervositet över för tidigt födda barnbarnet Oliwer. Nu utvecklas han bra och har fått komma hem från neonatalen. Pusst och skönt.
Då är det bara att tänka på andra bekymmer då Anka började löpa för drygt en vecka sen och det är dax att bestämma när hon ska träffa sin fästeman. Vi har varit och tagit blodprov i två dagar för att vara säkra på när ägglossningen är. Vi har en äldre veterinär och han svara snällt på alla mina frågor och så tycker han om mina hundar. När de är där så sköter alla tre sig mycket bra för veterinären är en lugn typ och då blir både jag och hundarna lugna.
Proven ger svar på progesteronets mängd och det ska vara högt vid ägglossningen och nästa svar kommer i morgon förmiddag. Är det lite högre då så åker vi direkt för att träffa den tilltänkta fadern.
Jag avstod från månadstävlingen i agility ikväll för att ingen hund eller knän ska vara skadade.  Det gäller att tänka på allt så nu ska jag bara packa väskan och invänta på samtalet imorgon. Spännande tider alltså.

Onsdagen den 29 december

😀 Nu äntligen så har jag bestämt en hane till Ankas komande valpar.
Har gått igenom alla hanar på skks avelsdata och pratat med
olika hundmänniskor. Till slut så snurrade alla parningstankar bara runt och alla goda råd, som jag får tacka för, blev det som hjälpte mig att bestämma. Hoppas nu att Anka går i löp som hon ska och att parningen går bra.

Idag har jag åkt skidor med hundarna för första gången och det gick jättebra. Hundarna reser inte på sig och inte jag heller. Vi sitter fast i soffan och det blir spännande att ta sig till sängen lite senare, haha.
Igår körde jag drag på förmiddagen med trehjulingen och på kvällen tävlade vi skojtävling i agility, inomhus, skönt och roligt var det.
Vi har haft en datorpaus tror jag för jag har inte uppdaterat sommarens och höstens goda utställningresultat, får nog ta ett nytt tag och fixa till lite på hemsidan.

Fredagen den 24 december

🤒Så här ser S-A ut just nu. Fruktansvärt sjuk och det är ensamt att fira jul utan sällskap i soffan. Mor sover och S-A alternerar mellan sängen och toaletten.
Hundarna är en aning understimulerade men planerar attt köra drag i morgon om inte jag också blir sjuk....
Maten och gröten är som tur är redan avnjuten. Har backat upp nya datorn och möblerat om i dator rummet, under mammas fniss, då hon sov i soffan fortfarande när jag baxade omkring på henne och soffan.
Vi har ätit grön peppar för vi har ingen hel vitpeppar hemma. Sen ahr vi druckit upp all wiskey. Det är ett otroligt bra drag i den drycken , tyckte min mor.😋
Nu sover alla eller vistas i sängen. min första jul ensam i soffan........................
Fortfarande letar jag efer en lämplig pappa till nästa kull valpar.... Är det nägon som håller inne med en hanne som är 43 cm hög 
och lugn och trygg i alla hundmöten. Så nälla förmedlatill oss på kenel Chankazz och Anka som letar fästeman.

Tisdagen den 19 oktober

🤪
Så var det gjort. Sveriges första pumipar har tagit sig i mål två dagar på SM i barmarksdrag. Vi kom på 6 plats för 2 ekipage fick bryta, haha.🙂 Fast jag är jättenöjd då vi körde en sträcka som var 5,4 km och på samma tid som vi körde 3.4 km förra året. Så vi har verkligen blivit bätte på att springa och sparka. Hundarna drar mer  nu och jag har fått bättre teknik.
🤩Sen måste man tänka lite när man kör mindre hundar och tekniken jag behöver använda är full fart i utförsbackarna för när det bär uppför orkar de inte riktigt dra mig upp utan jag måste hjälpa till och sparka uppför går inte att göra så det är bara att springa så mycket man kan.
😎Att komma i mål var en så otroligt skön känsla, det är en kick som jag gillar. Hundarna var så pigga i mål att de bara satte sig ner och vilade lite, inget flåsande. Antagligen hade jag inte tagit ut dem så mycket eller så är de vältränade.
Det var flera som frågade om de inte var trötta och varma men de bara var lugna och vilade i solskenet.
Jag och hundarna bodde på vandrarhem och hade två sköna nätter att ta igen oss på. Vi är inte vana att köra hårt 2 dagar i rad. Rummet var utrustad med tv, skönt tyckte jag  och lade mig på sängen för att titta en stund, provade alla kanaler och det var kanal 2 på alla. Gissa vad de sänder på lördag eftermiddag och kväll, klassisk musik och konsert och sen inget som jag klarade av att se. Det blev en skön kväll med god sömn för att bara vakna och gå ut med hundarna en stund innan nästa besök i sängen. Utsövd blev jag i allafall.
Starten dag 2 var bättre då jag startade själv, utan någon som höll hundarna och utan neckline. Bobitaz slåss mer med neckline på men den här dagen tog hon ut sitt dåliga humör i många uppförsbackar.
Hon ger sig på Anka som slutar och dra i uppförsbackar. Jag blev sur till slut för det tar på krafterna när jag måste stanna och reda ut alla rep och få hundarna framåt igen. Båda tog bajspaus och jag såg sekunderna gå. Fast vi förlorade bara 30 sekunder på dag 1:s tid. En härlig helg och ett gäng trötta hundar med en urtrött matte anlände hem till Karlskoga. Så nöjda med att ha klarat av att gå i mål två dagar i rad. Sen bonus att få heja fram kompisar som tar medaljer i 4-spann och en bronspeng till Anna-Carin och Liam som tar brons på cyckel. Jo-Anne och Elisa slåss om vem som ska vara först men i år fick de stryk av Frasse som tog guld. Elisa silver och Jo-Anne brons. De kommer att fortsätta tampas så länge de orkar skulle jag tro. Det är allt bra maffigt att få köra 4-spann.
Skulle bra gärna kunna köra med 6 pumisar det skulle allt vara spännande. Tror att man måste ha minst en tävlingsmässig trehjuling för att få till det. Jag kör tre hjuling i vanliga fall när jag tränar eller motionerar men den är inte tävlingsmässig då hjulen är för små. Fast jag har haft mina tre pumisar och så Bojnebus, parson russel som 4 spann och det kanske jag får försöka fortsätta med.
Problemet med en tävlingsmässig trehjuling är tyngden. 10 kg kan den få väga och så får jag hårdbanta och träna som en dåre under året och då kanske jag kan vara med i 4 spanns klassen, haha.😀
Har börjat med att skaffa en annan sele till Chezzi-e som inte vill dra i nomesele. Ska prova imorgon om hon gillar den nya.
För övrigt så är pälsarna nerklippta och utställning är inte att tänka på. Nu när SM är klart så får vi kanske lite mer tid för lydnadsträningen. Det går enormt trögt med detta projektet och vi kommer inte att bli några stortävlande lydnadsfreaks.

Så missade vi månadens vallning  i lördags då vi var i Mora. Det är synd men hoppas på att det blir fler gånger.
Har vi otur nu så kommer det snö och det gillar inte mina knän att träna ute i. Inte ser jag fram emot vinter och kyla.

Tisdagen den 12 oktober

😀 På fotot är det Anka och jag som rider häst på Åland. Där blev Anka Finsk champion/cacib och blev första bästa tik med Bobitaz som andra bästa tik och Chezzi-e blev bästa Veteran.
Det  kan bara inte bli bättre och jag måste få vara helnöjd med mina hundars prestation under årets utställningar.
Sen så är jag mäkta stolt över alla valpar och deras mattar/hussar som ställer ut, vallar får, och gör MH med fina resultat.
Det är så roligt när det dimper ner ett brev med mh resultat och ett bra sådant, det är Buzter som gjort MH. Jätte roligt och grattis.😀
Det händer så mycket när man har tre hundar och vistelsen på Åland var kanon för hela min familj och S-A var kennelpojke hela utställningsdagen. Lite roligt är det att Anka kom så bra för hon hade ett proffs som visade henne. Lena , Myscos Matte var snäll och ställde upp son handler, det var kanon. Tack snälla för alla hjälp jag fick av alla på utställningen och sen hade vi jätteroliga dagar med 9 pumisar och mycket folk med god mat och många skratt. 😋Att prata hund och pumi är något som jag verkligen uppskattar. Sen att jag och mina tre pumisar fick prova på att flytta på Ålänska får
ja ,det var något jag inte förväntat mig men jag gillar sådana överraskningar.🤪
🤪
Väl hemma igen så startade lydnadsträningen och jag som bestämt mig för att inte tävla med min kickbike mer utan bara motionera med den, fick plötslig lust att köra SM igen.
Så på den vägen är vi nu. Tränar så mycket jag orkar och på fredag åker jag själv med mina hundar till Mora och ska köra i en riktig SM klass. Vi ska bli de första som deltar på ett SM med ett tvåspann och roller (kickbike).
😮Har klippt av all fin utställningspäls på alla tre hundarna och de blev som heltossiga och kutade runt skällandes, nybadade och tunnhåriga. Det är en två dagars tävling och båda dagarnas resultat räknas. Inte för att jag räknar med att vinna utan för att mitt mål är att ta mig i mål så att jag kan räkna resultatet som en SM start med målgång. Det är en lång bana och jag vet ju att jag och mina hundar inte har någon hög fart men det finns bättre uthållighet nu mera jämfört med förra året. Banan är 5,6 km. Kommer att vara svettigt för oss alla.
Bobitaz är lite för het bar så hon ödslar sin energi på att bråka när hon får dra för mycket själv. Anka kan ligga på rulle lite bakom henne och bara åka med bitvis. Då blir B oxtokig och ryker på Anka.  Det lugnar sig om det inte går för mycket uppför så det är nog lite för jobbigt för lilla B att dra själv. Hon är däremot bättre på att hålla ut längre sträckor och kör jag bara med hänsyn och inte drar på för mycket i början så orkar de längre.
Vi var ute med två fyrspann nu i helgen och tränade. Inte hänger vi med dem inte men vi klarade samma sträcka och det var över 7 km.
Nu ska vi ro detta projekt i land och sen ska jag planera för en ny parning i januari. Tiden går fort nar man har roligt. 
Anka har fyllt 6 år nu i oktober så det är dax för en kull valpar i vår.

Måndagen den 6 september

😀  Nu har vi haft en liten valpträff igen och denna gång passade vi på när det fanns aktiviteter i Karlskoga som vi kunde delta i om man ville.
På fredagen passade det därför att vi klippte hundar som skulle ställas ut på  lördagen och det var tre Chankazz valpar som konkurerade om att vara snyggast. Vi klippte och putsade och så hade vi lite invigning av det nya köket.
Csoda blev för dagen den som fick representera rasen i gruppfinalringen. Alla tre fick mycket bra kritik och den allra minsta stod så fint på bordet och det var målet för den dagen.
Så invigdes köket och all mat som lagats blev provsmakad.
Det var pumisar och människor överallt och stämningen var god.
Det blev till att avbryta för en av gästerna var nästa dags domare på agilitytävlingen så när hon tackade för sig så var det bäst för oss andra som skulle plåga oss på banan att leta efter en säng.
Ska inte skryta med att jag var först upp ur sängen på söndags morgonen. Fast jag var den som hade tre taggade agilitypumisar som äntligen skulle få köra agility.
Vi oackade och kom fram till Kaskplanen som var mycket välplanerad. Allt flöt på under dagen och alla i Pumigänget hjälpte till som funktionärer och så fick de som ville ta mina hundar som var anmälda och det vara bara att värma upp och banvandra.
Jisses, Christina kom inte så jättelångt för hon blev diskad för hjälp utifrån framför första hindret. Bobitaz lämnade planen och gick fram till mig och jag sa, nej. Domaren var omutlig och blåste efter en stund disk.🤒 Ja ja det var nog ingen idee att muta varken domaren eller Bobitaz.
Så som ni ser på bilden så körde jag henne runt de andra gångerna och det var naturligtvis jätteroligt. ( Har suttit ner på röven hela måndagen det är lite bökigt att kröka på knäna ). Christina som åkt så långt har iallafall inte min träningsvärk,😲 
Anna och Anka blåste runt på planen i rasande bra fart och sen kom Hannah och tävlade med Chezzi-e. En kanonfin tjej som hämtar valp hos Borgarmarken om två veckor. De har väntat på en Anka valp men det kommer ju inga nu och man kan faktiskt inte vänta på en pumi hur länge som helst..
Vi fick mer påhälsning av Bozz med familj på söndagen och det är verkligen roligt att konstatera att alla valparna är snygga och riktiga pumisar.
I helgen så har vi sett : Wilda, Siri, Csoda och Bobitaz från A kullen
Boguz, Bozz, Bonnie och Jippie från B kullen 
Ja det här gör jag gärna om och nu får vi se till att alla är friska nästa gång. Ni som inte kunde komma krya på er så ses en anan gång.

Nästa aktivitet är en vallningsdag om en vecka och det ser jag fram emot och sen drar vi till Eckerö på den sista utställningen för året. Det ska bli jätte spännande att åka färja med tre pumisar. De klarade att åka tunnelbana i Oslo så det ska nog gå att komma till Åland.
Ja nu har höstaktiviteterna dragit igång på allvar.🙂 

Torsdagen de19 augusti

😀 Snart är semestern slut och det är bara en utställning kvar att kamma pälsar till.
Vi kom hem från OSLO med en ny Norsk Champion och en trött hundhög som har sovit och motionerat utan att röra sig mellan dessa aktiviteterr.
Anka blev Norsk Champion med ett  CACIB  på lördagen och Bobitaz blev Btk2. Crufts nästa om nu Pumisar är godkända i England men det är de inte så dit kommer vi inte.
Det blev bra kritik på båda så det är bara att njuta. I finalen blev det som vanligt ingen pumi Anka. Fast vi stannade och trängdes till sista sekunden.
Det blev lite struligt vid bedömningen då Bobitaz sas få ett norskt cert och hennes kritiklapp är allt överstruket så jag tror att domaren dömde tokigt eller ändrade sig. Kanske skrev sekreteraren på fel hund.
På söndagen blev det ändå mer kaotiskt då det blev ett riktigt hundslagsmål med 2 personer blödande och en som svimmade bredvid vår ring. Snacka om dramatik då vi samtidigt skulle visa tre hundar i två olika ringar. Gissa om stämningen blev lite uppskruvad. Emma försvann med Wille till andra ringen och jag och A-K med Bobitaz och Anka i vår ring.
Där fick vår Norska kompis glänsa och blev Norsk vinnare med sin Comma. En härlig tjej och som jag tror kommer att bli jättebra agilityekipage. Hon har en jättefin hund och hon tog hand om oss när vi inte fattade vad som hände.
Så på söndagen blev det bra kritik men lite mer slätstruken som att Anka hade för runda ögon och Bobitaz hade röd päls och det gillade inte den svenska domaren. Ankas ögon som nog blev runda för att hon inte skulle somna stående, hihi. Vi var trötta och då skulle vi åka hela vägen hem. Stackars A-K som fick köra hela vägen, hon skulle upp och jobba sen på måndagen, oj oj.
Det är inte lätt med utställning och på denna har jag aldrig trott att man kunde eller fick bygga så trångt och så små ringar. Att springa med hundarna det gick inte för lera och sväva svängar. Att hinna räta hunden rak mot domaren gick bara inte det var bara några steg. 4000 hundar på en innerplan vid en travbana där det gick betande hästar i vanliga fall. Det var lera överallt och den luktade skit. Har tvättat allt som vi hade på oss.
Vi hade iallafall jättefin lördagkväll på Aakersbrygge och hundarna åkte tunnelbana och bodde på hotell. Jag firades med presenter och champange. Vi firade vinsten och sen sov vi på ett rum fullt med sängar och hundar. Det var trångt men blev inte så dyrt som vi trott.
Gulliga K och Csoda gav mig något som jag verkligen gillade, jag som inte ville ha presenter, Emil hittade något fint till mig att ha i öronen och runt halsen, gulle dej. A-K hittade vinstamuletten men den slutade fungera på söndagen, hihi.
Tack alla för en härlig helg i Norge och som gav mig möjlighet att smita från födelsedags firande.
Nu laddar vi om inför Pumihelgen den 4-5 september.
Alla som har Chankazzhundar kommer och medverkar på det ena eller det andra sättet.
Utställning på lördagen och KASK agilitytävling på söndagen.
Där ska Chezzi-e och Anka starta med sina lägertjejer. Jag ska köra med Bobitaz om ingen annan vill låna henne.
Vi ska inviga nya köket och försöka vara inflyttade så att våra pumigäster får plats att sova bland allt bråte, haha.
på fredagen klipper vi hundar som vill och behöver och så kör vi sen resten av helgen med pumisar och andra hundar.
SKA BLI JÄTTEKUL
Så bär det av till Eckerö, Åland i slutet av september, det blir nog spännande resa. Boende och resa och hoppas att min gamla skruttbil kommer att hålla, ja jisses vad jag hittar på men det är så himla kul att umgås med pumimänniskor och att få träffa andra pumisar. S-A har inte hämtat sig från vår resa till Dalarna han längtar tillbaka fast då till abborrarna som han fick däruppe.
Igår kom han hem och det var lite bättre för han hade tre abborrar med hem en 1,225 kg de andra strax under så nu är han ute och jagar fler för att röken ska bli full till helgen.

Torsdagen den 5 augusti

😀 Ensam lite längre bort på bilden är nu bildbeviset att S-A har varit både handler och kennelpojke.
Debuten blev i Ransäter både för S-A och två Anka valpar, Bozz och Jippie.
Det gick bra för båda valparna, båda fick bra kritik men var lite väl blyga tyckte domaren i stor regnkappa med huva. De är precis ett och ett halvt år så det är inte så mycket att säga om det mer än att det är helt normalt att inte gilla sådant just nu. Så på`t igen. Pumiträff i Karlskoga den 4 och 5 september. Fred-lörd-sönd.
Anmäl innan den 6 augusti till Karlskoga SBK för en inoff utställning  den 4 sept och anmäl till KASK för agility inoff den 5 september. Jättebra träning och jag ställer inga egna hundar utan kan hjälpa till med andras hundar.
Sen 3 september klipper vi Chankazz avkommor som ska ställas. Sen är ni lika välkomna och heja på om ni inte skulle vilja delta.
I Ransäter så ställde S-A Anka och vi andra vispade hysteriskt runt med våra hundar. Fnittrade och la av skrattsalvor över hela området för det blev mycket kaotiskt stundtals.
Det öste ner första timmarna och alla var i Ewas tält  och jag klippte till lite med i ett orange tält. Det gick det med.
Anka blev tredje bästa tik, Bobitaz andra och fick ett CACIB.
Chezzi-e vann veteranklassen och sen går hon ut och blir bästa tik. Senare blev hon BIM för att för dagen var hon lite för rund och Mysco var inte så rund så han blev BIR. Fast domaren tyckte att Chezzi-e hade ett bättre huvud och han såg bara goda kvaliteér. Han hjälpte mig och sa till mig att sträcka upp huvudet på henne. Försökte men man ändrar inte på Chezzi-e hur lätt som hellst. Så jag sprang bara på och senare i finalen så blev vi bortplockade utan placering.
Det blev en lång dag  i dåligt väder och jag tror att jag inte har sovit ikapp ännu.
Ska åka ut och köra lite drag nu så att Chezzi-es mage ska vara  så liten som möjligt på Åland, haha.
Har tränat lite lydnad och det ska vi fortsätta med för det har bara gått framåt.
Sen är det bara att börja packa för Norgeresan, ska bli så roligt att få göra detta då jag verkligen är novis på att resa utomlands på utställning.

Fredagen den 30 juli

🤒 😀på bilden en lite valp Jippie
Idag är en sådan dag där det är lugn i hundflocken. De har  ätit frukost och varit uttvingade på en morgontur med husse till båten. Sen har jag inte sett till dem. Chezzi-e ligger i soffan och ser mycket avslappnad ut.
Vi kom hem igårkväll efter att Anka har fått  träffa Mozart.
Han gjorde många ärliga försök men jag kunde inte se att han fick till någon riktig hängning. De träffades på Ankas mest aktiva period och hon var villig. Tror nu inte att det blev några valpar gjorda. Fast osvuret är bäst i det här läget. Anka tog med sig Mozart utom synhåll för han ville vara en bit bort från Ankas mattes ögon.
När jag blundar gissa vad jag ser då, jo två parande hundar. Tre dagar har jag tittat och väntat. Vi har varit i olika miljöer och de har fått vila från varandra. Sovit åtskilda på natten. Ätit och promenerat. Badat och svalkat av sig i sjön när de ville det.
Mozart gillade Anka och Anka gillade Mozart. Så alla har gjort det som går att göra för att ge dem en bra förutsättning till parning. Ibland hjälper inte detta och då får man faktiskt gilla läget och så kommer nu några veckor att vänta för man kan inte göra ultraljud så tidigt. Ska ta reda på när man kan göra detta tidigast.
Nu ska vi vila och borsta hundar för på söndag är det utställning i Ransäter och två av Ankas tidigare valpar ska vara med, jätteroligt ska det bli.

Lördagen den 24 juli

🤪
Ja nu är vi hemma från vårt Köping äventyr. Emma  körde som vanligt dit och hem så vi kom hem med bil och hundar.
Fast denna gång hade vi mer med oss hem än vad vi förväntat oss.
Bonnie och hennes matte A kom som planerat och det var dagens stora vinnare då de fick dagens CERT, jätteroligt och det är ni väl värda. GRATTIS TILL ER BÅDA.
Bobitaz och Anka är Champions så de fick tävla lite inbördes.  Båda fick CK och så var det då den gamla Chezzi-e som slulle ställas för första gången som veteran.
Hon fick också ett CK och nu började min hjärna att gå på högvarv för nu skulle mina tre tikar visas samtidigt- Emma stod som en fura på planen och jag irrade omkring och till slut så  ställde snälla Barbro upp och knep tredje bästa tik med Anka, Tack snälla Barbro, du räddade vår dag.
Bobitaz tog en första plats och Bonnie en andra plats.
Bobitaz blev till slut BIR och Chezzi-e blev veteranvinnaren.
Kan det bli bättre, ja ni go vänner det kan det faktiskt...
Chezzi-e med sin handler Emma går ut och placerar sig som BIG 3:a. Det blev vilda skrik och en otrolig nervositet för precis då blev det Bobitaz tur att dömas i finalringen.
Det var min stund och domaren travade  bara förbi mig och då började det kännas som om det kanske skulle bli något. Och vi klarade oss förbi reserv platsen den 5:e och Bobitaz blir nu  BIG 4:a.
JISSES VILKEN DAG
Har aldrig varit med om något liknande. Emma är en sjutusan så duktig handler och hon är tänd till tusen så hon drar med sig gänget runt om. Bonnie CERT och resev CACIB, ja det är verkligen bra och inte bara det för vi har haft så otroligt roligt hela dagen.
Jag fick lite ledigt då E och A skulle vila lite och när jag kom tillbaka så snusade E med Chezzi-e i knäet och huvudet lutat mot henne. A hade somnat i Bonnies bur.
Jag kommer nu att somna med världen goaste känsla i magen och jag är så otroligt glad för allt och alla.

Torsdagen den 22 juli

😀 http://pumil8.bloggagratis.se/ Här kan du läsa om våra vanliga äventyr och naturligtvis mycket om vad jag och hundarna gör tillsammans. En  lite mer privat blogg.
Nu sitter vi här stugan och är nyvakna, jag och mina barnbarn. Bojne är med och Anka är ilsken på honom då hon nu är i löp och börjar närma sig dygn 10. Hon gillar inte en kastrerad hane utan nu är hon börjar den mest spännande tiden och sen så får jag snusa på valpar.
Det blir riktiga höstvalpar och det har vi inte provat förut. Det betyder att valpen nästa sommar är så stor att den kan följa med på semester och tävlingar, kanske kan var skönt.

Mozart har finskt påbrå från Karvakorvan Velikulta och momor är Chezzi-es mamma Akinazzz Alizz.
Inavelsgrad  0,0
HD A
Anka är röntgad A i Ungern men SKK trodde inte på detta så hon röntades om efter att första kullen fötts ochdet är inte gynsamt att röntga då men jag blev tvungen att göra detta och då blev det HD A/B.
Första kullen var också en Karvakorvan pappa och alla 5 systrarna har blivit bra hundar. Alla systrarna tävlar eller är aktiva hundar på något sätt, agility, lydnad, vallning, barmarksdrag och utställning.
När man ser det så här i efterhand så blev alla bra.
Nästa kull har inte uppnått tävlingsålder ännu men en är klar för att göra debut om en vecka på sin första agilitytävling. Är så spännande för tre av dessa valpar ska ställas nu kommande veckor.
Kommer att skriva om Ankas äventyr här på bloggen  och om du är intresserad att veta mer så är du välkommen att skicka ett meddlande så kan du få mer informatio.
Jag ringer gärna upp om du lämnar ditt telefonnummer.

Torsdagen den 20 maj

🙃 Nu har det gått några dagar sen vi kom hem och tröttheten kanske har gett sig lite. Vilken helg vi hade och vilka härliga minnen att le och njuta av. På bilden så ser ni att även hundarna blev lite trötta och öronen stod lite hur som helst.
tre damer och 5 hundar som alla var i fårhagen från morgonen till kvällen. Resan gick alldeles förfärligt bra i den fina Berlingon och vi hade tur med vädret det regnade konstant och var kallt så vi behövde aldrig fundera vad som skulle på i klädväg utan det vara bara att klä på sig allt som var med på resan. På kvällarna så kom svartbrödet och osten från Åland fram med lite annat smått och gott sen kom John Blund mycket snabbt och vi sov så skönt. Hundarna var otroligt tröttta och de somnade före oss andra som var tvungna att prata av oss lite. Fårhagen bestod av gräs de första gångerna vi var inne och vallade. Senare så förvandlades den till en lervälling som stövlarna sög sig fast i. Någre vurpor blev det men jag lyckades ramla när ingen såg mig och på ett annat ställe, snopet för alla som stod och väntade på lerbadet.
Hundarna blev riktigt skitiga men pumisarna klarade sig bättre än alla fullpälsade pulisar. Gissa om de blev skitiga.
Jag fick möjlighet att få prova att valla med alla mina tre hundar och jag lärde mig massor om mina hundar och om mig själv. Det som för några blev lite skoj blev för mig blodigt allvar då jag upptäckte en jättebrist i mitt hundtänk.
Vår eminente instruktör stirrade på mig och sa: L8 känn vad du vill och mena det du vill att hunden ska göra. Upptäckte att jag är skitdålig på att vara riktigt så hängiven som det behövdes att vara.
Tänka rätt och hålla koncentration var ganska svårt när fåren gick som de ville och hunden inte stannade vid den tänkta linjen som den inte skulle få passera. När det äntligen flöt på lite så var man så lycklig och älskade både hunden och fåren.
Vi vallade i 3 dagar och sista dagen kom så stunden som man kanske trodde inte skullle klara av att få valla på stor flock med får utanför 25:an. Snacka om hjärtklappning och lycka när det visar sig att våra pumisar går mycket bättre där. Jag hade Bobitaz fick visa vad hon kunde jag lyckades gå före och B kom i sakta mak bakom i balans korta stunder. Hon sprängde inte flocken och kunde komma mot och ta ett sakta kommando. Det gick att ställa henne stilla och även lägga henne och hon har mycket intresse av fåren.
Anka är en modig tjej som inte räds att gå in och flytta fåren när det är obefintltigt med plats över till henne. Jag fick träna hörn och att gå mellan staket och får ett flertal gånger då jag var så dålig på att få ut dem till mitten på fållan. Anka fixade detta alldeles galant. Sen går det fortfarande fort att fösa men jag kom så långt att även hon började att sänka hastigheten och tog styrning av vallkäppen. det gick att trycka ut lite. Det är svårt att vara på rätt ställe när alla cirklar runt benen.
Chezzi-e funderade en stund vad det var vi ville men sen visade hon att hon hade fattat och hon fick vara i lilla fållan. Chezzi-e skulle jag våga ha med mig utanför 25 :an för hon hör vad jag säger och är inte riktigt så het och nära fåren.
Ja helgen gick rasande fort och efter all mat och fårvallning så var det bara att fara hemåt igen. Nu går jag här och funderar var jag ska fortsätta och var det finns får som vi kan få valla med.
Tack alla goda vänner för en underbar helg och tack för att ni kom från Hässleholm och hälsade på, det var så skönt att få se er. Jag gör gärna om alltihop när som hellst.

Söndagen den 9 maj

🤪 Undrar just om hon skulle äta en rå gädda. Det tog en stund för Anka att plocka ner gäddan och sen försvann Bobitaz med en stor gädda i munnen. Hon var alldeles konfys och luktade pestigt med gädddoft, usch.
🤒Nu ska jag bara berätta lite snabbt om vad som hände igår när vi var i skogen utanför Askersund. Vi åkte dit för att köpa hundmat och så stannade vi på hemvägen och klättrade uppför en höjd . Det vara en gräsig väg och blåsippor och vitsippor så vi blev nog lite för släpphänta med den hunden som var först på vägen. Jag hade C. och A. bredvid mig och det var lite knöligt att gå så jag hade stannat för att titta efter B som då redan var borta. Hon skällde till fem sex skall och sen blev det bara tyst i skogen. Jag kopplade upp C och A och sen började vi gapa och skrika. Det blåste men inte ett enda skall kom så vi hörde inte varåt hon for iväg. Visste inte var hon gick in i skogen. Hade bara skallen att gå på.
C och A började att skälla för det hade uppenbarligen gått ett djur där vi stod så Anka skällde och det fick hon så gärna göra för att Bobitaz skulle höra att hon var ensam ute i skogen och inte fick uppbackning av de andra två.
S-A vandrade iväg och tjoade i skogen. Då han har bättre lokalsinne än jag så lämpade han sig bättre som pumifångare.
Det tog nog inte så lång stund men bara upplevelsen av att tappa en hund i skogen gjorde mig matt.
Hon kom springande till S-A som tog upp henne och bar henne dit där vi stod. Hon var helt slut och det tog en bra stund innan hon slutade att flåsa.
Eftermiddagen var sen lugn och hundarna sov fast Bobitaz valde att se lite skamsen ut och blev väldigt lydig. Det sitter i idag också. Tänk om det sitter i länge, haha.
Hon räddade husse i båten idag så att han fick lyfta i henne i båten och hon fick åka i land. Det är bara 8 grader varmt i sjön men hon blev så lycklig när hon såg båten komma att hon satte av till honom.
Nu är det bara två dagar kvar sen börjar det dra ihop sig att åka till Skåne. Tre damer med fem pumisar ska valla får med en 5 andra pumisar. Undrar just om det är 200 får i flocken.
Det ska verkligen bli roligt att få prova igen.
Jag har varit för feg för att hyra activeras får för jag känner inte att jag har kontroll på fåren. De gör ju som de vill.
Just nu så har jag och två tjejer en fortsättningskurs i agility.
Det är jätteroligt, duktiga hundar och mattar. Målet är naturligtvis att man ska få med sig så mycket kunskaper och hinna träna agility så att man känner lust att tävla.
Sen så fortsätter vi att träna lydnad under maj och juni men sen får det bli lite uppehåll i kursandet ialla fall.
Det får komma lite fårstories så småningom.😀

Lördagen den 1 maj

🤪 Äntligen är det vår här i stugan. Emil har städat och grejat med datorn. Vår gamla TV klarar inte så fina grejer som en DVD.
Vattnet har kommit tillbaka och nu verkar huset vara som vanligt igen.
Hundarna är långhåriga och det behövs några timmar på trimbordet men det får vänta för först måste vi deklarera. Vi har dräpt de första fästingarna .De verksamheten kommer säkert att explodera när värmen kommer. Idag är det kallt igen och ingen vill gå ut.
Jag är tvungen att träna lydnad men Bobitaz för vi ska ha en dubbelkurs imorgon och det går inte att komma med för gamla färdigheter om man ska få ut så mycket som möjligt av dessa kurstimmar.
Med Emil följde två vårtokiga terrier som vaktar på vart jag går och varje gång jag ändrar riktning så står jag på huvudet med två terriers framför fötterna som inte flyttar på sig. Mina hundar står aldrig framför fötterna  kanske beror på att jag trampat för mycket på dem.......
Kaan säga helt trovärdigt att 5 hundar är en för mycket hahahha.
Har beslutat att para vid nästa löp och det kan bli endera Anka eller Bobitaz. Det beror på vilken hane jag fastnar för.
Det är inte helt enkelt att leta en lämplig fader och de som ser bra ut i stamtavlam bor alldeles för långt bort. Så nu sitter jag här och läser stamtavlor.
Kriterierna är :
-En som är ungefär 43-44 cm.
-Den ska ha ett lungnt temperament och ha bra höfter.
-Den ska ha en bra stadig päls.
-Den ska vara lätt att arbeta med och utställningsmeriterad, med det  menar jag att den ska ha en pumistandard som är bra.
Sen ska alla tänder vara korrekta.
Frisk och sund pumihund det söker jag till två av mina tikar.
Ska bli spännande att se vad jag hittar och vad som blir bestämt.
Som vanligt så får jag lita mycket på vad andra kan och har för erfarenheter. Jag lär mig lite mer för varje kull och så småningom blir väl även jag mera lärd.
Avelsarbete är mycket roligt att läsa och lära om, men det tar tid.

Fredagen den 2 april

😮 😮 Tre hästskitsätande pumisar som inte gick att stoppa. Kalle måste få en otroligt bra och god mat för hundarna blev som tokiga vid besöket i hagen hos Cola och Kalle.
Isen ligger tjock på sjön och S-A fiskar. Solen glimtar fram bland molnen och det  är högtryck. INGET VATTEN ännu och det verkar att dröja nnan det tinar.
Sitter och tittar på utställningar och undrar nu om det är några av valparna som ska ställa i Larv anmälnningstiden går ut snart?
Nästa helg är det kurs och det ska bli roligt att få nya eller kanske gamla infallsvinklar. Jag har så lätt att tro saker innan och så kanske det inte blir så som jag trott. Tänk att jag inte lär mig detta fast jag är så gammal. Hundarna ska iallafall vara i trim då vi har kört drag ett par gånger dennan a vecka och tränat lydnad en liten sväng varje dag. 
Konstigt att det går så lätt att träna när man är själv och kan koncentrera sig på sin egen kropp och egna hunden. Det  är väl för attt man inte kan se sig själv och så slipper man få så mycket negativ kritik, hi hi.'
Nu ska vi ha det lugnt och skönt hela helgen och så önskar vi er alla en GLAD PÅSK.

Onsdagen den 23 mars

Onsdag är min lediga dag och det innebär att vi har tränat lydnad. Idag har jag  varit på klubben och tränat med alla tre tillsammans med en kurskompis. Fick låna hennes hund en stund och prova att träna med stor hund. Det är jätteroligt att få känna på att träna en stor hund. Mina småfjantar är som små tussar när man jämför dem. Sen är det roligt att få en främande hund att förstå vad man vill att den ska göra
Igårkväll hittade vi ett nytt ställe att vara på tillsammans med A-K och hennes två lydnadshundar. Nu är det snart dags att döpa om dem till agilityhundar för det är bara 3-4 dm snö kvar på planen.
Det är en låååång vinter och det går så sakta att återfå torr snöfri mark. Just nu så kursar jag bara en hund och det är Bobitaz. De andra får hänga på i träningen. Chezzi-e är en riktigt taggad lydnadspumi men det går åt massor av tid för hon busar så mycket. Hon längtar efter att få hoppa och rusa på agilityplanen. Anka vill inte bli blöt i rumpan så hon sätter sig inte merän några gånger sen går det inte att få henne till detta. Ligga ner i skiten, nej det gör hon inte heller. Hon gillar att bada ensam i badkaret med skönt varmt vatten. Så nu tränar vi ner med rumpan på den blöta backen och så massor av beröm eller hämta boll.
Det känns skönt att ha tränat innan helgen för då bär det av till stugan och sen hem och hjälpa mamma. Hundarna hänger så gärna med till henne för de vet att hon är sjuk och de försöker trösta och visar stor kärlek. Smiter sen gärna för att leta matrester i soppåsen mellan varven, det är också viktigt......

Måndagen den 8 mars

😀
Oh, äntligen har vi fått prova på att flytta får igen. Det var nästan en familje träff för pappa Mysco och mamma Anka med två av sina valpar, Boguz och Jippie var med. Csoda, Bobitaz syster var med från första kullen.
7 pumisar och en Aussi det var grejer det. Joel Svensson lotsade oss genom dagen med en otroligt säker hand och med ödmjukhet för djuren och även för en gammal kärring. Jag fick prova med Anka flera gånger och sista gången så startade hon upp men efter en kort stund suckade hon och så var det färdigvallat den dagen. Jag hade en totalt utpumpad hund tom svansen raknade.
Före detta visade hon att hon har intresse för fåren och hon sätter fart och försöker balansera flocken. Fast hon delade dem också och det är inte helt enkelt att ha en matte som inte hänger med och visar. Fåren tog mig på släp några gånger och det beror på att jag inte har en aning om var jag ska vara.
Ankas valpar visade allihop intresse för fåren och den minsta lilla var nog den allra tuffast. Jippie gjorde allt vad man kan förvänta sig första gången med fåren. Hon såg ut som hennes matte kallar henne, en vallande pumiråtta. Lugn fixade hon runt hela fårhögen utan någon rädsla eller för närgånget mot fåren.
Måste säga att detta var en kanondag med snälla goa får och strålande sol som värmde skönt. Snälla fina pumisar som gjorde framsteg i hagen.
På kvällen anmälde jag mig till vallardagar  i Askeröd, Hörby.
Csoda och hennes matte ska dit så vi passar på att få åka med. Det ska bli sååååå kul.

Onsdagen den 24 februari

Här är första bildbeviset på att all lydnadsträning börjar ge resultat. Vi har haft en skön dag i solen med snöpromenad och sen träna på krökar utan snöre och ligga i snön. Vi har börjat med att träna ruta och därför införskaffat ett band som markerar rutan med koner i alla 4 hörnen. Chezzi-e apporterar konerna och sen när jag står på dem snor hon bandet och kommer med detta och lämnar det så fint vid mina fötter. Anka springer in och trampar medans Bobitaz skuttar runt och kollar om det eventuellt är något godis som är tappat. Fast hon kan springa in i rutan och stå någon liten sekund fast hon står inte kvar om jag inte hinner komma fram till henne innan hennes hjärna kör igång igen. Har aldrig träffat en snabbare tänkare än Bobitaz och hon kommer att bli en bra lydnadshund när hon har lärt sig hur hon ska tänka.
Anka är också en tänkare i träningssituationer och jag är fortfarande imponerad av att hon är så otroligt träningsvillig och hon tänker så att hon är helt slut efter varje träning.
Det är svårt att ge rätt träningsdos då det inte är bra om det blir för mycket.
Jag har blivit en gladare tränare och är inte så fruktansvärt rädd för att det ska komma skall. Ingen av hundarna utom Chezzi-e skallar omotiverat i träningssituationen utan det går att snabbt sänka stressnivån och förväntningen med en lugnande övning som det är mycket koncentration på sitt stanna kvar t.ex.
Målet närmar sig med stormsteg då jag sa att jag skulle satsa i 6 månader och det är bara ca 2 månader kvar till jag ska klara att träna och planera själv. Kompisarna ska börja tävla i april men det kommer inte jag att göra utan jag ska fortsätta träna in klass två:s moment. Sen får vi se framåt hösten.
Nu är det några veckor bara innan vi ska valla med många pumisar. Det finns tydligen platser kvar så om man är intresserad kan man anmäla till AH hallens hemsida eller om det är på Activeras hemsida. Det ska bli så spännande att få testa och jag har inte en aning om vilken hund jag ska prova med Anka eller Bobitaz men det lutar allt åt att Anka får bli den som får prova.
Ibland är det upp och ner i vardagen. Mor mår bättre men hon har gått igen en vecka med vinterkräksjukan så hon är skruttig värre. Bilen är lagad och hostar nu lite jämnare. Det är skönt.
Värre är att vattnet har frusit på grannens gård vid sommarstugan så vi har inte kunnat vara där. Vi måste dit nu i helgen och de stackars blommorna skriker säkert av törst nu. För det vet väl alla att blommor skriker eller ger lågfrekventa ljud när de lider av törst. Det har jag läst en forskningsrapport om för länge sen.
Har ni sett att man hittat en speciell gen hos hundar med tvångsbeteenden och nu ser man fram emot att kunna hitta liknande hos människan. Så nu får jag passa mig så att det inte kommer piller som fixar detta beteende för jag gillar godis. Fast just nu är det socker stopp, har just avslutat min kvällsmat en burk sparris........jag byter bara tvångsbeteendet att äta godis till att frossa i sparris, jättegott med några goda oliver och surkål. Undrar om jag lider av någon genbrist som tar fram detta sug efter konstig mat.
Läste om berikning och nu har jag tänkt till lite och tagit bort matskålarna. Får se hur länge vi har fantasi för att hitta på andra former för att få hitta sin mat. Hundarna är jätteförtjusta i att jobba för maten men det är lite svårt att veta vem som har hittat mest eller om de har fått i sig det de ska. 
I eftermiddag har de iallafall fått tillräckligt då det varit en liten Ida här och hon har hjälpt dem att hitta mat i alla leksaker och det nog lite kakor till efterrätt. Gissa vilka av hundarna som beundrar liten Ida jo alla men Chezzi-e blir lite konfunderad och vill kontrollera vart alla hundleksakerna tar vägen.

Lördagen den 30 januari

Jovisst överlevde jag lydnadskursen men det var en pärs att komma ur sängen på måndagens morgon. De två hundar som var hemma hela helgen hade massor av arbetslust på måndagen men jag fick lämna dem hemma och åka till mor på sjukhuset.
Hon ramlade på lördagen och bröt en arm och fick en bäcken fraktur. Så under veckan har jag jobbat, kursat och åkt till sjukhset två gånger om dagen. Tror att jag längtar efter lite semester nu.
Jag och S-A skulle åka ut med hundarna nu här mellan sjukhusbesöken och långt nere vi en sjökant hostade bileleändet till och gav upp. Det blev en promenad hem i koppel bland alla trafik för att hämta den andra bilen  och prova med laddningskablarna. Visst, den gick igång, så nu måste vi åka långtur imorgon med den så att den får ladda mera eller köpa ett nytt batteri. S-A tror nog att det går utan ett nytt batteri och jag tror att vi måste skaffa ett. Undrar vem som får rätt?
Anka löper nu och jag har tagit beslutet att inte para nu utan hoppar över detta löp och siktar på att para vid nästa.
Tur var det för när mor ramlade hade jag inget sådant att tänka på utan kan åka till henne och hon kommer att behöva hjälp länge nu.
Nu kan vi koncentrera oss på lydnadsträningen och hör och häpna, jag börjar att knäcka lydnadskoden mer och mer. Kan räkna ut en del saker själv och börjar känna av när det är rätt läge för belöning. Jag har haft stor felprocent i belöningstekniken hitills och har  därför börjat använda mer klicker i mindre delar av momenten och börjar att kunna bryta ner momenten i mindre delar utav mig själv.
Bobitaz har nästan ett moment färdigt och sen börjar de andra bli stabilare och jag har börjad att länka ihop vissa moment. Man märker att jag har höjt kravet och vissa saker är jobbiga för henne så jag får korta ner träningspassen och göra färre repititioner. När hon blir trött så fungerar inte en enda grej, hon får kaos i huvudet, somnar direkt när hon kommer in iburen. Efter kursen i helgen, har jag förstått att det är dags att få henne närmare mig i fotgående. Hon gillar inte detta men vi har tränat på köksgolvet och med klicker som är lite snabbare än mitt bra. Hon har denna vecka kommit ända intill mitt ben så nu utökar vi träningen till att bli stabil i starten i gåendet där det svajar lite ut och in.
Mycket snö och kallt och jag och min bil längtar efter varmare väder.

Fredagen den 22 januari

Nu är han klippt, Bozz. Vilken fin och trevlig hund. Husse och matte har blivit riktigt duktiga på pumifostran. En jättekram från oss till er.
Vet att ni andra är precis lika duktiga så en eloge till er också. Lever på att få se er så småningom i olika hund verksamheter.
Här tänar vi bara lydnad och det går super bra. Imorgon ska vi träna för Lillemor Edström och jag vet inte riktigt vad jag har anmält mig till, när jag hör ordet landslag och SM så får jag stora självan. Det måste dock vara en som är sämre än de andra och det är det ekipaget som kan få mest med sig, tror jag.
Har iallafall bestämt mig för att vara som en svamp i två dagar.
Sen har jag allvarligt övervägt att para Anka i detta löp men bestämt att jag avstår. Måste se på hur hela situationen ser ut och det är nog Bobitaz som ska komma först med sin kull och det finns en hemlig mycket bra hane som är bokad.
Nu tränar vi vidare för att få supertrevliga pumisar i flocken och planerar framåt i tiden.
Kommer mer resultat efter helgen....

Torsdagen den 7 januari

Det går mot ljusare tider och kylan har släppt lite idag. Startade bilen  som inte varit igång på tre veckor och kors i taket det gick igång.....
Lydnadsträningen har rivstartat och jag kursar tisd, torsd, fred, samt dubbelt på lördag. Hundarna gillar att det går så snabbt. Verkar som om koncentrationen kommer itopp på en gång när det inte är så lång vila emellan. Anka har nu fått börja att träna ställande och just nu så gör hon alla moment och försöker verkligen hitta vad jag vill ha av henne. Nu kan jag tycka att det är urhärligt med en så villig hund. Hon klarade att träna inomhus med de andra hundarna och hon var så koncentrerad att hon somnade i soffan när hon kom hem hon varken hörde eller såg förrän dagen därpå. Bobitaz fortsätter med sina snabba lägganden men sen chansar hon mest och ibland blir det mycket rätt och ibland mindre rätt.
Det går åt massor av korv och köttbullar. Det är slut för jämnan och om inte annat så är väsktjuven där och drar upp dragkedjan på ryggsäcken och så kan man då få se tre pumisar med huvudet nere i en liten plastpåse samtidigt. Konstigt att då går det att samarbeta snabbt och tyst. Ibland är det en annan tjuv i köttbullspaketet och det är han som gör snabba matlådor på morgonen. Vem hinner på kvällen?????
Ja konstigt att det går att lägga ner så mycket tid på att träna så små delar av ett moment. Det var mycket roligt att börja från början igen med Anka för nu fattade jag snabbt vad jag skulle göra och behövde inte så mycket instruktioner från vår instruktör. Hon är en mycket sträng lärare och det gäller att ta till sig av det man behöver. Sen kan man se det på annat sätt också, betalar man dyra pengar för att lära sig saker vore det väl konstigt om man inte åtminstonde försöker göra det ¨på bästa sätt.
Jag har korthåriga hundar med täcken på för att de ska torka snabbt när de kommer in och de blir toviga av täcket om de ständigt är blöta av snön. Lika bra att snagga dem och det växer så fort ut.
Undrar just om jag komer att få se några valpar snart. Kanske det finns några långhåriga kvar som behöver få lite snaggningshjälp. Vet en som inte behöver träffa oss för hon är numera riktigt korthårig och jisses det blev en LILLANKA av Jippie.
Vi har kört lite motionsdrag då och då. Det är en stor hjälp för att hålla konditionen uppe och hullet nere när det tränas med godis så mycket.
Har fått restriktioner för mina knän och nu har träningscykeln bytts med ett annat träningsredskap som passar knät bättre. Har inte fått hem den ännu men det ska bli spännande att se om det fungerar. Sen ska det i sinom tid sys en träningsortos som ska ge stadga. Det är tre månaders väntetid så det blir väl i höst någon gång...........
Så nu är det lydnadsträning för hela slanten och agility inomhus är inte att tänka på. Det blir alldeles för stumt att springa på och jag ska ta det mycket försiktigt. Fast nog ska vi tävla lite i vår i alla fall.
Nu går jag här och funderar när nästa valpkull ska komma och vilken hund som ska ha den. Tittar på stamtavlor och blir bara mer och mer decorienterad.
Valprummet är det sista som ska renoveras så det finns tid för valpar att hyra in sig i 8 veckor. Nu är det bara golven kvar att lägga på julens renoveringsprojekt , vardagsrummet och datorrummet är målade. Taken skiner vita med liiiiite ränder i för jag är ingen målarmästare ännu. de är ialla fall mycket finare än förut. Får se om golvet kommer till nästa vecka skulle vara så skönt att få färdigt för nu ska köket rivas och det blir så rörigt när inget blir helt klart. Nu ska jag måla lite fönster och träna lite. sen är det inomhuskurs med Bobitaz ikväll.

Fredagen den 25 december

🤭 Nu går året mot sitt slut. Tack för alla julhälsningar som kommit och jag vill skicka jättevarma NYÅRSHÄLSNINGAR till alla som tittar in här på hemsidan.
Här har det som hos alla andra varit ett högt tempo och jag har nu snart ett helt vardagsrum utan heltäckningsmatta.
Jag hämtade min gamla mor i måndags och så har vi julpysslat och all min tid bara tog slut. Så istället för att sitta med datorn har jag umgåtts med mor min och det känns riktigt skönt att ha prioriterat livet så denna jul.
Nu ska här tävlas agility i morgon och sen så drar lydnadsträningen igång och det får vara lite av ett projekt hela våren. Anka ska få vara med och träna och jag ska börja sakta och försiktigt. Det har redan visat sig vara riktigt bra för henne att stressa ner och fokusera. Men det är inte många sekunder som hon är fokuserad så det kommer att kräva massor av träning och koncentration. Bobitaz har inte öppnat öronen helt utan hon bjuder på sina saker som hon kan och chansar fortfarande på att det är det jag vill ha. Vet inte hur länge hon kommer att göra så?????🙃
😋Chezzi-e öppnar inget paket själv utan hon ligger och piper tills hon får hjälp. Så har hon utvecklat pipandet till att göra likadant om det ligger en annan hund där hon vill ligga. Vill ha hjälp att mota bort denna så hon kan få biabädden själv. Det har nog blivit lite för lite motion de sista dagarna så då hittar hon på egen verksamhet, haha.
I förrgår var vi ute och körde trehjuling en stund och de var som tokiga hela trippen så jag kommer nog att få lite jobbigt på tävlingen imorgon för jag hinner inte med i svängarna. Ja nu ska vi vila lite inför morgondagen och packa väskan med prylar och inneskor. För det gäller att byta skor mellan ute och inne imorgon. Det är den första tävlingen inomhus i KASK regi. Är spännande om vi får plats och vilken ljudnivå det kommer att bli. Det var så fint plogat ikväll när vi kom hem från Laxå.

Söndagen den 13 december

🤒Lucia och jag är urförbannad då jag skrivit ett inlägg som bara åkte iväg. Det är inte roligt. Så nu blir det desto kortare, kanske bara bra, haha. Förstår att det var någon som misstyckte att det skulle vara med här, det jag skrev om min tävlingsledarlicens som jag kommer att förlora nu. Ok då skriver jag inte om den men måsste bara få klargöra varför jag går omkring och tänker på den. Jag tycker att en brukshundsklubb utan tävlingsledare i agility är en klubb som borde arbeta för att ta fram tävlingsledare och en klubb som har tävlingsledare och inte ens vill använda sig av deras kunskap och möjlighet att ha tävlingsverksamhet är en mycket dysfunktionell förening.
Fast egentligen behöver jag inte fundera eller bry mig mer om detta för jag har haft en kanon fin hundhelg och varit på Laxås Luciahopp.
Vi hade tre hundar som startade. Dottern och jag pratade ihop oss inför vaje lopp och vi körde olika hundar hela tiden. Det kommer att bli bra till slut då  Chezzi-e redan klarar av att köra med oss båda. Anka klarar det utmärkt om Znagge är tyst, haha. Han var inte det på sista loppet och Anka var på väg till oss flera gånger. Znagge slog på stort och fick en 6:e plats och Chezzi-e en 3:e plats, 0 fel men med tidsfel dryga 3 sekunder.
Sen var det några riktigt bra disklopp. Bra och mysiga banor där det gick att få bra flyt och lätta att memorera. Bra Dommarn det gjorde du bra.
Idag har vi motionerat i skogen så att Bobitaz fått springa lite. Fast jag fick börja dagen med att ösa ut ridhusskiten och Znagges hundhår ur bilen. Grannarna undrade om jag fått nippran då det var 5 grader kallt. Skiten som är fastfrusen tinar  väl fram emot våren.
Nu är det upplopp till julafonen, handla julklappar, lägga golv, träna lydnad och arbeta. Bara tre dagar kvar att arbeta i år om det inte inträffar något oväntat för då får jag hoppa av ledigheten. 21 december ska jag träffa en sjukgymnast och ska genomgå en undersöknig av mitt knä. Lårmuskeln ska mätas om jag fortfarande kan belasta med alla trådar. Ska bli mycket spännande att få veta vad som inte fungerar för igår höll knät hela dagen i ridhuset och idag fick jag en blödning under promenaden på en ganska slät stig och den bara kommer. Ska bli bra om jag kan få veta vad jag ska göra eller inte göra för att få ett knä som inte gör så ont. Gnäll gnaääll=skönt.
Näe, nu ska här städas och packas så att vi kan åka hem och jobba några dagar.

Lördagen den 5 december

🤒Nuuuu, nu åker heltäckningsmattan väck.....
😀Vilken känsla detta är att den otäcka mattan nu är ett minne blott.
Anka har kommit på att hon är opera sångerska, hon står i vardagsrummet och skäller, lyssanar på sin egen röst, skithunden.
Husse har ont i knäet och man måste ta det försiktigt med honom.
På lördag ska vi tävla i Laxå med Chezzi-e, Anka och Znagge. Vi ska springa så mycket vi orkar. SPAÄÄNNNANDE....
Under veckan så tränas det lydnad alla lediga stunder men det börjar att bli ett sug efter en lydnadspaus, just nu. Lovar att träna varje dag men mindre än nu.
Jag ska renovera husets vardagsrum fram till jul.
Härliga tider🤪

Lördagen den 28 november

🙃 Så här ser hundarna ut för det mesta, i en soffa eller med täcket uppdraget till nosen.
'Det är mycket regn och mycket mörker ute. Svårt att hitta tider att träna utomhus.
😀 Därför är det roligt att träna inne i hallen, AH hallen, jisses vad maffigt att kunna träna inomhus. Fort går det och det två älsta får träna agility men lillsnorpan får ta det lite lungt eftersom vi tränar lydnad. Nu är det fokus på lydnadsträning och en liten agilitytävling i Laxå med Anka och Chezzi-e. bara för att ha lite mål och att få träffa andra hundar på tävling.
🤒Bobitaz är så avundsjuk men hon kan absolut inte vara med då hon inte har alla hinder super klara och mälet är att hon ska ha det lite mer än nu ialla fall.
😋Jag får hyra ut mina hundar till handlers för jag orkar inte kuta 8 lopp själv. D är vidtalad och hon vill springa med Chezzi-e men inte med bus-Anka som är så snabb i sin uppfattningsförmåga att det lätt blir snurrigt på planen.
Så nu är det både agility och lydnadsträning hela kommande veckan............. Bara att köra hårt.

Onsdagen den 18 november

🤪 🤨 😲
Tiden bara rusar iväg och jag hinner inte göra allt jag vill.
Mörkret är kompakt och dagarna blir kortare och kortare.
Hundarna är nybadade och klippta idag och de är jättesnaggade nu. Vi är ute i skiten så mycket att jag måste duscha av all smuts efter träningspassen och då är det skönt med kort krull.
Jag och Bobitaz fortsätter med lydnadskurser och vi kämpar på med två kurskvällar per vecka. Vi måste vara otroligt effektiva dagarna emellan för att hinna träna. Så det tränas i mörkret på parkeringen där vi bor och hur konstigt det än kan låta så sitter alla tre och vill vara först ut i mörkret. Anka har kommit minst långt i sin förståelse för olika kommandon. Hon behöver så mycket lugn för att klara av att förstå. Heta lydnadspumisar jag har. Gamla Chezzi-e är värst för hon kan inte vara tyst och så gör hon alla moment i raketfart och tar en extra snurr på slutet av momenten.
Bobitaz är snabb att försöka uppfatta och oftast chansar hon fortfarande och bjuder det hon tror att jag vill ha. Jag misslyckas många gånger med belöningen och belönar fel beteende. Jag tränar för att snabba på min uppfattningsförmåga och något bättre har det nog blivit. Fast långt ifrån bra.......
Igår körde vi lite barmark i mörkret och jisses vad det går undan numera. Nu kan hundarna dra mig runt utan hjälp i galopp 2.2 km i ett träningsspår som vi kör på. Sen tar vi en liten paus och kör samma runda en gång till och då får jag sparka halva sträckan ungefär och det är i uppförsluten som den hjälpen behövs. När vi har kört färdigt så promenrar vi lite och hundarna får varva ner men de blir som vanligt väldigt fort. Det har blivit lite bättre i starten men jag får dem inte att starta framför cykeln utan de vill vara säkra på att jag ska med. Sen är det Bobitaz som tar täten men chezzi-e har nu börjat att dra hon med. Så Bobitaz ligger en kropp före de andra två som drar på båda sidorna bakom B. Det är hur häftigt som hellst. Igår gjorde vi en första omkörning och det var inte helt lätt med en polis Bobitaz fast hon gjorde plats för cykeln fast det blev oordning i spannet en kort stund sen kom hon på att det var fritt framför och började att dra ordentligt igen och vi kunde hålla ifrån spannet som vi kört om.  
Imorgon är det lydnadskurs igen och efter den så är det bara att snabbt ta sig till nya inomhushallen för att träna agility. Jag och D med hennes hundar ska dela på träningstiden då jag inte är säker på att klara av att träna på hårt golv.
Igår tränade vi lydnad i hallen och den är urmysig. Det blev mycket bättre träning inomhus. Det ska komma upp speglar så småningom och det kommer att bli kalas. Om man är några stycken som vill träna ihop så kan det bli jättebra. Hyra en timme och träna två och två. Då hinner fyra hundar med ett bra träningspass under denna timme. Vi får se om jag kan hitta tre hundar till som vill vara med och träna inne. 
Var och tittade på fåren som vi ska valla lite senare och de var jättefina. Så nu är det bara att vänta på att vi ska få starttid. Fast ett varningens ord fick jag för man måste ha lydiga hundar att kursa med och det kanske jag inte har, haha. 
Det är inte lätt att veta förrän man har provat. Undrar om vi blir diskade på vallkursen för mina pumisar gillar att se får och de blir lite heta då. Hoppas på att instruktören klarar av alla heta känslor.
Till helgen ska jag på mera föreläsning om hunduppfödning, det är skk Örebro som ordnar och grejar fram bra föreläsare och då gäller det att hänga på.
Annars är det lugnt och bara lydnadsträning hela tiden ........ 

Söndagen den 8 november

🤪 Dagen började med ett oherrans oväsen när alla valparna anlände. Mina hundar hjälpte till så gott de kunde och Bobitaz med polisideérna fick lugnas lite handfast.
Alla hundar med sina familjer kom och det blev en mycket intensiv dag för alla. Några hade åkt över 40 mil och jag är så glad över att alla kom. Det var första gången jag fick se valparna som ganska vuxna. Stora ulliga pumisar var det och helt plötsligt tyckte alla att mina hundar var små. Det var nämligen en samling verkligt långhåriga pumisar som radades upp på klippborden på Activera hundcenter.
E hade fixat lite bra saker att köpa från Arken Zoo och det första som gick åt var nya saxar.
Några av valparna hade mycket underull att kamma bort och några fick kämpa klippa pälsar som vara rakare. Det var olika pälskvaliteér och därmed lite olika svårklippt.
Jag är så imponerad av att alla klippte sin egen hund och att de såg ut som pumisar när de åkte hem.
Hårtussarna rök runt och svetten rann på mig och jag försökte finnas till för alla.
Efter klipptimmarna var hundarna rätt trötta på att stå stilla så alla släpptes lösa på ett stort fält. Det blev ordentligt med spring en lång stund och mörkret kom sakta under tiden.
Vi avslutade med en föreläsning av Ewa Lundin på Jycke Fix, som verkligen lyckades att trollbinda oss alla fastän det var sent på dagen. Vi har så mycket att prata om och det är bra att få byta erfarenheter med varandra. På eftermiddagen kom så två valpar från A-kullen men de klippte sina egna hundar, det var Siri och Wilda som ville träffa sina halvsyskon.
Som uppfödare är det så skönt att få se valparna och att kunna konstatera att det blev en bra kull. De är olika stora men har fått många bra egenskaper från både mor och far.
Sätter alla bilder på Picasa albumet http://picasaweb.google.se/KennelChankazz  under namnet klippkurs. Där kan ni ta de foton ni vill ha. Det är inte lätt att se skillnad på alla valpar men jag ska göra en lite större beskrivning i min bloggagratissida där http://pumil8.bloggagratis.se/ man kan skriva lite mer till varje bild.
Jag vill säga tack till er alla som kom och gjorde denna dag till en så rolig och innhållsrik dag. Tack till Ewa för att du fixade fika och pizza, jag jobbar gärna ihop med dig igen. Allt bara flöt på och jag tror att alla var nöjda med dagen.

Lördagen den 6 november

😮Nu ska vi träffa alla valpar imorgon. Undrar om jag kan känna igen dem. Näe, tror inte det. Det är hur spänande som hellst. Vi ska ha klippträff med alla Chankazz valpar som bor så att de kan komma hit.
Kommer mer info efter träffen. Vardfagen efter Sm har tagit vid och nya mål kommer så småningom men nog ska jag köra några tävlingar under våren.
Hundarna saknar den intensiva träningen men inte jag.
Nu är det lydnad föer hela slanten och det tar tid. rapport från valpträffen kommer under veckan.

Lördag den 24 oktober

😀OHHHHH, vilken dag och vilka vänner jag har. Kristina, Marianne,Katta, Karin med kompis, Ewa m familj, Helené, Ibbe med hundar och ni andra som hejade på mig, STORT TACK FRÅN MIG OCH PUMI GÄNGET.
Här har vi sovit efter baden och den goa massagen vi alla har njutit av.
Det var UR häftigt att gå i mål med en suporter skara som var helt klart den största för dagen. TACK till alla er som stod ut i vädret och som lyckades se en meter framför er.
Min ideé om att en pumi ska klara ett lopp på barmark och det på ett SM och ta sin matte i mål blev för mig en jätte satsning. Vi har tränat sen i somras och tagit grönt kort, skaffat mer kunskap om att köra drag.
Vi har gått från mountinbike till kickbike med 2 hundar framför.
Vi har tränat alldeles för lite med rätt utrustning så dagens tävling var den första med regellaglig neckline. Anka var inte förtjust alls så två gånger fick jag stanna och trassla ut dem. Vi kom imål och det är så otroligt at jag överlevde denna kraftansträngning. Har försökt att gå till kylskåpet ikväll men det kan vi glömma. Knäna vill inte röra på sig men imorgon så fungerar det igen hopas vi, haha.
Det är en otrolig känsla när man klarat av något som egentligen är en omöjlighet att klara. Hundarna har fått bada och fått massage, Jag har också fått massage och nu njuter vi bara av att finnas till, vi ett  2 RW  veteran dragteam, har tagit oss runt i en motionsklass på det första barmarks SM som anordnats. Jättenöjd..........

Tisdagen den 20 oktober

😎 Nyss hemkommen från lydnadsträning och kurs tillsammans med några andra som också vill komma fram till att börja tävla lydnad. Det är urbra för Bobitaz att få träna bland mycket duktiga ekipage. B har gjort massor av framsteg och det har matte också. Den grå sörjan i huvudet börjat få en form och jag är på väg att förstå vad jag gör. Det är bara det att det är så mycket att tänka på så att det inte blir fel i nybörjar träningen. Kursen är två gånger i veckan så det är träning varje ledig stund som finns på dygnet. Detta gör att hundana verkligen är uppåttaggade för allt. Roligt att känna att det går framåt och att Bobitaz tycker att det är kul. De andra två tycker också att det är roligt så jag tränar ungefär lika med dem. Tror att det blir lite lugnare träning efter lördagen då det är SM i barmark. Det känns som om jag inte kan köra hundarna trötta längre för när vi kommer hem efter träning så vilar de lite och sen förväntar de  sig mer träning igen.
Sparkade kickbike i helgen så att jag har träningsvärk i baken. Nu ska vi köra lite imorgon men sen tar vi inte ut oss förrän på lördag. Det ska ordna sig med selar men kom på idag att det måste vara nackrem och det vet jag inte ens hur man sätter på eller vad det är, jisses, måste ut och jaga efter dessa imorgon.
Vet fortfarande inte vilken klass jag ska köra ännu. Man startar med 1 minuts mellanrum och jag lär väl bli omkörd många gånger. Har börjat lära hundarna äta med vatten i maten för att kunna ge dem lite extra från torsdagen. Tror inte att jag ska överdriva detta för jag kan inte köra för fullt hela tiden. Fast de orkar dra länge och i galopp men de sackar i uppförsbakar så där får jag säkert gå. Ja, spännande är det att få börja med något nytt. I början så tänkte jag bara i agility former men det börjar blekna nu.
Nästa projekt, vi har hittat pumisar som vill gå en vallningskurs. Bara pumisar och en liten svarting med rakt hår. Denna ska börja nu så småningom och det ska bli jättekul att få prova om det är så roligt som det ser ut. Ja inte kommer vi att ha tråkigt i framtiden även om jag aldrig kan springa agility igen.

Torsdagen den 15 oktober

🤪 Kolla in kickbiken och farten på ett gäng glada pumisar.
Vi hämtade den på eftermiddagen och tog första turen i skogen så den står nu nybadad och inlåst. Oh vad roligt att få lära sig att köra kickbike, det var urhäftigt och gick relativt lätt med tre pumisar framför. Nu ska här tränas i helgen så att det inte blir några avåkningar och skador.
Kvällen ägnade jag åt lydnadsträning. Bobitaz är en mycket duktig hund men jag är en katastrof. Jag har så svårt med att lita på att hunden är där den ska för man får ju inte gå baklänges och titta, skit oxå....Bobitaz bjuder på beteenden mycket snabbt så jag måste ha en framförhållning och hon kan inte vänta på att göra saker för då bjuder hon på något nytt beteende. Det går åt massor av godis men revbenen är mycket tydliga fortfarande. Det är tack vare cykeldraget som musklerna utvecklas och det går åt mer mat då.
Nu ska jag få en bromssläde till trehjulingen och sen går det att få stopp på den också. Vi flög av vägen häromdagen i en väldans fart då vi på en raksträcka i full rulle, som jag trodde var det snabbaste de kunde men när katten spatserade ut på gatan så exploderade spannet och inte kunde jag ta kröken  utan flög rakt ut i skogen. Hann aldrig säga stopp och bromsspaken var helt intryckt och det bara tjöt i bromsen på framhjulet men gick lika fort. Så jag behöver få en bromssläde eller vad det nu heter. Det är däckbitar som sitter ihop med kedjelänkar. Man trampar ner den i backen och det stannar så sakteliga.
Nu väntar vi på att selarna ska komma, hoppas de hinner fram innan nästa lördag. Så hoppas jag på att fler kompisar kommer med och utmanar backarna. Pratade med en funktionär idag som sa att det var backe upp och stup ner så hon tyckte att det var en vansklig bana. Fast har jag redan gått uppför så kan jag gå nerför också, haha.

Lördagen den 10 oktober

🤪 Jaaaa, vild och galen vaknar jag i soffan efter kvälllens fotboll. Har sovit ikapp en hel tävlingsdag. Vaknade 0600 för att åka till Filipstad i morse och det är ett under att jag kom upp ur sängen. Hundarna stirrade på mig och kröp in i sina täcken och fortsatte sin nattsömn i bilen. Jag åkte från stugan och det tog 2 timmar att komma till tävlingsplatsen. Betalade 50 spänn och jag började bli nervös och darra, för det var jag som skulle tävla. .............
Igår kväll körde jag hundarna en och en för första gången med en nomesele och det var Bobitaz som drog bäst men det var en tur på slät skogsväg och ungefär 2 km.. Anka galopperade bredvid cykeln men inte fort nog.
Nu har jag lärt mig attt jag måste träna mer explosivt i uppförsbackarna och jag längtar efter en annan cykel där jag kan ha fler hundar framför.
En Pumi är för lite pumi......
Börjadedagen med att liera mig med domaren för det är där man kan lära sig saker och det gjorde jag.....
Blev faktiskt riktigt nervös för man startade med pip, pip, piiiiiiiip, precis som på skidtävlingar på TV och jisses det var jag, lilla jag som skulle iväg. Valde Bobitaz men hon kände av min sinnestämning och valde att bita mig i baken innan starten ett flertal gånger så det kom en människa fram till oss för att hålla henne men jag avböjde för jag tänkte att biter hon mig så.....ja, ja kom iväg efter några sekunder.....
I bilen satt Anka och tjöt så mycket hon kunde för hon hade lyckats få se oss på startlinjen.
Domaren kom fram och tillade sakta att det inte var tillåtet att dra sin hund runt banan, haha.
Förstår att det är mycket träning kvar innan jag tillhör eliten hahahahaha. Men det var en liten pincher som efteranmälde sig i linlöpning för att slå mig...... så de kände sig lite pressade av en annan ras i spåret.
En helt ny erfarenhet var det iallafall och i mål kom vi med sadeln på sne.
Det första som hände var att sadeln lossnade och att cykeln inte fick fäste någonstans på banan. Första 300 m så fick jag ta i så att jag hade förverkat alla krafter innan första uppförsbacken och det var bara nästa uppförsbacke hela tiden och en lös sadel.....Det var mycket mjukt underlag så däcken grävde ner sig i skiten.
I mål kom jag, och Bobitaz var först över mållinjen och den lägsta växeln i svetten rann och astman hade återkommit. Kunde inte dra luft utan att hosta men lycklig för att jag kommit i mål utan att ha blivit passerad av de som sprang. Jag var ensam som cyklade prova på klassen.Trode att det skulle vara fler efter gröna kortet kursen. Det var så nyttigt för mig att klara av detta alldeles ensam och det var människor som genast började hjälpa mig när de såg att jag inte hade egen handler med mig....
Startade på rätt piiiip men Bobitaz tyckte att det gick mycket tung i skiten där vi körde så jag fick cykla på och sen kom först uppförsbacken och sen nästa och sen nästa,,, jisses vad jag fick ta i. Bobitaz fick verkligen ta i och dra cykeln i uppförsbnackarna när jag gick bredvid . Inte orkade jag ta mig upp på cykeln förrän backen tog slut. Fick ge mig i första uppförsbacken där cykeln grävde ner sig 10 cm i skiten. B bara tittade på mig för det blev för tungt. Tog i för kung och Pumiland och kom till slut i mål och det var mitt mål , att ta mig dit med en tid som var mätbar under tävlingensdagen och jag hade en tid under 20 minuter och 3, 1 km. Vilket var för mig en överaskning. Jag tog mig i mål  och  på en tid som jag redan kan slå med lite träning. Inte hade jag tänkt att underlaget var så mjukt. Inte hade Bobitaz tänkt sig att dra mig fram i uppförsbackarna när det tog emot så mycket. Så nu sitter jag här och funderar om det är en kickbike som jag måste ha, om jag ska kunna  konkurrera  med mig själv tidsmässsigt.
Hade alltså inte dagens sämsta tid om man jämför med andra grenarna  fast skryt åsido så cyklade de andra dubbelt så långt på samma tid, haha. Nu gäller det att ladda för nästa utmaning motionsklass i Ånnaboda den 24 oktober.
Jisses. jag är med i sekund striden eller minut/tim striden kanske är mer sanningsenligt, med en liten liten pumi, så nu ska här anmälas till SM.

Söndagen den 4 oktober

🤪 Pumirace med Faraokompisarna. En pumi får verkligen försöka sträcka ut så mycket som det gårför att hinna med. Vi var ute och drog rollator och trampade cykel tillsammans och när vi kom hem hade det blivit 9 km. Jag blir så glad då mina knän hänger med och inte protesterar alltför mycket.
Nu ligger alla beställningar ute på delar och expanderlinor. Hakar och hyskor. Två stycken stänger till cyklarna som ska komma på posten så att jag ska hinna och träna lite med en ensam hund framför cykeln. Vet fortfarande inte vilken hund som ska få vara med på premiären. Ska bestämma under veckan.
Lydnadsträningen har utvecklats med vattenslang som apportträning och det går förvånansvärt fort att träna in nya saker. Jag har fått en alldeles ny hund som inte lämnar min sida varken på planen eller när vi är hemma. Man kan aldrig veta när matte tänker träna lite och då gäller det att vara nära matte för att få bli första hund. Korv, kokt lever, hackekorv, köttbullar och pannkakor i massor är hårdvaluta och Bobitaz vaktar mig när tränarbältet kommer på. Hon är väl medveten vad jag laddat med. Nu tränas grunden för stå och då viner det godis utan så mycket motprestation från hundarna. Chezzi-e gillar just denna träningsform, haha. Anka har lite svårare att fatta vad jag vill ha av henne så här märks att det måste tränas mer.
Igår var jag med AR till universitetet i Örebro på en mycket bra föreläsning. Så bra att jag önskade att den hade varit i FURS regi. Det var så mycket som berörde hunduppfödning och bra saker för avelsarbetet. Det var  Nicolette Salmon Hillbertz, husdjursagronom som är sjukdomsgenetiker och forskare på hur sjukdomar nedärvs på hund.
Dna tester och molykelärgenetik som iframtiden kommer att kunna ge svar på flera sjukdomar som kan nedärvas. Idag är forskningen redan så utvecklad att det går att använda tekniken i avelsarbetet. Hon berättade om sin forskning på Dermoid Sinus, Atopisk Dermatit. Fick med mig en hel del lärdom som jag kan ha nytta av i framtiden.
De som var där fick nästan lite löfte om fler bra föreläsningar som ska rikta sit till dem med intresse av avel och hunduppfödning. Det ser jag fram emot, bra föreläsning på nära håll. Det är SKK i Ö-o i samarbete med Agria och studiefrämjandet som är så framåt och drar igång detta.
Hösten har varit alldeles otroligt fylld av hundaktiviteter och det känns som om det kommer att fortsätta så. Snart börjar inomhusträningen och det är fortfarande några lydnadskvällar som ska avverkas. När man kan lite så vill man ju kunna mer så jag kommer nog att fortsätta med de kurser som erbjuds tills Bobitaz kan klara en liten lydnadstävling. Vi tränar varje dag inte så långa stunder men försöker att få med alla momenten. Har fått börja att träna om "stannakvar". Den stränga instruktören har upptäckt att jag trycker Bobitaz med att säga SSTANNARRRRR. Det ska sägas med ett leende och man ska mena, sitter du här en stund så ska du bara veta att det väntar hårdvaluta, du vet bara inte när. Bobitaz skiter i mina försök så hela vägen till Ö-O så tränade jag röstläge och alla ord som jag ska använda. Grannarna undrar säkert varför jag går runt på parkeringsplatsen och gör olika saker utan hund. Ingen har vågat säga något  men jag känner blickarna, som jag skiter i för det är inte lätt att gå avslappnat med rätt fot först och lägger man till hund blir det ändå svårare. Nej nu måste jag fixa lite varma kläder för vi ska åka till Unden för att ta upp båten. Där finns det bra utrymmen att träna på. Det finns får att titta på och ibland någon hare som trycker på fälten.  Det är höst när båtarna ska upp ur sjöarna och det är ett nytt färgschema i naturen så kameran får följa med. 

Söndagen den 27 september

😀 Se så fin den blev och vad bra den går. Hundarna är tokiga i början men det blir bättre och bättre, de har inte fått så många starter ännu. Vi har fixat det gröna kortet  och nu ska vi ha en licens för att vara säkra på att få tävla. Det är första tävlingsstart om 14 dagar i Filipstad.
Man får bara ha en hund på mountinbike så det får bli Anka skulle jag tro måste bara prova hur det är att köra med en hund nu hjälper de till alla tre och då går det lättare.
Ska försöka hinna få till sele och linor med expander och rätt sorts hakar. Vet inte om jag lyckas men då hoppas jag på att få låna någon lina.
Jagar en stång till cykeln men det hoppas jag på att lösa snabbt. Det är mycket att tänka på när man vill bevisa att en pumi går att använda till många hundsporter.
Sen är det så här att jag letar efter intresserade ekipage som vill lära sig valla. Det ska starta en vallningskurs för andra raser än bc. Vi är tre som har anmält oss och det kommer att vara här i Karlskoga eller i närheten men vi behöver vara några fler för att det inte ska bli för dyrt. Det är en erfaren instruktör och sen vet jag inte så mycket mer. Hör av er om det finns intresse så ska jag förmedla detta.
I torsdags körde KASK ett KM och jag klarade 4 lopp med olika resultat men Bobitaz överaskar med att verkligen försöka göra rätt och det har kommit genom att vi tränat lydnad för agility har jag inte tränat med henne. Så konstigt kan det bli. Undrar just om hon kan bli en agility hund nu när hon tränar lydnad och får dra rollator. Dotter med parson var så lyckliga för att han äntligen visar sin bästa sida och inte krånglar med annat än det han ska under loppen. Det börjar finnas många duktiga KASKare. Inomhusträningen börjar nu så fort mattan läggs in och det ska nog inte dröja. Vi kanske hinner träna 10 ggr innan jul och det är inte dåligt.
Jag har kört en inoff agility tävling på klubben idag och det var så otroligt härligt... med 6 lopp och mina knän är med hem i samma skick som vanligt. Bobitaz vann agility medium, haha, så det är en blivande agility stjärna kanske. Nej då men det var urkul att få vara med och köra alla hundarna. Få släppa loss och känna lite flyt på banan med supertaggade hundar. Ett av loppen med Chezzi-e var smörloppet med en tid på 30, någonting sek och 0 fel. Vet inte hur längesen det är sen jag klarade att handla ett så snabbt lopp. Mer än ett år sedan ialla fall. Sen så var det roligt att se alla kursare som också körde taggade hundar och tom vann sina klasser. Jisses vad duktiga de är och nu blir det till att träna ihop för att komma vidare.
Ska träffa Bozz imorgon för han är helt igenväxt och behöver få synen tillbaka innan klippkursen.
Träffader Jippie idag och hon är ett litet kraftpaket så där kommer det att bli bra tider i framtiden.
Ser fram emot att få träffa alla valparna på klippdagen i november, ska bli jätteroligt. 

Söndagen den 13 september

🤪 GRATTIS Wilda som plockat sista hopp pinnen, i Karlstad, och numera ska tävla i hopp tvåan. Stort Grattis till er båda.
Det är riktigt roligt att se vilka framsteg Chankazz valpar gör ute i stora världen.😎
Här är benen tunga av garagestädning och inflyttnig av sommarblommorna. Det blev till slut fint i garaget när vi röjt och sopat och nu kan vi leva med garageinnehållet en vinter till.
🤪Imorgon ska trehjulingen sättas på bussen någonstans i Norrland.
Undrar om den kan vara här på onsdag så att jag har en ledig dag att skruva ihop den på. Det kanske slutar på cykelverkstaden när det saknas skruvar eller hålen inte passar. Det ska bli spännande att se hur cykeln ser ut och om det går att åka med pumisar framför.
😉Det mest spännande, just nu, är vår debut i kursande med Bobitaz. Jag ska lära mig att tycka om att träna lydnad. Bobitaz gör vad som hellst men jag tycker att hon inte lär sig så mycket. Det är skilnad mellan hundarna och Chezzi-e har aldrig haft tålamod med repetitioner och Bobitaz kan man tragla med länge men det fastnar inte så snabbt som med C. Anka behöver inte öva hon får sitta bredvid och titta på så kan hon göra samma som B tränat.
🙂Svårt att träna med en hund i taget för alla vill vara först och alla vill vara närmast knäet vid fot. Det är jag och sen kommer C som rundar bakifrån och B som kastar sig in i sittande och sen Anka som dansar lite snurr innan hon kommer in på inkallningen. Detta sker när jag tar fram godispåsen sen stretar alla emot för de vill inte bli uppbundna.
Det är spännande att träna nya saker och kanske kommer jag att tycka om att träna lydnad, vem vet.
🤪Vi har tränat agility ett par gånger den gångna veckan. Det är lätt att ta lite hinder efter agilitykursen när det finns övningar uppbyggda och klara att använda. Hundarna får vara med på kursen och det blir mycket vänta  i bilen så de får röra på sig efter kursens slut. I lördags fick de sitta bredvid planen men det blev så mycket skall att jag blev tvungen att ha dem okopplade och ligga plats. 🤒Bobitaz klarar inte riktigt att ligga kvar när jag tjoar med andra hundar på planen, hon kommer smygande ibland. Det kommer kanske så småningom, tryggheten att ligga själv och vänta på matte.
Bra att kunna i lydnaden så detta tränar vi vidare på.

Söndagen den 6 september

😀 Äntligen hemma och resan gick bra. Efter en helt otrolig helg i Högbo så ska det bli skönt att sova i egen säng.
På bilden står Fur specialens vinnare i valpklassen, Chankazz Bonnie. Så söt, så söt. Mycket fin och trevlig. Lite lik sin syster Jippie. Lite lik mamma Anka.
När vi kom fram på fredagen så träffade vi Csoda och hennes matte och husse. Jag klippte Csoda på lånat klippbord och som vanligt blir det lite nervöst eftersom det måste presteras något bra utan chans att rätta till senare. Csoda är en mycket lugn och eftertänksam tjej. Hon har en så otroligt klok blick och denna helgen så accepterade alla våra hundar varandra och kunde vara lösa ute på promenaden. 
Bobitaz löper och hon har flirtat runt bland alla hundar men det har fungerat bra ändå. Hon har verkligen skött sig hon med.
När vi kom tillbaka från Csoda stod Bonnie och väntade på gården till 1700-tals huset som vi bodde i. Vi skyndade oss att klippa lite så länge det fanns lite dagsljus. Sen var det bara lite vin med gott bröd och så ner i slafen med forsen utanför fönstret som brusade natten lång. Bergs kvarn låg lite längre ner så det var ett dammsystem precis vid huset. Helt fantastiskt.
Fur specialen på lördagen började med valpvinnaren Chankazz Bonnie och en skakande matte som gjorde debut i utställningsringen. Sen nästa skakande matte som tog sin hund runt ringen med mycket fin kritik och ett CK.
Sen blev det vår tur och Anka hade en ny handler i Csodas husse, som i vanligt fall styr båtar till havs och idag skulle han styra Anka utan att tappa ankaret, ha ha. Efter lite eller mycket lull och hit och dit blev vi klara och bedömda, Bobitaz CK och Anka CK. Till slut så blev Bobitaz dagens BIM. Det ör jag mycket glad för och även glad för att Anka var bra och fixade nya handlers.
Så imorse på nästa utställning så gick hon till sin Handler och satt sig hos honom. Hon måste ha förstått att vi tänkte göra likadant idag. Idag blev resultatet lite annorlunda då domaren dömer Anka som vinnare i championklassen och Bobitaz tvåa. Ny handler som var mjuk och go mot Anka och hon sätter lagom fart i ringen och visar upp sig jättefint. Ja, jisses hur det är ibland.  Anka kommer slutligen 2:a i tikklassen, Bobitaz fyra och Csoda femma. Mycket Chankazz kennel hela helgen och jag är mycket nöjd.
Nu ska jag inte ställa ut förrän möjligen i november tiden får utvisa om vi lyckas att genomföra en utställning till. Den vanliga handlern har anmält sitt intresse och vill med till nästa ställe. Hon blev lite avundsjuk nu när vi kom hem med så bra resultat. Det gick bra att åka själv och det var ju tack vare snälla människor som hjälpte mig som allt blev bra.
Blev bjuden på god middag och fick snoza på valpar båda dagarna och det är ju hur gott som helst.
Under lördagen kommer sen rapporter om en ny stjärna på Agilitytävlingen i Lindesberg. Wilda har tagit 2 pinnar och vunnit en öppenklass, där börjar det att gå riktigt fort och jag måste bara säga :
GRATTIS till Wildas resultat.
GRATTIS till Bonnies debut i utställningsringen och ett
GRATTIS till fint resultat och snygg kritik Csoda.
Tack till nya kennelpojken med fru och hoppas på att vi snart träffas igen.

Söndagen den 30 augusti

😮 Tiden bara springer iväg och håret växer som ogräs på mina pumisar. Skogslivet gör så att det fastnar grenar och annat skit och så hoppar de i sjön. Pälsarna blir en aning slitna efter varje sån urkamning. Nu är de kammande och klippta för, jag vet inte vilken gång i sommar. Ska börja packa för att åka till Sandviken/Högbo på fredag. Sist var jag i Göteborg och ställde på en FUR special. Det går inte att vara med på varje utställning som finns fast det otroligt roligt att få träffa så många pumisar på en gång. Brukar vara runt 60 pumisar.
Här är det svårt att komma igång med träning och att springa. Mitt knä klarar inte påfrestningen ens att gå i skogen. Blir halt med jämna mellanrum. Måste försöka hitta något mer än bara agility att träna med mina bushundar.
Cykla går bra när knäet går med på detta och det är inte varje dag direkt så det blir nog bara ett komplement i allmänmotionen.
Nästa vecka börjar jag och Bobitaz på en lydnads kurs på Activera hundcenter. Det ska bli roligt och sen borde jag veta om jag kan tycka att det är åtminstonde lite roligt eller allra hellst mycket roligt. Får väl sätta målet så realistiskt som möjligt, så SM blir det nog inte detta året, haha.
Bobitaz löper så hoppas att det har lugnat sig lite till kursen startar, hon blir lite bitchigare än vanligt, min lilla polisfröken.🙃
Nu börjar hösten krypa närmare och det är kyligt på kvällarna. Vi packa ihop lite i stugan för det blir inte alla helger som vi ska dit nu på några veckor.
Jag har agilitykurs en helg och utställning en så det var lite sorgligt att lämna stugan ikväll. Tänk att en sommar går så förtvivlat fort. Arbete ett helt år innan nästa semester. Lika bra att lägga sig och sova så att man orkar........

Torsdagen den 20 augusti

🤪 Så har vi ännu en CHAMPION, Veresi Akácos Anka fick sitt 3:e CERT i Nyköping. Hon fick ställa sig efter den vinnande hannen med ett BIM. Vad gör väl det när jag nu har tre svenska champions.
Bobitaz CK och en glad tvåa. Genomgående rättvis kritik mellan båda mina hundar och en trevlig ungersk domare, Miclós Levente. Naturligtvis var det roligt att det var en ungrare som gav Anka det tredje Certet. Han behandlade henne sådär mjukt som hon älskar att bli behandlad och hon stoppade näsan i hans hand och tittade honom djupt i ögonen och han log och sa what a lovely bitch. Emma påstod att det var hennes blå ögon han tittade i........... Roligt hade vi på denna utställning och med BIM så behöver man inte vara kvar på finalen och får lite mer tid kvar av dagen.
Vi sov  på Skeppsdockans vandrarhem i Söderköping, på ett mastmagasin från förr i världen. Springorna var stora i både golv och väggar men det var tillåtet att ha hund med där så det blev mycket bra. På kvällen så promenerade vi till centrum och käkade tapas med god öl. Den stora överaskning för helgen var ändå att Csoda med matte kom och var med på hela två dagar med utställningscirkusen och hon bodde på samma ställe som vi så vi kunde få umgås en hel del. Jag trodde hon skulle ställa ut men näjdå, hon kom på en liten minisemester. Csoda är en snygg hund men syster Bobitaz är i samma utvecklingsstadie så de går inte riktigt så bra ihop. Det morrades och talades hela helgen. Bobitaz har inte riktigt allt självförtroende som behövs i möten med nya hundar. Hon och jag är inte helt överrens om detta . Vi pratar och funderar på hur vi ska komma över detta.
Ville och Ebba kom till samma camping lite senare på kvällen så sen satt vi där och pratade om allt möjligt så där som det blir när hundtanter blir sittandes vid kanten till Göta Kanal. Ingen ramlade i och det gick att sova med nattpratande dotter ovanför och med tre pumisar i en stenhård våningssäng. Lampa nej det fanns ingen och ficklamporna kom väl till pass, ha ha. Dotter skrattade nämligen rått åt min packning av lamporna.
Norköping med Blid von Schwedin B, jag trodde nog att han kom från Tyskland men han är svenskpratande. Lite lågmäld men noggrant dömde han så Bobitaz med cacib och BIM.
Anka ck och på fjärde plats för nu hade hon inte samma glöd kvar utan hängde med öronen och ville hem. Hon var så trött att hon satt på bordet och sov när han kollade henne.
Bobitaz hade samma glöd kvar för hon får ju springa ensam med sin matte.
Vilken hundägare skulle inte bli glad över dessa resultat, jag är iallafall jätteglad. En duktig handler har jag hittat i dottern som ställt upp så mycket hon kunnat.
Nu måste jag försöka ragga upp någon som kan visa Anka på nästa utställning för där har jag ingen handler med. Det blir Högbo nästa och där ska jag få träffa Bonnie. Har haft Boguz på besök och jisses vilken kille, inte är han den minsta längre. Han har långa ben att hålla reda på i skogen. Jättesöt blev han när det långa håret kom bort. Han har ärvt pappans öron det går att se annars vet jag inte riktigt vem han är mest lik.
Bonnie ser ut som Jippie och det ska bli spännande att få träffa henne. Har fått jättefina kort men det är alltid annat i verkligheten. 
Nu är semestern snart slut och nästa äventyr ska börja. Jag ska ha en fortsättning agilitykurs. Ser fram emot att komma igång och planerar så det står härliga till. Får nog välja ut lite bättre i allt jag vill förmedla. Ska fortsätta att planera men nu ska jag åka till Karlskoga och prova en jacka och träna agility med Dottern. 🤪

Tisdagen den 11 augusti

🤪Här är hon den vilda vinnaren i Askersund. ANKA den fina som fixade sitt CERT och blev BIR i Askersund den gångna helgen.
😎Bobitaz var för dagen en aning trång och gick lite tyngre.  Vem blev inte glad för detta...........

🙂Jag hoppas och tror att det kommer fler Anka valpar, på utställningar i framtiden, för Bozz som var och hälsade på i Askersund, var så fin och mycket söt. Han hade varit i finalen med Anka, tror jag nog. Ha ha.
Nu i veckan får vi fixa badande hundar som har varit blöta i skogen och ser fram emot att få träffa Csoda och hennes matte i Nyköping. Det är ur kul att träffa anda pumisar och spana på eventuella  nya pappor.
🙃Ja jisses vilka dagar det varit,  mycket glädje och lite av andra saker också men det är ju så livet är.
Här ska nu packas och planeras för två utställningsdagar och jag måste komma ihåg att ta med en stol till. Har stått utan stol på två utställningsdagar för att jag glömt den jädrans stolen.
😥Semestern går mot sitt slut bara 1.5 vecka kvar.
Imorgon är planerna att vi ska cykla runt på Visingsö med hundarna så får de några dagar att ta igen sig på innan Nyköping. Vi var iväg och köpte ett cykelställ till bilen så nu kan jag skryta med att ha den mest nedlastade Golf som rullar i Sverige. Stor takbox och stor 3 cyklars ställ där bak och fulla bilen med burar och hundar. Måste börja titta migomkring efter en något större bil för just nu får jag inte in någon mer passagerare och det behövs ibland när något barnbarn ska åka med till stugan.

lördagen den 8 augusti

😀Nu är alla hundarna badade och klippta för vem kan undvika att vara i skogen sådana här dagar och då blir det inga utställningspälsar,
möjligen päls med ris i...............
Jag har tappat messenger och lyckas inte att få den lagad, går bara inte hur jag än hittar på att göra.................
Har inte riktigt klart för mig hur det fungerar och nu får jag koncentrera mig på utställning i Askersund imorgon.
Hundarna har badat de sista dagarna och det har visat sig att barnbarnen blivit bitna av vatten loppor och Chezzi-e kliade sig inatt så nu är alla badade Förhoppningsvis så blir det inget mer men stackars E ha mer prickar på kroppen än när han hade äkta vattenkoppor. Undrar hur nästa E mår ?
Detta fenomen med vattenloppor återkommer varje år när vattnet bli varmt, skit oxå, barnbarnen skrek och vädjade om hjälp och vem visste vad som skulle göras.
De fick duscha och sen kom kortisonsalvan fram. Något lugnare blev det.
Hundarna hade inte fått bada på samma ställe för det var allmä badplats. Så det vär lite tur att badvattnet duger till människor men inte till hundar , tackar , tackar.
Nu har vi nattat pudeln och mina hundar så nu ska vi sova och samtidigt kan vi konstatera att S-A kommer hem från sjön. Med en stor abborre.

Efter söndagens utställning har vi 4 utställningar kvar att klara av och jag känner mig faktiskt lite som en tok som har kommit på att göra denna turneé i utställningsvärlden. Måste tillstå att jag är fruktansvärt avundsjuk på alla mina kompisar i agility världen som satsar tävlar på. Vet inte om jag någnsin kommer tillbaka till denna värld och nu får jag nöja mig med att fixa fina hundar till nya utställningar. Lycka till i Frövi alla agility vänner och till Askersund alla utställningsvänner.

Torsdagenden 30 juli

😀Oj, oj, oj vilken helg det varit. Jag tog helt slut och det är först idag som det finns lite energi över till annat än att bara ha semester, he he.
Anka hade ingen bra helg och det är fortfarande inte helt bra i hennes öra. Hon har fått ett fästing bett och örat är svullet, det går inte att resa upp det med våld och Anka har varit lite låg hela veckan. Nu har hon 14 dagar på sig att läka ihop.
Bobitaz blev BIR med CACIB och sen blev det en sjätteplats i gruppfinalen. Vilken grej och vilken helg. Det är inte så vanligt att pumisar får bli liiiiiteeee placerade i gruppfinalen så jag är mäkta stolt till sjätteplatsen. BIM blev pappan till B-Kullen, Mysco.
Sen är det jättejobbigt att resa och fixa hundar så krafterna tar ibland slut. Nu ser vi fram emot en ledig helg innan Askersund. Vi har fixat boende helgen Norrköping-Nyköping. Sen har jag anmält till Högbo och Furen där. Snabbade mig att beställa rum på Bergsvägen. En av Ankas valpar ska visas på båda dagarna. Det ska bli så roligt att få se henne. Hon blir första valpen i B-Kullen som ställs ut, spännande. Det kommer säkert fler av dem så småningom. Jag klippte Bozz här i veckan och jisses vilken goding det var. Lite långa bakben men annars ett super temperament och så söt liten kille. Spännande att få följa valparnas utveckling. Hitills kan vi konstatera att alla är mycket pigga och rörliga med bra röstresurser.
Nu ska vi vila oss i form till nästa utställning. Lite skrapa och måla fönster och lite cyckling.

Fredagen den 24 juli

🤩 Nu är det dags igen att packa bilen för nästa utställning. Det är riktigt roligt att upptäcka att det går lättare efter en utställning. Grejerna som ska med är framplockade och det är bara att slänga allt i takboxen och åka.
Igår hade vi en liten pudelkompis här som skulle bli korthårig men jag upptäckte att han hade analsäcksinflamation så istället fick han åka till veterinären idag. Det var tur att jag såg det för annars hade han blivit riktigt sjuk i helgen och då är vi inte i stugan. Inte helt lätt att snart vara 13 år och ha ont i rumpan. Penicilin och klämda analsäckar så blir gamla herrar som unga igen sa veterinären. Det är varning när man ska titta i baken på honom för han är snabb som en krokodil och det gäller att hålla fingrarna på behörigt avstånd.
Mina hundar och jag tog sen en liten cykeltur, inte så lång utan vi kör kortare sträckor för att Chezzi-e tassar ska hålla. Det var varmt och jag packade vatten i ryggsäcken. Försökte köra ifrån Bobitaz på en sträcka i skogen där de var lösa alla tre men inte går det. Tog i så mycket jag orkade men hon svischade bara förbi och hoppade rakt ner i en vattensamling så det skvätte efter kom Anka lika fort ner i vattnet.
Chezzi-e hann jag stoppa men då tog hon bara fart till nästa vattenhål. Därför sitter vi här med nykammade och nybadade hundar.
Nu håller jag tummarna för att vädret blir bra i helgen. Ska träffa Buzter i Ransäter och där ska jag klippa honom. Det blir spännande att få träffa Buzter och hans familj.
Det finns några bilder på Saras blogg på Scilla.
Jag ska ha kennelpojken med mig till Ransäter och han måste visa en av hundarna om jag inte kan övertala någon annan att springa om det skulle behövas. Fast det gäller att båda mina hundar får CK och det inträffar nog inte två gånger i rad. Den som lever får se. En sak vet vi redan och det är att om jag lyckas få S-A att gå ut i utställningsringen så är det en större bedrift än att, ja jag vet inte vad men stort blir det i alla fall, ha ha.

Söndagen den 19 juli

😮  Vilken helg, vilken helg och en uppstart på semester med massor av aktiviteter.
Vi, jag och dotter E med mina hundar i bilen, åkte mot Köping på lördagen. Vädret var varmt och solen sken. För första gången hade vi tittat på klockan och bestämt att bråttom skulle vi inte behöva ha. Fast det glömde Emma som bestämde sig för att hänga på en annan utställare som kom körande förbi oss på motorvägen. Vi såg en ny fin bil och antog att den som körde säkert hade GPS. E körde så navkapsel skyddet sprack och for till skogs men vad gjorde väl det vi skulle ju bara ha en koll på bilen framför och inte behöva stanna för att rota fram vägbeskrivningen i bagaget. Det är nämligen där bak alla vägbeskrivningar ligger och nu skulle vi lura den så den fick ligga där och ruttna. Döm om min förvåning när bilen framför kör åt fel håll, vi vinkde och pekade  men den försvann in på en parkeringsplats och förmodligen för att GPS:en lagt av och att de skulle rota i bagaget efter en vägbeskrivning, fär även de hade säkert en liggande i bagaget.
Vi körde spikrakt till utställningen utan beskrivning för det var skyltat hela vägen dit.
13 pumisar och några gamla pumivänner fick vi träffa. En jätte trevlig domare, Rony Doedjins från Holland som med stort tålamod visade oss virriga tanter som aldrig kan lära sig hur regler på utställning fungerar. Inne i ringen var det bara jag och E med Bobitaz och Anka. Domaren som säger MÁM goround och visar med ordentliga armrörelser åt vilket håll jag ska ha näsan. Bobitaz med starka korta steg ochmed bra fart fram framför mig och Anka vill hänga på så hon går bra, mycket bra. På bordet börjar domaren le lite och då slappnar jag och Bobitaz av och hon gillar honom och han klappar lite extra när hon visar att hon gillar honom också. Anka var positiv och vi skulle få våra band och de blev röda och då gick vi ut ur ringen men hämtades snabbt tillbaka för det skulle vi inte göra, ha ha. Virrigt värre, båda får CK och båda välkomnas tillbaka i till nästa omgång. Det första som händer är att domaren visa Bobitaz till första platsen och sen början han tråckla Anka framåt i ledet. Det blev tillslut bara en hund mellan oss. Jätteroligt med en fin Anka som gillade dagens utställning. Bobitaz fick certet och blev därmed svensk champion. Cacib till Bobitaz och reserv cacib till Anka. Sen gick jag ur ringen igen vari det började skrikas att jag skulle komma tillbaka.
Nu skulle vi springa med bästa hane, efter MinZan och Nanook Zappa från Akinnaz.
Bobitaz blev bäst i rasen och fick ytterligare en rosett. Vilken dag att vi sen i finalen inte ens blev bedömda eller knappt sedda är nog riktigare att säga. Den domaren var helt klar med dagens grupp 1 vinnare så klar att jag kunde läsa hans tankar och de var iallafall inte på de 7 sista hundarna i grupp 1.Vad gör det, Bobitaz blev dagens vinnare och det måste jag bara få skryta och njuta av. För vem har så fin hundar som jag. En proffsig dotter som ställer upp och tar körningen även om jag saknar GPS. Man ska helt klart konstatera att jag sällan träffat på någon med så dåligt lokalsinne, tänk när hon körde till Frövi på agilitytävling och jag råkade somna i Laxå. Vaknade när vi i full fart susade genon Arboga och E säger undrande, ligger inte Frövi åt det här hållet. Ja, ja det är en annan historia.
Nu ska champinjonen och vi andra promenare lite och bara njuta.

Torsdagen den9 juli

Här badar vi i en ny sjö, härligt med lite bad under cykelutflykten. Sommaren är mindre skön idag då det har regnat hela dagen. Hundarna gillar att torka regnblöta pälsar i soffan. Skulle klippa dem idag men de blev så blöta att jag väntar lite till och får måla på stolarna en stund istället.
Har fått lite fart på målandet och det blir bara bättre och bättre här i stugan. Hundarna och jag har minisemester halva veckan här i stugan. I eftermiddag  får vi gäster av två små barnbarn som ska sova över med pizza och lite mys ikväll.
Igår kom en liten, stor, pumitjej på besök så Bobitaz fick leka lite. Det är allt bra olika utseenden på pumisar ibland.
Nästa helg ska vi på utställning i Köping och nu hoppas vi på lite bättre väder för en blöt pumi är kanske inte önskvärt en sådan dag.
Nu sitter jag här och funderar på Högbo eller pumiträffen med treibball. Ska pumpa lite bollar och prova när det slutar att regna. Kan väl inte vara så svårt att lära hundarna att putta på stora bollar. Fick visserligen sluta med basket bollen för Chezzi-e dödade dem och en framtand fick skador av boll ätandet. Fast de här stora är hon van att balansera på hon har inte tuggat på den stora bollen. 
Anka löper nu och jag börjar att leta efter en lämplig pappa till nästa kull. Anka ska paras så att hon har fått sina valpar innan hon blir för gammal. Hon blir 5 år nu i oktober. Bobitaz får jag ta en uppdatering på efter sommaren. Anka har fått en tjock och lockig päls. Hon har även mörknat mycket så hon ser faktiskt tvåfärgad ut just nu.
På söndag är det hinder provning på KASK
www.agilitysport.info  här finns information om hur och när.
Är man intresserad av att träna agility så är detta en mycket fin hinderpark att träna på. Skulle vara så skönt att kunna börja träna igen. Få känna att man är välkommen att träna och att man kan få lite träningshjälp av kompisar eller någon annan duktig person.
På SBK är det ingen som tävlar kvar och tränar så det finns ingen backup från kompisar. Har man tränat ett tag så vet man att det betyder mycket att vara flera med liknande mål med sin träning.
Jag ska ha en fortsättnings kurs i agility på SBK i höst tillsammans med A R. Det ska bli roligt för jag har inte haft någon sen jag gick utbildningen så nu får jag fila på kursupplägg och innehåll. Det gäller att vara förberedd då alla kommer från andra instruktörer och tydligen har kommit jättelångt i sin träning. Spännande värre. Nä nu ska jag hämta första barbarnet och åka en sväng till mor. Sen hämta nästa och sen behöver jag inte bekymra mig för vad jag ska göra förrän i morgon kväll som antagligen blir en sovarkväll, ha ha.

Lördagen den 27 juni

🤒UHHHH, vilken kamera jag har....... Den fortsätter att ta kort fast än minneskortet inte är ordentligt insatt. Inte en enda bild finns från dagens tävling och jag tog säkert 100 bilder....
Kameran måste ha fått någon stöt eller så slarvade jag när jag satte i det innan vi åkte. SKIIIIT hade verkligen fotat bra bilder och sitter nu här med ett tomt minneskort.........
Wilda och Anka körde alla lopp och Znagge reisade hopploppen.
Efter vår träningsäsong så är vi, både jag, E och M mycket nöjda.
Dagen började med att Chezzi-e inte tog ett enda steg i morse, hon hade så ont i ena trampdynan så hon kunde inte gå....
Stackarn.  Anka blev därav flitigt utnyttjad av två handlers och det gick riktigt bra.
M med Wilda gjorde helt godkännda lopp och det sista var alldeles helt OK.
Anka och jag körde ett agility och ett hopp lopp. Agility loppet blev ok med en snygg disk och jag klarade att få lite flyt runt hela banan. Kände för första gången på mycket länge lite flyt. Sen kom ett hopp lopp som blev mycket skakigt men JAG kom i mål med en Anka som var mycket lyhörd och försökte så mycket hon kunde. Nöjd och halt var jag sen resten av dagen.
E var mycket snabbare och det kan nog bli bara när vi blir samtränade, jag och E. Det var första försöket att komma överens om hur vi skulle springa eftersom det var två lika banor och den som startade först fick prova bra vägar och nästa fick titta och sen försöka förbättra.
Skönt att få vara på en agility plan med en massa hundar och att mina sitter tysta i förväntan tillsammans med E:s flock. Måste ha varit värmen för hundarna var så tysta att vi undrade vad som hänt. Det blir varmt i morgon och jag tycker lite synd om dem som ska tävla DM i Hällefors och den dommaren blir nog bra kokt i den här värmen. Jag ska bada och montera bryggor, bada hundar och klippa S-A......kan vara nog så roligt det med.😉

Söndagen den 21 juni

🤒Tänk att man blir så trött av att ha roligt. Vi har haft stugan full med barn, barnbarn och hundar hela helgen. Anka har fått en ny kompis i ett av de mindre barnen som blev så kär i henne. Det satt en liten 4 åring och gav kommandot hit upp i mitt knä. Anka hoppade och ungen syntes inte för en stor hund men hon försökte detta ett flertal gånger och Anka balanserade och försökte få fäste i ungens knä utan att lyckas.🙂Så till slut så fick en vuxen hjälpa till och hålla i Anka för iknäet skulle hon vara och det var för litet för att en Pumi😀
Midsommaraftonen var det 5 hundar och 6 ungar, gissa om det var lite fart och mycket spring. Fast det är ju bara midsommar en gång om året.😲
Idag har det varit dragträning så vi ska nog sova tidigt. Jag är så trött i benen. Nu ska jag leta efter ett bättre fordon att hänga efter hundarna. Måste vara så att jag kan hoppa av ibland och gärna kunna bromsa. Nu är det Chezzi-e och jag som bromsar de andra två när jag säger till. De andra två tar lite längre tid på sig innan de fattar att sakta betyder sakta på en gång😀
En moutinbike med en låg ram vore kanon. Den ska ha en jättesadel för jisses vad ont i baken man får när man måste bromsa med rumpan också för att hålla in tre hundar. Vi körde 10 km på allmän väg och blev omkörda av bilar. De tog det så försiktig när de såg en vinglande kärring med tre vilda pumisar på grusvägen.😉

Måndagen den 15 juni

HAPPY BIRTHDAY ALL FAIRYGIRLS ALL OVER THE WORLD

On the picture is Csoda Firtoz lives in Åland, Finnland.
I have just met her and shee is a beatyful Pumi
This suterday I met the other for little agility training
They are very look like ANKA😀http://maggans1.spaces.live.com/ Here is Wilda space one of the 5 fairysisters.
😀

Dear Lotta!
 
Thank you so much Helka! I love her! Happy birthday to Helka and her sisters!
 
                       
                       http://gallery.site.hu/u/Elza/Pengo/
 
 
Yours sincerely: Andrea from Hungary


Please look at her the little Helka she is a beaty.

I am so proud of the 5 sisters and there owners. All are so good working with your Pumis. One little black.....and 4 grey angels.
Thankyou Andrea and I am waiting of all small rapports I can have.

Grattis allihop på 2-årsdagen

Här ska vi packa för att åka till stugan imorgon. Tänk att det redan gått två år sen jag letade efter snopparna på alla fem tikarna. Nu när det gått två år så har Anka fått tre med snopp också så nu vet jag hur de ser ut, haha.
Det är så roligt att samla in allt runt valparna och konstatera att alla är fina och så olika som individer. Alla har en sak gemensamt och det är att det är super fart och mycket arbetsvilliga hundar. Detta kommer nu under deras tredje levnadsår visa sig på alla agilitybanor. Har fått den stora förmånen att träffa alla utom Helka och jag är så stolt när jag ser vilka fina hundar det blivit och det är deras mattars förtjänst. Helka har fått en matte som är otroligt duktig, det syns på alla bilder. De rapporter jag fått från andra som träffat dem säger samma sak så Helka har också fått det bra i Ungern.
So thankyou Andrea for taking good care of Helka, I love that.
Tack ni andra för att ni är så duktiga hundägare och att  ni älskar era buspumisar.

Onsdagen den 10 juni

😀 Nu finns bilder från vår lilla valpträff på
http://picasaweb.google.se/KennelChankazz
Fritt att kopiera så kan du redigera som du vill.🤪
Dagen började med Bozz som är en redig kille, social och trygg. Eftersom han inte varit klippt förut så tog det en stund att få bort all päls. Det kom fram en stadig och välbyggd valp med lite lågt ansatta öron men med ett härligt temperament.
Sen kom han, brorsan Bozz och de två fann varandra på en gång. Kändes som om de tog vid där de slutade när de var 8 veckor och bodde här.
Jippie tittade in och så blev det lite fartigare men brorsorna fortsatte att tugga på varandra så Jippie fick nöja sig med att leka med Bobitaz. Farten var god hos hela högen och de körde hårt en stund.
Bozz fick lite kortare hår och det kom fram en stilig liten kille. Han står på bordet som om han tränat varje dag och eftersom det är andra gången vi klipper nu så blev han klippt och beundrad av alla mattar och hussar. Sånt gillar en pumi.
Jippie ska vi fixa lite senare då matte ska göra det själv med handledning. Jippie har varit här lite mer så hon känner sig hemma och busar med mina hundar utan att bry sig om surkärringen Chezzi-e.
Sist men inte minst längre, kom Boguz. Det gick mycket lättare att klippa denna gången för nu visste han vad det var och han är så fin. Öronen har rest på sig för han går valpkurs med Jippie och hon har nog smittat honom med parabolsjukan. Boguz är en känslig kille med stor inteligens så honom får man prata med innan man kräver något och när han vet vad man vill så gör han så. Gillar hans sätt för lite så är Chezzi-e och kommer man bara på hur man kommunicerar så kommer det att bli urenkelt. Han har massor av charm och mycket vänlig blick. På bordet, när han inte förstod så kom en protest och så när han fattade vad vi ville så kom en liten suck och han slappnade av och gjorde precis det vi ville, vilken kille.
Bonnie och Scilla, vi saknade er men  det är för lång att åka för en klippning men ni är välkomna hit när ni vill.
En händelserik dag och nu sover mina hundar helt utslagna. Jag tänker på goa valpkroppar och tänker på hur alla valparna har utvecklats. De är sig lika i sätt och utseende.
Jag ska planera för en liten klippkurs till hösten, där alla får klippa själva med handledning för det är först då som man verkligen lär sig sin hunds klippegenskaper. Sen tycker jag att det är så trevligt att träffa alla hundar  med mattar, hussar och tom en lillhusse.🙂 

lördagen 6 juni

🤪  Här är hon då äntligen framför mina ögon, Chankazz Firtoz, Csoda kallad. Så fin och så gott temperament. Så roligt att få se valpar i vuxen ålder och dessa valpar fyller 2 år 15 juni så GRATTIS till er allihop.
Jag och hundarna åkte till Norrköping och FUR specialen där. Så skönt att få komma dit och inte vara stressad utan att få titta och insupa alla olika utseenden och klippningar. Få träffa alla pumiägare och tom några som jag kännt i många år nu. De som jag terrade på mina första utställningar. Tjatade och frågade och de lärde mig massor. Som vanligt är det så att när man skaffat sig kunskaper så vill man veta mer....
Tog lite bilder och kollade hanar så jag kan läsa stamtavlor och kolla släktskap sena sommarkvällar. Jag letar efter en blivande pappa till nästa kull eller nästa kullar. Anka eller Bobitaz, vet inte vem som får bli mamma först. Konstigt nog så tänker jag redan på valpar, förra gången tog det nog 1 år efter valparna innan jag kände mig redo. Kanske att erfarenheten gör mig tryggare.
Csoda gjorde mycket bra ifrån sig och kritiken blev mycket bra. Hon visar sig lite sakta och behöver lite mer stuns i stegen annars allt toppenfint.😀 Matte har lärt sig massor och såg inte svimfärdig ut förrän de nästan skulle ut från ringen. Såg lugn ut men glömde att andas, tror jag. JA , det är så skönt att bara få titta på och slippa springa där i ringen.
Jag har fortfarande svårt att komma ihåg bedömningsordningen så jag behöver nog träna inför vårt första försök. 🤔Ska försöka bestämma mig för vilka utställningar jag ska orka med. 😋S-A har som vanligt lovat att följa med på en utställning och den kan jag anmäla två hundar till. Undrar just vad han kommer att säga om jag blir tvungen att putta in honom i ringen, ha ha.
😉Nu ska jag redigera bilder och lägga ut på albummet så att Kicki kan hämta hem dem till Åland.

Fredagen den 5 juni

🤪 🤭 😙 😮 Nu packar jag för att åka till Fur specialen i Norrköping. Det ska bli så roligt att äntligen få se CSoda, Chankazz Firtoz.
Få träffa hennes otroligt goa matte som jag har haft kontakt 😀via mail i två år nu. Det kan vara dags att träffas.

😉Nu blir det at tförsöka sova lite för att orka . Det kommer mer imorgon, gonatt.

torsdagen den 4 juni

😥 Skitont i knät ikväll och lite sur. Ledig tills på måndag och det känns skönt. På lördag bär det iväg till Norrköping för att träffa Csoda och hennes matte. Det ska bli jätte roligt. Så det är bara att gå till sängs och vila för att orka.
Hundarna kanske måste klippas lite imorgon för att jag får skämmas lite mindre om de är välklippta. Annars kvittar det nog för alla har fullt upp med sina hundar.
Jag har aldrig förut varit på utställning utan att ställa egen hund, så det blir något nytt att uppleva.
Ska bli kul att träffa alla pumiberörda människor.'
Allt går så fort numera så det är svårt att vara uppdaterad på allt. Hade planerat att vara framme 11 30 men nu börjar visst alt klockan 0900. WSå nu är det bara slagsmålet på morgonen som kan påminna om att det börjar tidigare än planerat.
Så vi syns........... 

Tisdagen den 26 maj

😀 Det är en bild på stora pumisar som omväxling från alla valpbilder. Sista rapporten från en valp är att 5 kg har passerats nu och de börjar så halvvuxna ut.
Glädjande nog har vi tillbringat kvällen i Örebro och tränat agility. Fick naturligtvis lite springhjälp men kunde ta några steg tillsammans med mina hundar utan att få sluta på en gång. Nu är det🤪 och så gäller det att träna på fast att det tar emot.
Ska berätta att knäexperten bara kunde konstatera att bakre korsbandet är borta och att jag har ytterligare en skada på nån kapsel. Han kan inte laga knät eller korsbandet. Det går inte att garantera att de problem jag haft går bort av att byta ut leden ytterligare en gång. Gör jag det går den garanterat inte att byta ut om 15 år när den är utsliten.
Veckan innan jag träffade experten så började knät märkligt nog att bli bättre och bättre. Efter att ha vrålvärkt i tre månader började värken att bli mindre. Nu är det så sa experten att det kan ta 6 månader till ett år innan ett brustet korsband har stabiliserats och ärrats. Nu ska jag få träffa några i ett forskningsprojekt som specialliserat sig på knäproteser, sjukgymnaster, som ska kolla mina muskler hur mitt knä fungerar. Har fått löfte om att träning inte är skadligt och att jag gjort rätt som försökt vara i rörelse under den här tiden.
Så nu blir det till att slita lite🤒 några månader till så kommer det att göras en bedömning om 3- 6 månader.
Kan se fram emot trötta välmotionerade pumisar och det ser jag fram emot😉.
KASK ska ha agilitytävliung den 2 juni och jag måste jaga priser. Det är ett värre bekymmer för det är jag värdelös på.
Fast jag är mäkta stolt ikväll över Siri och Wilda med mattar för jisses vad duktiga de ha blivit.
Den 10 juni är det öppet hus för valpar från Chankazz kennel. Från förmiddagen till kvällen någon gång.
Buzter kommer för klippning och det kanske är någon mer som behöver putsas lite på. Hör av mig via mail så småningom.😀

Onsdagen den 6 maj

😲 Så har vi fått umgås med Bozz en liten stund. Så här fin blev han efter en stund på klippbordet. Matte och husse fick nästan en ny hund med sig hem. Han var så duktig på bordet stod stilla i en timma och var helt cool. Han snosade lite i hundsängen som han bodde i som valp. Även om fällen tvättats så luktar det nog lite valp ännu.
Ja hela hjärtat blir varmt när man får snosa på en Anka valp.
Bozz är väldigt lik Anka just nu och det är spännande och se hur han utvecklas.
Jag trodde inte att valparna hunnit bli så långhåriga ännu men det har de tydligen så nu kanske jag får snosa på fler någon dag framöver.
Det ska vaccineras nu och alla har bekymret med fästingar och hur man ska göra med fästingmedlet och vilket man ska använda.
Själv satsar jag nog på några nya fästingplockare för de har en förmåga att dunsta bort under vintern.
Imorgon drar vi till stugan så om någon valp blir häftigt långhårig i helgen så får de komma till stugan. Jag tar med lite saxar och grejer utifall.
Funderar på att skaffa ett klippbord dit  för det är allt bra mycket enklare att klippa på ett sådant bord.
I dag har hundarna fått röra på sig, vi började på förmidagen med att träna lydnad😮 och sen på eftermiddagen så kom Amanda och hennes kompis hit för att träna agility. Roligt blev det och märkligt vad fort barnbarnen växer upp. Sen måste jag säga att tjejen har lite fallenhet för att träna agility. Hon klagade inte en gång då det blev lite för mycket pumi på fel ställe. De tränade  raksträckor och lite teknik och för att ha tränat så lite så gick det kanonbra. Nu ska vi fortsätta att träffas någon gång i veckan och det ser både hundarna och fram emot.

Onsdagen den 22 april

🤪 Årets första bad är avklarat och alla njöt i fulla drag. Bobitaz badar överallt, i diken och gyttjepölar.
Idag har den stora premiären på agilityplanen gått av stapeln. Allddeles ensamma gav vi allt, hundarna och jag.
Chezzi-e fattade nog inte att vi tränade agility först eftersom hon inte hade matte springande bredvid sig. Kan bara säga att det inte är lätt att träna hundarna när jag inte kan springa.
Fast det skiter de fullständigt i. De har lika roligt när jag går istället för att springa bara jag kastar något på slutet av varje övning. Har tränat stanna kvar och start med matte långt bort. Lite slalom med de stora hundarna och invänta reaktion med Bobitaz vid slalom då hon inte har tränat så mycket slalom förut. Sen har vi tränat på att vara uppbundna och vara tysta och det gick riktigt bra så länge vi var själva vid planen. Sen kom det mer folk och då förhöjdes stressnivån betydligt och jag fick koppla loss dem så att de fick ligga plats lösa. då är de tysta men jag får ingen ro att tänka på annat än att ha koll på att de ligger hela tiden. Ska fortsätta och utveckla så småningom. Bobitas satte tänderna i mina byxor med en reva som resultat. Surnade till men för sent.... väntar till nästa gång då...
Idag har min aspirant tid hos en jätteduktig instruktör börjat. Det är en tävlingslydnadskurs och jag har haft en mycket rolig stund ikväll med massor av duktiga hundar och deras förare som är blivande tävlingekipage. Mycket bra att få lyssna på en annan erfaren instruktör i olika instruktionssituationer. Tycker att jag fått en jättebra möjlighet att få ökade kunskaper som jag verkligen behöver. Roligt, roligt, roligt. Nä, nu ska jag läsa läxan och så är det jobb imorgon. Skönt med motionströtta hundar vid fötterna och en nästan medvetslös matte.

Söndagen den 19 april

http://shaggyshepherds.blogspot.com/
Kolla in på den här adressen ni som har valpintresse, ytterligare en möjlighet att träffa på bedårande valpar.
Är ni intresserade så ta kontakt med Helené så får hon berätta själv om sin ras.
😎Jag är alldeles för Pumifokuserad för att vara objektiv i min beskrivning av andra raser.
😥Igår hade FUR en föreläsning inte så långt bort härifrån men jag kan inte köra bil någon längre sträcka så det var att sitta här i stugan och häcka. Sur och på dåligt humör för jag hade velat vara med och lyssnat på vad alla gamla uppfödare har för åsikter om sina avelsmål. Det är för mig som är ny uppfödare viktigt att söka kunskaper om rasen  och vad som är viktigt att värna om fortsättningsvis så att vi får behålla friska och busiga pumisar.
Det har varit kyliga dagar och jag har satsat på skogspromenader så att hundarna får röra sig i sin egen takt.
Ankas tuttar har blivit mycket mindre och det hänger lösa skinnlappar där det förut var sprängfyllt av god valpmjölk.
Det har kommit lite rapporter från valparna och det verkar gå bra för allihop. De har anpassat sig i sin nya miljö och har börjat visa sina personligheter. Det är så roligt när rapporterna kommer och vi har högläsning och skrattar gott åt alla tokigheter som valparna hittar på (vi skrattar inte åt alla tokigheter som nya mattar och husar hittar på). Ha ha, nejdå. Jag njuter av att det går framåt och åt att alla är så ambitiösa i sina försök och det kan bara bli bra till slut.
🤔Jag har fått ytterligare en månad att gå så här illa innan jag kommer till en specialist men han tar inte emot så många patienter så jag skulle vara glad som fick komma till honom, sa den som jag klagade hos. Ja, det får bli bra någongång det med. Det är ju bra att jag klarar att arbeta i alla fall. Undrar just om försäkringskassan betalar hundpromenerare, ha ha.
På måndag måste jag åka ut på en massa hembesök och vet inte hur jag ska göra detta då jag inte kan gå. Måste vara lite tokigt att jag själv inte klarar att gå i trapporna som jag ska anpassa med hiss till den som bor i huset och inte kan gå i trappan. Kommunal chaufför finns inte att tillgå i min kommun. Får återkomma om hur jag löser detta lilla problem med att förflytta mig mellan kontoret och till dem som behöver anpassningar. Fyrhjuling med ratt och tre pumisar framför är en tanke som kanske går att utveckla i framtiden.

Måndagen den 13 april

🤪 Anka bara springer och springer när vi är ute på promenad. Idag gick jag själv i skogen med hundarna och Anka fick springa på en blöt mosse. Det skvätte vatten omkring henne men hon stortrivdes. Jag satt på en stubbe och hundarna sprang omkring så småningom blev det lugnt och vi vilade i solskenet och gick sen hem. Anka grävde i ett surhål så att hela  hon blev brun. Lurade i henne i annat vatten och det mesta försvann men hemma så blev det mer vatten och borttagning av alla kvistar och gammal mossa. Tränade inkallning och stopp på hemvägen och nu när de var lite lugnare så gick det galant.
Hundarna har fått alldeles för lite motion den sista tiden och det får bli  lite mer nu när vi inte har en massa valpar hängande i benen och lite mer tid över för motion.
Anka letade valpar när vi kom till Karslskoga och Bobitaz gjorde likadant. De kollade hela huset men sen blev de stilla och nu ska vi gå och sova för imorgon är det arbetsdag.
Med gott motionerade hundar så blir det skönt för dem att få😎 en lugn dag imorgon och på kvällen kommer nybadad Wilda för att hälsa på sin gammelmatte. Hon ska på utställning så vi ska putsa lite på pälsen.
Det är dags att greja med mina hundar också, alla är långhåriga så nog finns det lite hundgöra här också.😉

Söndagen den 12 april

😀 Nu är det dags att byta blogg sida efter allt valpsaggande eller valpgullande. Måste tillstå att det varit ett mycket trevligt sätt att umgås med en massa hundintresserade andra människor. Måste få säga tack till er alla som har puttat och stöttat. Framförallt tack till er alla som nu är nyblivna valpägare.
Nu ska vardagen hos oss i Kennel Chankazz familj återgå till ett vanligt liv utan att vara blöt om fötterna.
Valpsidan för B-Kullen kommer fortsättningsvis bli mitt sätt att skriva mina erfarenheter till er som har valpar, mina eller andras spelar mindre roll.
Den här bloggen kommer att fortsätta att vara Kennel Chankazz nyhetssida och lite om vad som händer i vårt hundliv.
Eftersom jag är ganska enbent så är det ganska stilla hunliv som vi för just nu . Hoppas på att det kan sätta fart med träning och utställning så småningom.
Nu lever jag i valpsaknad och tycker mest synd om mig själv.........
Blir bättre om någon dag, tror jag. Anka gör mig  sällskap i detta så vi deppar ihop nu i några dagar. Hon tycker nog att det är jobbigare för hennes tuttar måste göra ont då de är hårda och lite röda, aj aj

lördagen den 28 februari

😀 Skriver  lite överallt om valpar och valplivet. Det finns en jättefin film på valpen Jippies hemsida. Jag har tyvärr inte lärt mig hur man gör och min kamera fungerar inte med den stora datorn men jag har inte provat på den lilla så det får väl bli nästa prokekt. Det gäller bara att ha tålamod så det räcker.
Valparna mår alla bra och växer mycket varje dag. Anka börjar vilja ha lite mer motion. vill promenera och vara ute mera. Hon lämnar valparna någon timme här och någon timme där. på natten så sover hon i sängen hos matte ganska mycket.

Torsdagen den 26 februari

😀En av tik valparna har fått egen hemsida.  http://jippie.jyckefix.se
Det är till att bli en liten bloggarvalp i framtiden.
Det går undan för vissa🤪
Isen håller på att smällta bort och jag laddar för att klara en lite längre promenad imorgon så Anka får röra lite på sig. 

Fredagen den 20 februari

🤪Första kurskvällen med Ninni och jag är urtrött. Jätteroligt och operant med inlärning, ha ha.
Jag såg att Bobitaz var lite svullen i rumpan imorse och jag hade på känn att hon kanske var på G att att löpa. Så precis innan jag skulle åka så kom de första små fläckarna på golvet och det var bara att låta henne vara hemma. Det var hanhundar med på kursen så det går inte att ha en löptik med där. Stackars Chezzi-e fick bli stand in och det blev bur lekar och massor av teori om operant inlärning. I morgonbitti så fortsätter vi med massor av olika ideér och träning.
Får rapportera lite i morgonkväll.
Valparna och Anka mår bra och valparna har växt nu när jag varit hemifrån i 4 timmar. Nu måste vi sova för att orka hela helgen. 

Måndagen den 16 feburari

😀 Jag berättar om Anka och hennes kommande valpkull på sidan Ankas dräktighet med B - kullen
Visst är det en go mage som börjar att komma.

På valpsidan B-kullen berättar jag om de 6 valpar som Anka fått på ett lite annorlunda sätt.
Så har jagt upp valpbilder på mitt picasaalbum
 
 http://picasaweb.google.se/KennelChankazz


Valparna har hafft besök av barbarnet. Anka är fortfarande trött men alla mår bra.

Söndagen den 18 januari

😀 Nu har vi klarat av denna helg också men det blev en trög helg. Har fortfarande ont i magen och det har gått en vecka med feber så ledsamt nog får jag nog gå till vårdcentralen i morgon. Idag har vi inte varit ute på någon längre promenad det får räcka med den jag klarade av igår.
Jag är bättre dock så........kanske det är borta.... imorgon.

Jag har en liten extra dagbok med lite Anka nyheter på sidan 2 kullen. Där försöker jag skriva om valparnas väg till livet som snart kommer att bli en verklighet då det bara är treveckor kvar. Viken fart det går med den här gången. JAg som måste så mycket hinner inget, hjälp.
Jag ska klicka med Ninnie L helgen efter att valparna är planerade. Blev så sugen att jag inte kunde motstå detta så förhoppningsvis kan vi leverera inklickade och lite tränade valpar sedan.
Försöker att skriva samtidigt som Anka och Bobitaz vill ha uppmärksamhet. Bortskämda, näe......?
Nu ska vi packa och åka hem till Den vanliga bostaden och kämpa en vecka till.

Söndagen den 11 januari

😉 Vilken flockledare han är. Alla hundarna flockades runt honom och så bar det iväg på isen. Vattnet skvätte om fötterna och efter en liten stund så såg jag att Anka började frysa. Husse kom och tog henne med hem till stugvärmen.
Hon ska inte ha så mycket motion och strapatser nu för hon har gått 4 veckor på sitt havandeskap. Det är nästan omöjligt att se något ännu. Fast hon har blivit bitchigare mot Chezzi-e och ska vara nära mig. Hon sover mycket och gräver ner alla ben för framtida behov. De grävs noga ner i gästsoffan som har bäddats till Anka nu om hon behöver få vara i fred och
 vill sträcka på sig när hon sover.
28 dygn och nu ska valparna vara på plats i hornen. Man kan känna små blåsor om man har tur och jag har faktiskt inte kännt några blåsor så den turen har inte jag i allafall.  Men, men det är bara att vänta och fortsätta titta på Anka och leta tecken. Hon har inget emot att alla lyfter och känner på henne. Hon gillar uppmärksamheten och att bli pillad på magen.
Nu får hon mat som har hög protein och lite mera fett. Anka äter inte mycket och hon gillar definitivt inte den maten. Men det gör Bobitaz, hon har nog lyckats lura mig ett par gånger och snott morsans mat för fisarna avslöjar henne. Så nu sitter jag vakt vid måltiderna.
Imorgon börjar allvaret igen och jobbet väntar. Nu måste jag arbeta ikapp allt som inkommit under min ledighet. Så det passar bra för jag behöver vara ledig veckan före Anka ska få valpar. Hon ska inte få lura mig en gång till. Den här gången vill jag vara med.
 

Fredagen den 2 januari

😀 Vilka sköna dagar. Kylan var välkommen och isen bär så här är glädjen stor. S-A borrar och jagar fisken och hundarna springer och är högljudda för det är så roligt att få springa på isen. Det är lite snö så det är inte så halt utan det går att springa fort och länge.
Anka får ta det lite lugnare och blir kopplad lite då och då. Hon får inte springa som hon vill längre utan hon får vara kopplad med matte. Hon är måttligt förtjust i detta för hon gillar att svepa runt på isen.
Det är jättesvårt att se några valptecken och hon är lika smal som förut. Jag kan se små förändringar, hon är hungrigare, hon sover mer. Fast så kan hon göra efter ett löp också.
Jag tittar och känner men ser inget ännu. Spännande.
Skönt att vara ledig och kunna promenera och vara utomhus mycket. Kan berätta att man använder helt nya muskelgrupper när man åker spark för jag har träningsvärk på lite annorlunda ställen, ha ha.

Onsdagen den 24 december

Julaftonskväll och all maten har ätits upp och klapparna är öppnade och till slut hemburna till barnbarnens adress. Vilken lycka för på hemvägen så sitter det en livs levande hare på parkeringsplatsen. Så hundarnas julafton säkrades och grannens trätomte fick sig en utskällning när vi kom hem. Det är hundlycka det.
Anka älskade årets tomte och ville sitta i hans knä och pussas. Hon blev inte lurad av sin husses nya kläder. Chezzi-e klämmer ner sig hos mor i en fåtölj för hon gillar henne bäst.
Bobitaz fick lite skällning då hon landade på ett köksbord som var nydukat med julmat. Jag hade redan detta på känn så när alla gick till vardagsrummet så hade både S-A och jag ett öga på köksbordet och visst det tog inte ens tre sekunder förrän hon var upp men med både matte och husse viftande och rytande NER så gick hon inte ens ut i köket mer under hela julaftonen. Undrar hur länge hon kommer ihåg detta......
Nu är all choklad uppställd på pianot och allt annat ätbart bortplockat förutom mina tofflor fast dem har hon slutat att äta upp hon är mer för godis och mat alltså mer lättsmällt föda är populärt........I morgon fortsätter vi med en julaftonsrepris hos D med hundkompisar och mera mat och klappar.....

Söndagen den 21 december

Nu har det gått en vecka sedan vi var på det första besöket hos Mysco. Anka är så snäll och följsam så det kanske vore bra med lite sådana träffar oftare.
Idag har vi promenerat runt i skogen vid sjön och jag tänkte att Anka lika gärna kunde ta det lite lugnt så hon var kopplad. När en tyskjaktterrier dyker upp. Blev naturligtvis rädd men var brydde sig hundarna om detta när det stod en snygging mitt i skogen. Han blev naturligtvis mest intresserad av Anka men hon ville bara leka och busa. Bra att hon var kopplad och mindre bra att jag höll i kopplet med fel han så jag brände bort skinnet eftersom jag saknar  känsel i den handen. SKIT.
Fast det blir kanske bättre balans numera då jag tömde en panna med fett över den andra armen dagen innan. S-A påstår att jag är otroligt klantig men jag skyller på julen och att allt ska bli klart och ihågkommet.
Hundarna blev iallafall badade igår eftersom den promenaden inte var så torr utan det var mycket blött och hundarna var så skitiga att det inte gick att ta in dem när vi kom hem. Nu ska jag och min mor greja resten innan julen. Hundarna är just nu och nattar henne eftersom det är deras säng som hon ska sova i. Skont att vara  ledig imorgon.

Tisdagen den 16 december

😀 Nu är Anka parad en andra gång så nu får vi hoppas på lite söta valpar. Kolla in kortet, visst är han söt Mysco. Andra deiten blev inte så långrdragen. Den blyga hannen hade tuffat till sig och visste nu vad han skulle göra. Första dagen såg de mycket trötta ut efteråt och denna gången så var de inte ett dugg trötta utan lekte och fortsatte att fria lite efteråt.
Ikväll klipptes det tre hundar med vintertjock päls. Tänkte att de ska få vara med på lite julfest i slutet på veckan och då är det roligt att ha nybadade och klippta hundar.
En del tikar kan må illa när äggen fäster och det kan ta fem dygn till innan det sker. Hon mådde inget ila förra gången så det blir nog inte så nu heller däremot blev tuttarna rosa och lite större lite längre fram i tiden så det är nog detta vi får leta efter.

Söndagen den 14 december

Idag åkte Anka och jag för att hälsa på den nya pojkvännen. Bilden ovanför visar hur de såg ut efter en stund tillsammans. Det var en trött Borgarmarkens Mustang Cobra som vi lämnade där på köksgolvet. Han och Anka blev otroligt kära i varandra och Anka var snäll och tillmötesgående som den erfarna tik hon är. Nu ska vi deita imorgon igen sen är det bara att vänta och räkna dagar. Kanske ska använda måttbandet denna gången. Anka och Mysco, som han kallas, är mycket lika i utseendet och i sättet. Nästan lika höga och pratar samma språk. De tom kliar sig på ryggen på samma sätt, mot väggar och sängar.
Roligt att de gillade varandra, Mysco och Anka, spännande att vänta på små valpar igen.
Nu är det bara två dagar kvar att arbeta sen ska vi ha det lungt och skönt ända in i januari

Lördagen den 13 december

😀 Den här lucian såg jag live men missade dagens lucia på agilitytävlingen i Laxå. Det var domaren som lussade innan första start. Alla var så fina med glitter i håret och många tävlade i tomtedräkter. S. O var utklädd pepparkaksgubbe och det gick riktigt bra för henne.
Jag startade bara Chezzi-e och vi har inte tränat agility på 6 veckor. Det var bra med fart och hon var så taggad att vi diskade första loppet. Det var kluriga trixiga banor och mycket att hålla i huvudet. Det var jätteroligt att komma i mål nästa agilitylopp, en 7 plats. Sista loppet var hopplopp och där har jag haft problem att hinna med Chezzi-e sen jag fick mitt nya knä och så idag lyckas vi ta oss runt 5 sekunder under idealtiden och ett nollat lopp. Vilken känsla det var. Vilken hund jag har. Det var kallt och dubbla täcken på hundarna som satt i bilen. Sen fick vi ta många promenader för att hålla värmen. Anka var förvisad till bilen och promenader för hon löper och det är inte populärt bland hanhundsägare som tävlar när det luktar gott om en löptik. Jag gick från området och ut i skogen men hon kissade ungefär varannan meter och som vanligt så promenerar hon och kissar samtidigt. Bobitaz fick vara med i ridhuset och träna lugn och det bästa av allt två kompisar förbarmade sig och höll henne när jag banvandrade. Kanonbra att få stå hos någon när matte går ifrån och det gick riktigt bra. Det var tre andra pumisar där och B fick leka med en 9 månader gamal pumivalp och sen fick hon krama lite på syrran Siri och de kommer ihåg varandera och leker innerligt och märk väl de leker under tystnad. Inte lätt att förstå sig på pumisar men det gäller att njuta av en sån stund. Jag busade med B och så letade vi rätt på lugnet igen. Det går jättefint när hon får vara själv med matte då lämnar hon inte min sida. Fast hon var blöt när hon grävde i ridhuset och här i stugan är det lite svårt att bada henne. Tänkte vänta tills vi kommer hem imorgon så det blir till att sova i den ljuvliga ridhusdoften.

Söndagen den 30 november

Första advent och det är nästan mörkt redan halvtvå på eftermiddagen. Det är gråkallt och hundarna har badat sin vana trogna men Chezzi-e har inte blött ner sig och det tyder på att vintern är här.
Vi var på kurs igår i Lindesberg, Anna Larsson Canis instruktör, föreläste och vi tränade i ridhus. Det mesta som sades på kursen kanske jag hade lite peil på men jag löste ett annat problem inatt tack vare vad vi fick göra i ridhuset. Så nu ska här tränas på "stillasittande" bakombyten med Chezzi-e. Kom på när hon stannar framför hindret då byter jag för långt bakom. Ska köra på diagonalen mer mot nästa hinderstöd och "fram" med något gott eller roligt. Sen fick jag nästa ideé om slalommetod till Bobitaz. Så snart ska jag börja köra slalomträning på riktigt med Bobitaz. Hon kommer inte att vara startklar förrän om ytterligare ett år och jag ska inte starta henne förrän jag kan gå ut på planen och veta att Bobitaz kan alla hinder ordentligt. Lite annat med Anka som kanske inte kan alla hinder ännu och som fortfarande har massor kvar att  lära. Fast hon får ta det som en övning på varje tävling för annars skulle hon aldrig få starta mellan bäbisar och annan träning.😲
Det börjar visa resultat med en striktare hållning på våra promenader. Jag kan nu kalla in hela flocken om de driver iväg för långt bort. Kräva att alla går bakom mig och stannar där. Chezzi-e klarar detta hur galant som hellst och hon går aldrig ifrån mig. Anka har fått en kortare springa bortsträcka och jag kan ha henne lös mycket mer. Hon klarar inte rådjursdofter för då blir hon stendöv fortfarande men jag har börjat bli mer snabb på att se när hon hittar någon doft så jag kan kommendera bakom och därmed bryta hennes beteende.
Bobitaz ja pust pust, hon har spring i benen. Hon lyder på sekunden i luften om så behövs och byter bara springriktning till mig och förbi mig. Så får man byta riktning på henne igen och så vänder hon och flyger förbi framåt. Tänk om man hade lite av den energin.🤩🤩
Sitter här och tittar på A:s nya valpbilder och får längtan. Vilka sötnosar. Grattis, grattis till nytillskotten och nu håller vi tummarna så att de blir ett bra tillskott i aveln.
Anka har troligen bestämt sig för att inte börja löpa ännu och jag blir bara mer konfunderad, hon har löpt på 6 månader hela tiden sen hon kom hit men inte nu, näe.
Alla hundarna är nyklippta för det är så varmt ute och massor av ris i skogen så jag tog en bra bit denna gången. Ankas päls är som mest och bäst på vinterhalvåret så efter nästa valpsväng så ska jag försöka att ställa ut Anka nästa vinter.
Kan vara bra att ha lite planer och framförhållning fast det brukar sen bli något helt annat. Tiden får utvisa detta.
Dags för städning och dra hemmåt för en ny arbetsvecka.

Lördagen den 22 november

😀Tänk så tokigt det kan bli. För några timmar sedan tänkte jag , nu blir det ingen mer utbildning i år. Nu får det bli lugn och ro med allt vad utbildning heter.
Året började med en tävlingsledarurbildning för agility tävlingar. Sen fortsatte jag med en utbildningsom inte är helt klar ännu , en tävlinginstruktörsutbildning i agility. Idag var det examensdags i allmänlydnadsinsruktörsutbildningen och jag blev GODKÄND allmänlydnadsinstruktör. Sade till mig själv att nu är det slut med utbildning för i år. Åker sen hem och startar datorn och vad står det där, jo, du är välkommen att vara med på kurs i Lindesberg nästa helg......... 😀Jag börjar genast att ladda om och tänka på vad som måste med och hur ska jag åka och vad behöver jag läsa innnan lördag. Tror att jag har fått en alldeles fantastiskt år när det gäller hund utbilldning.
Idag har jag varit med om alla mina kompisars redovisning av sina projekt. Det har varit mycket mäktigt då alla verkligen har lagt sitt hjärta på arbetsuppgiften. Blev mycket peppad av mina kompisars kunskaper och tänker använda dem fortsättningsvis som resurs till mina egna kunskaper.
🤩Jag är imponerad av mina kurs kompisar eftersom de har mycket stora ambitioner och alla har visat det genom projektens inriktning mot problemösande av olika saker som inträffar i hundars och hunägares liv. Alla projekt har blivit bra för respektive hundägare. Det kallar jag för hög ambitionsnivå på nya instriktörer i klubben. Så nu är det upp till oss instruktörer att visa vad vi kan i framtiden. Mitt önskemål inför framtiden är att få så mycket erfarenheter att jag kan vara med och utbilda nya instuktörer.🙃🙃Näe det ska bli skönt att ta lite paus nu😙.

Torsdagen den 13 november

😉 Här tränar projekthunden och nu är vi inne på de sista veckorna innan projektet ska vara klart. Det ska bli riktigt skönt att få byta hobby den 23 november. Då ska jag börja dra ut heltäckningsmattan och måla och tapetsera eller kanske det får vänta tills julen är slut. Nu ska vi träna lite hund i helgen och framförallt skriva färdigt så att det bara är att lämna in. Jag tittar lite extra på Anka men inget löp ännu. Det är lite svårt att se på henne men lite grinig är hon på de andra två. 😠Annars har Bobitaz och Anka börjat med nya beteenden. De leker på övervåninger och racar nerför trappan och runt vardagsrummet och upp igen. Landar i sängen där allt åker ner på golvet.🤪 Ja, slutar inte att fundera varifrån all energi kommer. 
Det finns inga hinder ute nu så man får bära ut dem själv och det är alldeles för besvärligt🤒, skönt att ha egna lätta hinder. Packar nog in dessa i bilen och åker ut i skogen för en träningsstund i helgen🙂. Kameran har varit med några helger och det är riktigt roligt att ta lite bilder i höstljus.
Vi tränar tystnad och kryper i de små tunnlarna. Eftersom jag kräver tystnad så blir det inte så långa stunder för jag slutar omedelbart om något ljud kommer. Jag har fuskat lite med Chezzi-e eftersom hon är äldst och jag är medskyldig till hennes skallande. Så jag är tydlig och säger tyst till henne. De andra två säger jag inget åt. Bort med tunnlarna och avslutar på en gång om någon skäller. Ingen är helt färdig med alla tunnlarna men Bobitaz har en mycket skön stil då hon massakerar tunnlarna med hela kroppen och de blir platta. Ibland så lyckas hon med mellanstorleken och dyker iden mycket snabbt så sitter den runt hennes mage och hon börjar leta godis. Kanske var hon skjöldpadda i ett tidigare liv fast en snabb sådan i såfall.
 

Lördagen den 8 nov

😀Nu är det helg och lugnt och skönt. Ingen utbildning eller tävling. Bara städning och fixning av trädgård.😙
Hundarna och jag tog en tre timmars promenad i skgen. Det var riktigt skönt att smita  från arbetet i trädgården. Vi startade med reflexvästar och godis i fickan. Vi kom tillbaks när mörkret började komma. Fotade dimmiga mörka motiv och hundarna lekte och badade. Vi kom hem utan att vara helt osams om vägen. 🙃 Tränade tystnad hela vägen men det funkar först vid hemkosten då det har  varit tyst sen 1600.....ingen hund har lyft på örat sen vi kom hem. Det var en ljuvlig dag och det finns foton på Picasa albumet.
Det är dags för nya glasögon eller större text i datorn. Måste ha lampan tänd för att se vad jag skriver.

Lördagen den 8 nov

🤪Vilka fina resultat av alla Anka valpar, Bobitaz ett hd B. Wilda Illangoz hd A och Helka hd A, alla fria armbågar, utom  Bobitaz som inte röntagde armbågar då det känns tätt och bra i hennes armbågar.
Jag är som uppfödare så glad över resultaten och över er valpköpare som är så engagerade hundägare. Det tränas både det ena och det andra. I Ungern så visar Helka en otroligt fin agility träning. JAg är sååååå nöjd över mina valpköpare. Det är ni som gett mig mod att försöka med ytterligare en kull pumisar. Så nu har jag bestämmt mig för nästa hanne som också har fin, fina resultat. Namnet kommer att tillkänages när Anka har bestämt sig. För det är hon som får vara den som godkänner den blivande pappan.(Kanske lite jag också)

Torsdagen 30 0ktober

Vilken dag, Chankazz Illangoz har fått röntgen svar idag och det blev AA höfter och fria arnbågar-  Nu är hon också kastrerad för att kunna tävla och träna utan besvär från löp.
Vilken fin kull att få som första kull.
Nu är det Ankas löp som vi väntar på och den tilltänkta hannen , Mysco har A , HD och fria armbågar samt lysta ögon utan anmärkning.
Vi hoppas nu på att det är den allra bästa hannen vi kan hitta i Sverige som passar till Anka.
Nu ska vi slappa hela helgen och träna ALI projekthunden.
Wildas Matte är jätteglad......
Nu gäller det hur Helkas HD ser ut-------

Söndagen den 26 oktober

😀 Vi hade tur med vädret ända fram till idag på  A:2 utbildningen. Idag blev vi ordentligt blöta och nu sitter jag här hemma ikväll och huttrar. Det har varit  två fullspäckade helger och kan bara konstatera att jag är TRÖÖÖTT. Det är fler som är trötta för hundsängarna är fulla med trötta pumisar. Har försökt att fördela dagarna för alla tre och Chezzi-e har varit projekthundför inomhusträningen och Anka fick vara med på agility övningarna. Bobitaz har fått vara lös på promenaderna och sen har hon varit med på teoridelen och det har hon uppskattat. Hon har åkt Karlskoga och Karlstad fram och tillbaka i bilbälte för att göra de sista resorna i buren. Hon har funnit sig i detta och varken spytt eller gnällt. Så nu är jag tvungen att fortsätta att sätta in henne i Ankas bur. Det som hände när jag gjorde så tidigare  var att Anka mådde illa och spydde i den bakre buren Så det är uteslutet att sätta henne där igen. Får nog bli en ny lösning men vilken vet jag inte ännu. Bilen är för liten och jag fick rådet idag att skaff en större buss. Fast det vill jag inte ha då jag trivs med en mindre bil.
Imorgon är jag ledig, vilken lycka. Ska sova och mysa hela dagen. Lite slalomträning och lite tänkaövningar inne och så en liten tvättmaskinstund. Ett par nya bromsbelägg måste fixas. De höll precis tills jag kom hem till Karlskoga ikväll.
Så det får bli en liten resa till bilverkstaden.

Onsdagen den 22 oktober

😀  Nu då, så är det dax att byta mailadress l8arne@hotmail.com heter den nya.
Den gamla Karlskogabredbandsadressen går inte att använda längre då detta bredband har stängts ner. Det skapar lite problem för mig som inte klarar av att ändra i min dator utan att pilla på fel knappar. Det är inte bara stora datorn som gått sönder utan jag har förlorat min bärbara som bara blev helt svart och tyst för några veckor sedan och precis här och nu går tangentbordet sönder.😠( Det är faktiskt sant och otroligt).🤒 Näe nu får det sluta krångla🤒-
Vilken tur att jag har hunnit att fixa en annan bärbar så det finns något att skriva alla projekt på.
Jag har målmedvetet fortsatt att träna alléslalom med Chezzi-e och det ser riktigt bra ut. Känslan när hon sätter bra med fart genom alla pinnar den värmer agilityhjärtat den. Högerslalom går mycket bättre nu och jag har beslutat att ligga kvar på den här träningsnivån ett tag. 
Anka har tränat hindersug och teknik hela veckan så nu tror jag vi är förberedda inför helgens fortsättning med A2:ans utveckling. Ska skriva imorgon för idag blev det bara datorstrul. Kurskompisen och jag tränade i leran och så avslutade vi med hundpromenad i skogen. Det blåste enormt på planen men i skogen var det riktigt skönt.
Wilda är sjukskriven efter en kastrering, stackarn. Tror säkert att hon är på benen ganska snabbt. 
Nu ska ALI projektet göras färdigt och Bojne med sin Matte tränar på, de har funnit att spår är roligt. Znagge är visst jätteduktig i skogen han med. Det är allt bra underligt vilka dolda talanger vi fann efter att ha letat annan träningsform att byta av med från agilityn. Bojne har blivit en helt annan hund och kommer säkert att klara av agilityplanen så småningom.


 

Onsdagen den 8 oktober

Vilken dag, äntligen kom det ett brev från SKK. Det går numera på en vecka från röntgen tills beskedet kommer och det är länge när man väntar. Bobitaz HD resultat blev ett B. Så numera har jag två avelstikar i Kennel Chankazz. Känner mig jättenöjd.
På lördag ska vi köra agility i Örebro på Conventum och Bobitaz ska få visa vilka färdigheter hon lyckats skaffa sig. Vi har tränat idag på  en lerig plan och byxor och hundar får samma färg. Det var högljutt och jag tränade med lösa hundar för då är de tysta........ så fort kopplet kommer på så skäller de två väntande hundarna medans jag tränar med den tredje. 
Instruktörsutbildningen går mot den sista perioden och nu ska det fram olika resultat. Igår kväll flippade jag nog ur lite  förstår jag eftersom det kommer kryptiska hälsningar här på sidan. Fast OK jag ska nog fixa en liten valpkurs också fast jag inte orkade göra detta igårkväll.
Fast så här långt känner jag mig långt ifrån färdig att ha valpkurs för jag saknar massor av kunskaper. Får väl satsa på mer utbildning till våren eller så får jag träna på egna valpar. För det är hårdträning när valplådan är fylld med småkryp. Jag börjar faktiskt längta efter att få ett nytt litet gäng med pumisar.

Måndagen den 6 oktober

Ja😀 jisses vad tiden går fort när man har roligt. I helgen var vi till Töreboda och gjorde en inoff agility tävling. Banor som var knepigare än knepiga fast jätteroliga så inga sura miner här inte. Jag gjorde äntligen ett snabbt hopplopp med Chezzi-e. Det var superkul och över 4 m/sek.🤪 Under 0 sekunder och nu börjar tiderna ligga på samma nivå som innan min knäoperation. Det har tagit ett helt år att ta sig dit. Så nu är det snart dags att fixa nästa knä och då tar det ytterligare ett år eller har jag kanske fått lite annan teknik på banan så att det kommer att gå lättare. Får väl slita på D som sprang tills hon nästan stupade i helgen. Till och med hon kan ta slut i benen. http://picasaweb.google.se/KennelChankazz  här är det bilder från Töreboda. Fina priser och många lopp. Tyvärr så stoppade inte mina knän för det tunga underlaget så D fick springa med mina hundar med. Kommer nog att bli så att vi får dela upp oss efter vad vi är bäst på i fortsättningen för nästa år har vi fem hundar att tävla med i Töreboda och det blir 20 lopp på en dag...............................
Helka har tagit sitt första CERT i Ungern i helgen. 2:a bästa tik och 2: bästa junior stod det i sms:n.😀
Jag visste väl inte helt att det var denna helgen så jag blev jätte snopen och jätteglad. Ska bli kul att få lite rapporter om både utställning och vallning.
Bobitaz har opererat bort en sporre i onsdags 🤒förra veckan och det har hitills gått bra. Fast .........hon har fixat bort alla suturerna alldeles själv. Det är både tratt och munkorg på men så veknade mitt hjärta och jag tänkte att hon skulle få vara i koppel med mig men hon kunde inte låta bli och jag missade nog några sekunder eller hade hon redan förut tagit bort dem. Så efter detta är det tratt, munkorg och bandage. Igår kom jag på att sätta bandage på båda bakbenen och siiiiii det hjälper hon verkar inte slicka nu och bandagen sitter kvar utan munkorg och tratt. Fast imorgon blir det munkorg på igen när jag ska till jobbet.
Jag har jättemycket att göra just nu och denna månad blir nog en värstingmånad. Ska kursa 2 helger och göra projektet klart till instruktörsutbildningen. Projekthunden Parson har verkligen blivit en duktig hund. Vi har hittat en ny aktivitet som han kommer att bli duktig på och det är att spåra så nu ska jag hitta på övningar och bygga på det han börjat med. Får kanske bli fortsättningskurs för hans del. Nu gäller det att få ner allt på papper och som vanligt så har jag lyckats att krascha datorerna. Skrivaren kom aldrig tillbaka från firman utan det fick bli en annan istället och det är alltid svårt att lära sig nya detaljer. Datorn kom tillbaka men låter konstigt så den får nog resa till Karlstad igen. Den bärbara är kolsvart och susar bara lite svagt och där har jag mindre hopp över utgången. Det är typiskt att saker går sönder när man är beroende av dem. Får nog åka iväg med den men jag blir utan dator hela helgen och det är då som jag ska arbeta med projektet. Ok ,ska leta på papper och penna så får jag se om jag klarar av att hantera dessa.
Anka och jag sitter och tittar på SKK:s sidor och provparar med olika hanar. Vi provar och provar och har lite svårt att hitta något riktigt passande.
Vet att det sitter några personer och väntar på besked om att jag har bestämt mig. Ska försöka komma fram till ett resultat så fort jag kan och nu är det inte så många kvar att välja på. Det finns några lämpliga friare i Finnland och kanske i Ungern men jag är inte redo att åka så långt just nu.

Lördagen den 27 september

Nu är vi hemma från Askersund. Musiken strömmar ur min dator och jag kan inte få tyst på den. Faktiskt som om det var en pumi i datorn det är lika svårt att få tyst på dem. Fast dagen harvvarit toppen . Det är trevligt med mindre tävlingar. Km i Askersund var en mycket trevlig tävling trots Gunnars bleka nuna. Att bli opererad för brusten blindtarm för en och en halv vecka sedan och sen tävla idag. Ja det ska va en agility freek till detta. Jag skulle inte lämna sängen för ett KM om jag var nyopererad men inte Gunnar ...............Han var lite blek om nosen...........
Wilda tjyvstartade i ett hopp och det gjorde hon kanon fint.
Satt hur fint som helst i starten och ett kanon fint slalom.
 Anka höll  farten uppe och körde för fullt.  Lite disk som resultat. Chezzi-e tog en fjärdeplats i agility.
Sen nollade hon ett hopplopp men det var många som fixde detta också så vi missade  på tiden.
En kanon dag. Emma, med  en tredjeplats med Znagge. Vi ligger faktiskt i olika positioner framför öppna spisen och har det gott. Bilder ligger på albumet , länken på nyheterfliken.

Måndagen den 15 september

😀 Agility är alltid roligt och denna helg kommer jag att minnas länge. För första gången, på tävling, så höll Anka i hela vägen till mål och vann ett hopplopp. Att vinna är inte så betydelsefullt för mej. Det är känslan att hålla hunden långt före sig i full fart och att hon klarar alla hinder och att jag håller min koncentration i hela 43 sekunder. Den känslan är otrolig.🤪
Undrar just om vi kan göra det igen eller var det bara en engångshändelse.
Chezzi-e gjorde ett bra agilitylopp men sen klarade jag inte att hålla ihop henne och mig i sista loppet. Med Chezzi-e får inte en ovidkommande tanke passera under loppet för då skiter sig allt. Hon läser av hur jag tänker direkt. Träningssak kanske. Det är mycket som jag behöver träna på.😋
Agilitysäsongen är slut och det är bara några inofficella kvar att avverka.
Fick en idé av en kompis idag, hon undrade om vi ska ställa ut i Växjö i november. Jisses, jag som snaggat alla hundarna..... Undrar om pälsen verkligen hinner växa ut. Vi får väl se och bestämma oss så småningom.
Vi kämpar vidare på allmänlydnadsinstruktörsutbildningen, projekt hunden har blivit riktigt duktig. Får nog berätta om honom en annan gång, det är arbetsdag imorgon och Bobitaz vill gå och lägga sig.
🤒 picasaweb.google.se/KennelChankazz  Här hittar du nya bilder från KM-DM på Karlskoga BHK

söndagen den 7 september

Ska njuta av sommar bilder långt fram i vinter. För det är verkligen fina sommarbilder som fyller min dator.
Idag ligger vi alla i soffan och tittar på tv:n för det är ingen som orkar göra något vettigt. Jag har B:s tassar på tangetbordet så att hon får vara så nära som möjligt för Znagge är på besök och han får inte vara nära mej utan att A eller B sitter på andra sidan. Anka säger ifrån åt honom men kan släppa upp honom i sängen om han håller sig på lite avstånd från hennes plats.
Vi har tränat 3-4 gånger i veckan nu den sista tiden och det har gett ett gott resultat. Kanske mest på mitt sätt att handla för jag börjar hitta mitt nya sätt att tänka på planen. Sätter numera en ära i att diska bara det inte beror på feghet eller okoncentration från min sida. Att jag sen inte hinner med riktigt är bara att fortsätta fundera och träna på.
Vi var i Tidaholm igår och tävlade den sista officiella 123 tävlingen för denna höst. Första banvandring 07 10 och spöregn hela dagen utom tio minuter när jag körde agilityklass III med Chezzi-e. S-A, den stackarn, var medlurad och han fick sitta blöt i tältet hela dagen utan flytoverall och spö i handen. Jag har aldrig sett honom frysa förut men igår hoppade han i stolen och muttrade att det hade inte gått att fiska i alla fall för regnet öste ner även här hemma.
Alla var blöta och hundarna frös. Jag hade tre hundar att köra så jag frös bara på slutet av dagen då jag fick vänta två klasser. 
Diskade alla hoppklassera både I och II .
Sen, hör och häpna så klarade vi alla agilityklasserna utan disk med olika resultat men med god fart och ett klart godkännt slalom med Chezzi-e.
Anka har fått en idealisk fart och det går bättre och bättre att styra henne runt banan men det saknas nu godkännt i slalom och i kontaktfälten. Det går hyfsat på träningen men sen höjs hastighetn när det är tävling och Anka skäller och stressar på för mycket och  för henne är det snabbt fram som gäller. A I loppet 20.43 super snabbt med så många fel Det är bara att träna på. Regnet tog fram ett nytt beteende i starten då Anka inte kunde stanna kvar och det var bara att tänka om snabbt och bara starta ett hinder fram. Hon kröp som en orm framåt för det var så blött och lerigt vid starten.
 Znagge och jag kan nog fortsätta att tävla för det gick riktigt bra. Får vi bara träna lite så att tunnelingångarna betyder igenom för honom också, jag gick ifrån ingången för tidigt och han vände ut igen. A I 57.43 och alla kontaktfällt och slalom godkända. Det blev handlingsfel då Znagge och jag inte är samtränade.
Chezzi-e hade så när klarat hopploppet när jag visade henne över fel hinder och det var ju klantigt av mej. Hade bestämt mig för att handla klokt och  snabbt fram tills sista hindren och när rakan sen började hade jag glömt resten. Shit happends. Hon gjorde snabba slalom i båda klasserna och gick tyvärr ur i A III två portarfrån slutet. Vi var så trötta och blöta att vi inte stannde kvarför att kolla resultatet men jag tror att det gick hyffsat fort. Upplevde det så ialla fall. Tänk att man kan vara nöjd med så mycket fel. Måste bero på att jag vet vilka fel jag gjorde och därmed vet hur jag ska träna.
Den här sommaren har verkligen utnyttjats till min hobby med mina hundar och nu ska hösten gå i kunskapsinhämtning och lite mer träning med lilloppan Bobitaz. Hon tränar nu lite lydnad och sen har jag börjat att lägga till hämtning och skicka ut till höger och vänster. Tränar med alla tre samtidigt och det är jätteroligt. Ingen fattar varför  men det börjar att bli en böj 50 meter ut. Går bäst åt vänster men kommer lite sakt åt höger också.  Gör detta som en lek under bestämdform och så får vi se om det går att komma runt till slut,  passar mina pumisar bra eftersom det går att träna med alla tre lösa samtidigt. Avslutar med lösa pumisar. Två som får ligga stilla när en tränar agility. Detta har varit helt omöjligt förut men peppar, pepar nu klarar de detta nässsssstan. Vi har bara gjort detta när vi är helt ensamma på planerna. Det går åt massor av yta och det tar nog ett tag innan vi klarar mer yttre retning.
Nu sitter jag här och längtar till Högbo.s utställning. Skulle så gärna vara med som en liten mus och se och träffa Csoda. Bobitaz syster när hon ska vara med på sin första utställning. Hoppas på bilder och rapport så småningom.
Så till alla Pumivänner: TACK FÖR ATT NI  STÖTTAR OCH GRATTAR. varje gång blir jag lika glad.

 

Tisdagen den 25 augusti

 Nu har vi jobbat i snart 14 dagar och livet lunkar på. Är fortfarande glad över alla utställningsresultat. Hundarana har sluppit att kammas och badas så nu tror jag att de måste klippas till helgen. 😀Den här helgen ska vi ägna oss att plocka svamp och vara ute i skogen.
Läser i min nya födelsedagsbok, lydnadsträning i teori och praktik, och den ger mig massor av infallsvinklar i allmänlydnadsutbildningen.😘
Jag och projekt hunden har börjat att träffas för små träningsstunder och det är spännande om och hur vi kommer att klara oss. Projekthundens matte är jätteduktig och det är snällt att de ställer upp för det tar dock en massa tid. Passar på att träna med Bobitaz samtidigt och DET är riktigt roligt, hon är faktiskt duktig. Fast det sitter inte kvar så långa stunder. Hon kan sitt och ligg och börjar kunna låta bli alla köttbullar och bollar som finns som störning. Sen tränar vi början med doggiezen och imorgon kan vi tröna slalom med eget slalom för första gången.
I lördags tävlade vi i Laxå och det var jättekul för Anka och jag gkjorde ett bra lopp förutom slalom som varken hon eller jag klarar numera. Så det är bara att fortsätta träna. 
😎

Lördagen den 16 augusti

🙂 Nu har vi klarat av den sista utställningen som vi anmält till. Det var så skönt för regnet stannde kvar över våra huvuden och tältet kunde få vara kvar i bilen.
16 pumisar var anmälda och det är alltid lika roligt att se andra pumisar. Vi träffade lite halvsläktingar eftersom Amor, Ankas brors, avkommor börjar att synas på tävlingar och utställningar. Lite likheter med Ankas valpar finns hos några. Mest likheter hittar jag hos Ywis barn förståss.
Chankazz Bobitaz fick Cert och domaren gillade henne skarpt. Gunnel Holm från Fnland. 😠Hon var en barsk typ. Fast när hon tyckte något var bra så blev hon mildare i anletsdragen och log riktigt fint. Så skönt när hon sken upp i ringen när hon tittade på B.
😀 Hon skrev: Juniortik av bra typ o storlek. Utmärkt rygglinje, trevligt tikhuvud med mörka ögon, öronen något i obalans, för sin ålder välkroppad, rastypiskvinkling, rör sig bra, något mjuk päls. (Mycket lovande och trevlig, sa hon).😎
Så nu är jag så nöjd och glad och  tar nu en liten paus för att klippa ner pälsarna så det kan komma ut lite nytt att nöta på tills nästa år eller.........blir det Stora Stockholm?
Anka, fick ett första pris och bra kritik men lite ljusa ögon och ! ojämt färg på pälsen.  Annars blev hon etta i öppenklass men det blev inget mer.
Fast Siri gjorde dagens snyggaste uppsving i ringen och hon fick ett Hederspris. Hon är faktiskt riktigt fin hon med. Nu vet vi att tre valpar är helt godkända i utställningsringen och nu förståss, ökar pressen på Eckerö, för Csoda ska nu ge sig in i utställningsringarna. Detta ska bli spännande.
Bojne, han gjorde sin första utställning med alla papper  på kastreringen godkända och domaren gillade inte en sådan  hund utan började mäta och fick honom till 40 cm och det var för stort så han fick inga rosetter. Fast han fick en lycklig matte som för första gången fick se honom hälsa på andra hanar och inte bråkade han med någon. Han är tyst och stilla i sin bur. Sköter sig med bravur. Det börjar bli ett nöje att handha honom men man blir svart på byxorna för han söker kontakt ofta och hoppar ända upp till ansiktet. Fast man kan inte få allt på en gång.
Siri ställs i Norrköping idag så nu sitter jag här och är nervös.
Nu väntar en hård vecka för här ska tränas och arbetas. Mötas i agilitysektorn för planering av hösten och en nybörjar agilitykurs som ska startas upp.

Söndagen den 10 augusti

😀  Nu har vi klarat av utställningen i Askersund och det blev en blöt tillställning.
Vi satte upp tältet igårkväll och så klippte jag lite på Siri. Imorse släpade vi dit resten av alla burar och prylar som är ett måste för att alla hundar ska ha det så bra som möjligt. Så klippte jag lite på Wilda.
😀Bobitaz fick ett HP och Wilda blev dagens stjärna då hon fick CERTET. Grattis till Chankazz Ilangoz.
🙂Anka fick fin kritik och ett första pris och blev etta i konkurensen men utan ett CK som vi så gärna vill ha.
🤩Vi hade Bojne med och Linda ställde med bravur i ringen. Hon hade aldrig varit på en utställning förut och vi visste inte hur man skulle göra med intyget om kastreringen. Det blev stort pådrag och utställningskomisarien blev ditkallad och det konstaterades att veterinärens intygande i stamboken inte räckte utan det ska stå på ett särskilt intyg utfärdat av SKK. Så nu blir det att jaga rätt på ett sådant till nästa utställning. Det blir i Nyköping på lördag. Kritiken fick han iallafall med sig hem och den var inte dålig så han hade nog fått ett rött band.
Nu sover hundarna och jag har nyss vaknat efter en längre tupplur i soffan med OS på tv:n. Vi blev blöta och trötta av Askersunds väder. Det plaskade rätt bra om fötterna när vi sprang i ringen. Alla prylar var leriga och det är bara att tvätta allt.

Onsdagen den 6 augusti

😀  Visst går det att umgås med en tiger om man är en pumi. Anka försökte slicka bort färgen men Bobitaz tyckte att han var OK.
😮 Såg på vädret att det ska bli regn hela kommande helgen. Det blir inte helt enkelt på utställningen i Askersund. En blöt pumi är i regel inte så vacker. Vi får väl packa handukar och paraplyer, sätta upp tält. Det är mycket arbete för en så kort stund. Jag har klippt och kammat tovor. Får fortsätta med detta på fredag för imorgon så tränar vi agility på en träningstävling. Det ska regna då med. Det blir spännande på söndagen då vi ska ställa tre hundar och D ska vara bortrest. Det är hennes hund som ska ställas. Sonen får komma med och hålla ordning på mig. Ywis har åkt hem och det blev tystare när han åkte. Fast sonen, som han egentligen bodde hos, tycker att det blev tomt. Man vänjer sig fort vid sina hundkompisar.
Tänker på mina agilitykompisar som mist sin fina agility hund i dagarna nu och jag lider med dem. Så tråkigt när det händer. 
En hund finns alltid kvar på ett särskillt ställe i hjärtat. Man glömmer dem aldrig.

Måndagen den 28 juli

😀Nu har vi tagit igen oss en hel dag efter utställningen i Ransäter. Det blev en varm tillställning. Vi åkte klockan 0700 och det varredan då mycket varmt. En hel dunk med vatten gick åt under dagen. När vi väl var klara så orkade vi knappt åka hem. Väl hemma så åkte kameran fram och det var jätteroligt för fotografen hade tagit jättebra bilder och det är inte så vanligt att jag är med på bilderna då jag brukar vara den som hanterar kameran.
🙂Ywis var först ute i ringen. Emma blev ett proffs i ringen med en proffsig hund i snöret. En domare som log och tittade njutningsfullt på en Ywis som gillar utställning. Han brydde sig inte om vädret och inte om att det var två löptikar i tältet.  Ywis blev BIM med ett Cacib. Får väl lov att säga att vi var jättenöjda med detta för ingen av oss är proffs på att ställa andras hundar.
🤒Anka fick ett första pris men jag hade lyckats göra ett hack i pälsen som domaren fastnade för och skrev i kritiken dålig päls. Anka har badat  mycket och fått lite sämre päls kvallite under sommaren. Fast jag har hellre en badande pumi än en som ska hindras från att ha roligt.
Bobitaz och Wilda gick i juniorklass. 🤔Båda systrarna löper. Det var varmt som i öknen och Wilda ville inte vara på utställning så  Bobitaz fick komma in i konkurensringen med CK. Lena J med Larma blev naturligtvis placerade på första platsen men på andra kom Bobitaz och eftersom Larma verkligen är fullcertad så fick Bobitaz sitt andra CERT. Hon fick verkligen fin kritik och domaren kom ut och sa att det var en mycket lovande juniortik.
Sen var det bara att packa ihop alla prylar och några vara glada och någon var mindre glad. Det blev en lång resa hem på grund av en gammalskruttbil som var glödhet. Hundarna gick in duschen frivilligt för att få lite svalka när vi kom hem. Sen har de sovit ända tills i eftermiddag då vi tog båten ut till en ö. Där badade allihop tills åskan anlände. Ikväll har det kommit två gäster till stugan. Det är Znagge och Bojne som inte får följa med till Liseberg. Ska försöka hitta sovplatser och skilja på Znagge och Bobitaz för det får inte bli några små pussel.

Tisdagen den 22 juli

🙃Somnade på eftermiddagen, det var skönt. Känna att man är ledig och kan göra vad man vill. Vaknade av att S-A skulle till sjön. På dagen gick vi vid Stjärnsunds slott. Hundarna badade i Vättern, alla fyra. Ingen vattenrädsla där inte. 😙Hundarna har också semester och tar sina promenader i skogen. Hämtade slalompinnarna igår så nu är det snart dags att börja träna slalom. Ska bara ta igen oss i några dagar till. Det är viktigare att ha det skönt än att flåsa runt och träna slalom. känns så just nu i alla fall.

Söndagen den 20 juli

🤪Utställning i Köping blev lördagens hundäventyr🤪
Lite trötta var vi allihop när vi gick upp på lördagsmorgonen. Mina tre hundar fick följa med så Znagge och Bojne fick sovmorgon hemma. Det var varmt hela vägen och Bobitaz mår inte bra när hon åker bil i värmen. Bilen är av äldre modell och saknar ett modernt kylaggregat. Tom fläkten har problem att fungera bra. Fast den får nog duga ett tag till, bilen alltså.
Fint ordnat på utställningsplatsen och det var 10 pumisar anmälda. Vi kom lite sent och jag hittade hår som skulle klippas och någon tova som skulle bort.  Vi blev klara precis till de började dömma pumisarna. Anka var inte lik sig som hon brukar vara så domaren tyckte att hon inte hade tillräckligt driv i steget. Lite ljusa ögon och för mjuk päls annars var det ok och hon fick ett litet rött band men sen var det redan klart för hennes del. Hon flämtade och hade snabb andhämtning. Hon gick in i buren ovanpå alla grejer som var intryckt där. Hon var varm och ville bara in i buren så något var fel, kanske träningsvärk efter agilitytävlingen och för varmt.
Bobitaz var ensam junior i ringen och visade sig som vanligt, stod och blev hanterad utan problem. Hon fick en kanonfin kritik och domaren sa att hon såg ut som en pumi ska se ut. Hon har sunda pumi-egenskaper, sa dommaren. Så jag gick ut från ringen med ett CK och flera plastband. I konkurrensringen visades sen championtiken till första platsen och juniortiken till andraplatsen och Bobitaz fick sitt första CERT. Det var en jätteöverraskning och inte väntat. Jag har nog inte fattat detta ännu. Är naturligtvis jätteglad och visst är hon fin min Bobitaz.
Anka har jagat räv i skogen i kväll så nu är hon ok igen. Fast hon kom tillbaka efter mina hysteriska vrål och de andra två kom skamset blöta de med. B äter blåbär, smultron och hallon så vi får stanna ofta. Jag gillar också bären så det blir lite konkurens. Anka gilla bär i skogen men Bobitaz är precis tokig i bär hon letar effektivt upp dem sem slår hon rot och det är bara att vänta så hon hittar dem. Idag hittade hon hallon och det var lika gott som smultron och blåbär.
Nu ska hundarna och jag bara ta de lugnt i flera dagar och träna lite agility, promenera och bada. Åka båt och fiska lite för det ska komma bättre väder på onsdag. Sen ska vi fixa Ywis päls för han ska med till Ransäter och ställas ut. Ska bli jätteroligt. Vi ska träna lite under veckan så vi får lite känsla för hur fort han ska gå. Sen står han fint av sig själv bara han inte får någon löptik i närheten. Han gillar att följa med i bilen och han gillar att vara med sina tre tikar. Fast han vill vara hos Sonen också. Han bara byter hus precis som om han alltid har bott hos oss. 

fedagen den 18juli

De sista dagarna har gått i hundens tecken. Vi började, D och jag, i Värmland på Skutberget med Vänern alldeles i närheten. Det arrangerades en 4 dagarstävling i agility. Alla hundarna var med och Chezzi-e, Anka och Znagge tävlade. Chezzi-e gjorde sin agility klass III debut med en disk och sen plats 52 av 102 startande. Det var väl så där för Chezzi-e har slutat att köra slalom för fullt. Hon har aldrig varit snabb men just nu så kan hon gå ur två gånger på samma slalom och får tidsfel i båda klasserna. Nu så ska jag börja om med slalomträningen och inte tävla mer om hon inte kommer på något sätt att ta sig igenom slalomet lite fortare.
Ankas starter var små katastrofer med hon kommer i mål utan disk och det går mycket fort. Hon blir bättre och bättre. Det är jätteroligt att handla henne för man vet att hon spurtar hela loppet lyckas man få henne att se all handling så klarar hon en klass I bana snart.
D: körde Chezzi-e i klass II hoppet och det blev en disk och ett nollat lopp med drygt 2 sek tidsfel i slalomet. Znagge körde flera lopp mycket bra så han får godkännt. D har ont i sina lårmuskler så hon får godkännt hon också. Själv är jag glad över att ha klarat att hålla reda på tre banor på en och samma dag och att jag tagit mig i mål efter två dagars tävling. Nu ska vi vila och träna i lugn och ro i några veckor och ladda om i slalom.
Roligt har vi haft och träffat massa agilitykompisar och agility pumisar. Tänk att alla som har en Pumi är så trevliga och att man får nya kontakter varje gång man är ute och tävlar.

Torsdagen den 10 juli

🤩 Vilka sötnosar, den ena liten och den andra lite större. Jättefina pumisar, Ankas döttrar. Så roligt att jämföra och leta likheter. Bobitaz är mittemellan i storlek. Wilda var mycket lik sin pappa Ywis men sen är Siri mycket lik sin mamma Anka. Vi har klippt och nu är det bara mina egna som måste filas ner lite och det blir imorgon så att det hinner växa ut lite innan Köping.😀
Nu har jag semester och det bär av till stugan imorgon, måste nog städa lite innan jag åker fast det känns som om det kvittar men det känns bra när det väl blir gjort. Förstår inte varför jag blir allergisk av städning. Det är kanske något nerärvt.🤨

Nyklippta hundar på nya bilder finns i albumet

Tisdagen den 8 juli

Världsutställning, ja det var spännande det. Så här snygg var Bobitaz när jag kom hem. 🤪En hel dag utan mina hundar men massor av andras pumisar att klappa på. En mycket varm dag och lokaltåget från Örebro med två mycket trevliga reskompisar. Bara ryggsäcken och kameran som packning fast den hade jag nog inte behövt haft med för jag tog bara sopiga bilder. Ska lägga ut några av de bästa i albumet så småningom.
Neomi var här och tyckte att jag var feg som inte ställde Anka men det var ett klokt beslut att vänta med världsutställningar tills vi har mer ringvana och är snabba att kasta in och ut i ringen.😠 Även de mest vana blev nervösa och det blev stressigt mellan varven. Jag njöt av hela dagen och tog in så mycket jag kunde för nu börjar utställningssäsongen i Köping om 14 dagar.  Det gäller att åtminstonde tro att man kan och vet vad man gör. Själv förstår jag inte vad som gör domarens slutsatser i sin bedömning. Jag och reskompisen gissade och försökte läsa vad domaren såg när han dömde. Det är inte alls så som man tror. Den aktuella domaren hade inget lätt jobb och naturligtvis tyckte jag att han dömde lite tokigt ibland. Det var massor av pumikompisar med och ställde och det är alltid roligt att träffa alla. Vi tittade på  massor av utställning/försäljning av hundprylar, sen gick tåget hem precis när finalen började. Det blev den varmaste hemresa 🤒som jag varit med om och det hade inte varit roligt att vara hund på det tåget och när jag kom hem så var all ork borta.
Hittade ingen lämplig hane denna dag heller och nu måste jag få lite bättre fart med att leta och att göra projektplanen färdig.
Trimmade Bojne och började klippa Chezzi-e, Anka och Bobitaz igår och det blir nog mer klippning i slutet på veckan när de badats. Ikväll ska vi till Vadstena och tävla sommartävling i Agility.
På torsdag ska jag arbeta så då måste hundarna och jag lämna stugan för arbete och för att träffa Siri och Wilda som ska klippas lite för de ska med på lite utställning de med,  jätteroligt ska det bli. Sen återvända hit på fredag sen är det semester i 5 veckor med massor av utställning och agilitytävling, härligt med sommar.

Söndagen den 29 juni

🤪Fyra pumisar och en balans. Det blev många bilder när några hoppar och vänder. Fast det var ett attans tryck när jag körde alla på en rad över hinder och balans. Nu är Ywis hos Christoffer, han blir kanske lite bortskämd för han är med Christoffer jämt. Det tycker Ywis om så han protesterar inte ett dugg. Han är duktig på att tala om vad han vill, den pojken.
Tre ensama pumitjejer tyckte att det blev lugn i flocken när Ywis åkte. Så här blev det som vanligt på en gång.
Idag har vi gått till ett bad lite längre bort från stugan men undrar om de inte hörs flera km när de ska simma och skälla samtidigt. Bobitaz ramlade i och då fick vi se att hon inte har kommit på hur man gör ännu. Det går lite bättre men hon står upprätt och slår med framtassarna så vattnet yr omkring henne. Lägger ut lite badbilder i albumet.

Måndagen den 11 november

Söndagen den 22 juni

Det här är Ywis och Bobitaz. Hon är en liten blyg ettåring numera. Vi sitter här stugan och njuter av stillheten. D ska komma så vi kan få en hundpromenad med lite extra fart

Söndagen den 15 juni

Ett årsdagen frar vi i vattnet som om pumi vore en vatten apportör. Grattis till ett årsdagen alla valpar och hoppas att ni har det lika bra som vi.............
Nu ska vi klippa alla långhårig, Willda och Siri möjligen Bobitaz och Anka inför alla utställningar.
Helka grattis i Ungern och Csoda grattis på Eckerö.
Vi andra kan ju träffas och båda valparna känner igen sin första matte och det känns skönt. Nu börjar alla som jag träffar att komma igång med träning och alla valparna verkar var mycket träningsvilliga.
Helka verkar att vara mycklet träningsvillig hos sin nya matte. Hon ser ut som om hon är den som har ärvt mest från mamma Anka. Bobitaz är fortfarande svart som natten och mest lik sin pappa. Det ska bli roligt att få ha Ywis boende i närheten över sommaren så vi kan få se dem tillsamans. Alltså Grattis PÅ ER ALLIHOPA , lämgtar och funderar hur ni har det.

Söndagen den 8 juni

Här är hon min pärla, Chezzi-e. Vi hade tävlingar i helgen och jag var tävlingsledare i lördags och D tävlade alla hundarna. Chezzi-e var taggad och D tog bra fart redan i starten. Det blev en felfri runda med bra tid. Så D fick vara med och ta en pinne med C. Bara att gratulera . Ett litet problem är att C inte har en enda hoppinne ännu. Så nu får vi sätta lite fart även i hopp. C gillar agility bäst konstigt nog och hon är definitivt snabbare i agility än i hopp. Så vi får klura lite på vilken av alla teorier som går att använda för att få mera fart i hoppet också. C och jag ska nu starta i agility trean. Det ska väljas ut en lämplig tävling att börja med.
Att vara tävlingsledare var en pärs men jag överlede i allafall. Det är ganska mycket att göra men jag har varit otroligt avlastad av tävlingsledare nummer ETT. Hon har en otrolig förmåga att driva saker och det händer massor hela tiden. Vi har ett jättegäng som arbetar och sliter så allt fungerar bra. Jätteroligt är det så här dagen efter när man kan andas igen.
Anka gjorde sitt bästa hopplopp och fick en tredjeplacering. Visserligen med massor av fel men snabbt och inte diskad. Så nu är det bara träning som gäller. Jag får handler konkurens där med för D tycker att det är roligt att tävla båda två hundarna.
Nu är det sommar och har vi lite tur så kommer det en liten sommar pumi som får förgylla upp vår flock och våra familjer.
Idag firar vi resten av dagen med vila och vatten i massor.

Fredagen den 6 juni

Wilda, i egen hög person. Visst är hon lik Anka- Och jisses vad jag längtar efter  Helka. Ja, det är nog så Neomi känner för Anka också. Det är inte lätt att vara uppfödare, valparna glömmer inte så lätt som jag trodde. Wilda är hur snygg som hellst och kommer att bli en skönhet.

Anka vannn  en skärm till mattes varma jässa, alltså  hon diskade inte, utan vi fick pris.
 Znagge och D vann en klass. Lyckliga och nu sover de skönt för imorgon blir det tuffare. Glömde tala om att det gäller en agility tävling i Karlskoga och att jag imorgon ska vara tävlingsledare vilket jag inte kommer att klara av eller ujh jag vet inte. Imorgon ska D köra ALLA hundarna så ,mer resultat kommer imorgon. Agility tävling i Karlskoga, så klart.

Söndag den 1 juni

Äntligen sommar med båtturer och massor av hundbad.

Bobitaz har vissa problem med simningen och vi tränade med flytväst idag och då behövde hon inte livräddas så många gånger. Igår stod jag med byxorna nere flera gånger men hon klarade upp det på egen hand och hon får inte panik. Anka har verkligen lärt sig att simma nu men hon hade samma problem när hon kom till oss. Då fick jag hoppa i några gånger och dra upp henne. En gång höll jag på att få med kameran ner för det blev lite bråttom när hon skönk på djupt vatten. Numera simmar hon stadig och mycket gärna. Bobitaz simmade förra somaren men det kommer nog när hon får lära sig använda bakbenen att simma med och inte hoppa på botten och sen sjunka när det blir djupt. Med flytvästen simmade hon med alla fyra benen och det gick bättre. Hon simmade ut en liten runda och sen  vilade lite innan nästa runda.

Vi sitter här i stugan och väntar på lite kvällskyla för att kunna åka hem

Onsdagen den 21 maj

🤪 🙂Visst är hon, väderkvarnen, fortfarande ganska yvig i sina rörelser. Detta kommer att glädja några här i klubben som har liknande problem och som jag lyckades få med på lite bilder. Jag menar inte hunden för hon har blivit en liten stadig pumi i ringen utan det är matte som måste få ordning på sin kropp.
🙃Idag har hundarna och jag tränat lite agility. Det har blivit lite för lite av den varan på sista tiden. Det var i alla fall en jätte skön stund och när jag kom hem var jag hes. Hoppas att ingen hörde oss. Det är inte helt lätt med skällande pumisar men nu är det på G att de ska var tysta pumisar. Fast det slutar kanske med att det blir varning för rytande matte på planen.
Bobitaz börjar bli riktigt bra på att vara med mig på planen. Hon är så söt med full fart i alla tunnlar. Hon hoppar förståndigt och har ordning på sin´kropp och sina ben. Anka tränar fart i slalomet och fuskar en port på mitten när det går för fort. Försöker att vara lite före eftersom hon vänder huvudet mot mig efter varje port.
🙂Anka började löpa igår och det blev lite tidigare än beräknat. Så då vet jag och kan planera valpar i januari. Hur jag än tänker så blir det endera en tidig kull eller en sen höstkull. Nu läser jag och tittar på pumikillar och måste få säga att det inte är helt lätt att se ut en lämplig friare till Anka.
En som fortfarande kommer ihåg Anka det är Ywis, han blev förtjust i Anka när vi var på utställningen i Göteborg. Han kände säkert att Anka skulle börja löpa. Ja, nu får vi se när Bobitaz börjar löpa tycker de kan jämka ihop sina löp så är det över sen. Fast det är bara att gilla läget annars skulle de vara bra med en hane i flocken. Fast den stackaren skulle allt få det lite besvärligt att hålla frid bland pumitjejerna.
Bobitaz har lämnat lite blot hos veterinären i dag för att fastställa om rabiesvaccinationen är ok. Hon får sitt EU pass om 14 dagar. Sen kan vi resa och fara runt i europa. Saknar bara något stort snyggt att åka i och nu är det mitt pass som behöver förnyas.

Måndagen den 19 maj

Nu har vi klarat av utställningen i Göteborg och det är inte utan att vi är trötta allihop. Tror inte det blir så mycket extramotion ikväll. Det kommer en träningskväll imorgorgonkväll så vi laddar om inför den.
Det visade sig att den goa domaren från Ungern var en riktig tandexpert så han räknade tänder och kollade bett hela dagen. Tyvärr har inte Bobitaz fått sin sista P:1a. Den första kom sent efter utställningen i Örebro. Det är en knöl där den ska sitta så endera har det varit en eller så sitter den där under skinnet. Tanden är så liten att den mycket lätt fastnar under dragkamper. Har forskat lite och det verkar vara tillåtet med att hunden har en av dessa tänder kvar.
Resten av kritiken är: good type of head, wellboned, well proportioned, good eyes, slightly colored tail, good a_ _ _lation (oläsligt), good gate, sligthly soft coat, good specimen of bread. det är precis avskrivet som det står så man får använda lite fantasi för att förstå. Vi fick utgå med en 2:a, godkänd med lite skavanker. Ja. vi får se vad framtiden har att tillföra den bushunden.
Anka visade sig bra och var faktiskt lite förtjust i domaren. Så han blev också lite förtjust i henne så det blev bra, han tittade mycket och då blir jag genast misstänksam om han tittade efter fel eller om han jämför med andra hundar. Det blir lite nervigt i ringen och armar och ben är oftast inte där de ska vara. Jag är ingen ringräv och jag glömmer mellan varven hur det är på utställning. Det är lite extra spännande när det är så många andra pumisar att jämföras med.
Ankas kritik avskriven som jag kan utläsa:
mentalitet good, complete correct teeth, medium brown eyes, good pigmentation, well boned/proportioned and museled, good ears& tail, good augnation, (vet inte vad det är ), good gate good type of coat. Exellent specimen of breed. Ett första pris och andra plats bland öppna tikar ett CK och sen kom hon trea i konkurennsringen.
Hur man ska skriva måste jag nog gå en lite kurs i för jag är inte så driven ännu.
Domaren hette i allafall Jósef Hódozi
På kvällen var det ett uppfödarmöte och det gäller att lyssna och lära. Det är massor av kunskaper som dessa uppfödare sitter inne med och det är lite olika hur givmilda de är med att dela med sig. Kanske det till och med är så att det kan bli ett bättre samarbete om alla uppfödare erbjuds att träffas regelbundet tillsammans med avelsrådet inom rasen.
Efter att ha tillbringat två nätter på hotell med tre pumisar som skötte sig galant så tuffade vi hemåt ganska nöjda. Nu ska vi försöka att ställa ut under sommaren och det blir till att skärpa till med klippning och utställning lom får komma lite före den roliga agilityn. Måste bara klara av den 6-7 juni här i Karlskoga en 2-dagarsagilitytävling där jag ska vara tävlingsledare ena dagen och tävla själv den andra dagen. Har underbart bussiga agilitykompisar i vår brukshundsklubb så det ordnar sig säkert med lite go hjälp från dem. Jag har inte speciellt mycket erfarenhet av att vara tävlingsledare så detta är en utmaning för hjärnan. Koncentrerad att både tävla och hålla ordning på cert och och championat.

Torsdagen den 8 maj

Här kommer hon ut ur tunneln. Tror att öronen används för att bromsa lite för jag har aldrig sett att Chezzi-es öron brukar ställa sig upp. Fast det var så kul övning att C var så taggad och så var det  bara att satsa på nästa tunnel.

Vi har badat en sväng och klippt hundarna. Så nu börjar som vanligt att tycka att det behöver bort lite till så jag tar nog resten imorgon.

Bobitaz har naturligtvis slitit av pälsen under halsbandet så hon är en nakenpumi. De lär vara sällsynta på utställning har jag hört, ha ha.

Får nog klippa henne kort sen så det får växa ut för just nu så ser hon lite skev ut. Det är väl typiskt nu när jag äntligen har anmält och tänkt åka på utställning.
Influensan är inte helt borta och jag har inte fått tillbaka orken riktigt. Fast satsar stort på helgen som kommer för då ska jag träffa Anita Axelssons teorier och henne själv. Tar med mig alla tre hundarna och åker på två dagars genomgång av olika träningssätt tillsammnas med distriktets instruktörer. Det ska bli jätteroligt.

Lördagen den 3 maj

Ja, nu är denna dag slut och vi är slut allihop. Min influensa slår till framåt kvällen och det är tröst löst. Västerås var en klass ett tävling och Anka gjorde vad hon skulle, bara lite mer än vad jag trodde hon skulle göra. Trettonde plats bland 31 starter varav 12 disk.

Znagge på 8 plats, av 39 starter 21disk.

Sen fick Anka för sig att jag rymt och började leta efter mig med disk som följd. Znagge körde  på bra med stor säkerhet tills fyra hinder återstod då tyckte han att det räckte och stannade i tuneln och  tog inte ett steg till. SKIT. Vad hade hänt där , ja det spelar mindre roll för att det tog bara stopp. Anka vill vara med sin matte och hoppas nu bar att jag blir frisk tills nästa helg för vi  behöver få skava på varandra en helg till. D är så duktig och ambitiös men ibland räcker det inte ......

 

söndagen den 27 april

Söndagkväll med en nöjd D och med många trötta hundar. Visst är hon fin i sin nya frisyr. Den skulle se annorlunda ut med frisören fick sparken innan det röda hade målats dit och resultatet blev en ljus lugg istället för en röd. Måste tillstå att det inte fanns så mycket kraft kvar på lördagkvällen utan frisören gick till sängs mycket tidigt. Agilityträning suger på gammla frisörben. Den som tror att agility bara är lite spring och lek har aldrig varit med på allvar och försökt bli den snabbaste på banan.

Jag har haft en kanontrevlig träningshelg med Tobias S och hela högen med agilitykompisar med massor av agilityglädje. Önskar att jag hade tillgång till Tobias visdom minst 4 gånger per år. Eftersom det är andra gången jag träffar på Tobias träningsmetoder kan jag själv se att jag lyckas ta till mig lärdom och hör och häpna jag har lyckats att börja se ett nytt mönster för min handling med mycket mera space mellan hunden och mig. Kan inte springa så mycket och så fort längre utan det är hunden som måste springa längre bort och vara säker på alla hinder från många olika håll.
Måste lära mig att komma ihåg 20 hinder. Kommer till tio-tolv hinder sen minskar koncentrationen med missar som följd. Antar att det bara är att träna på...........
Chezzi-e har tränat med D båda dagarna och det är jätteroligt att se hur de blir mer och mer samarbetade. C är snabb och lyhörd fast det börjar Anka bli bra på hon med. Vi har börjat med en liggande start och ska nu träna ligg utan att jag ska behöva ta i henne, kanske bara klappa lite på marken till att börja med. Ett tecken som bara är till för att stanna kvar i liggande vid starten. Det får bli på köksgolvet till att börja med. Fast ikväll tror jag att vi bara kör ligg i soffan. Det är arbetsdag imorgon, pust..........

torsdagen den 23 april

🤪 Nu är det vackert väder och tiden räcker inte till för allt som ska göras. Planerar att åka till Furen i Göteborg den 17 maj. Tänker att jag behöver kamma och ha lite pälsvård inför detta äventyr. Anka och Bobitaz är anmälda och hotellet är bokat. Alla hundarna ska bo på hotell i två nätter och jag bävar för Bobitaz har tagit på sig att lyssna och varna för nya uppdykande personer eller ljud. Bobitaz och jag har små pratstunder om detta. Bra är att Anka behöver inte berätta allt längre utan hon är numera lite tystare.
Vi har kursat vidare en hel helg där vi lärt oss lte om hur man kan träna in olika lydnadsmoment och hur man tränar kontakt.
Jag får många tankar om rätt och fel när man tränar hund och blir lite kluven mellan olika teorier. Idag har jag läst om lugnande signaler och det låter vettigt så jag stegande hem efter en lång dag i Eskilstuna med munnen på vid gavel, gäspade och stoppade ut tungspetsen med ett smackljud. Anka blev faktiskt tyst ganska fort utan att jag sade något och nu efteråt kom jag på att jag ska belöna då, naturligtvis. Så nu blir vi en jäspande familj för att lugna ner Anka i sina vilda hälsnings cermonier.
Igår kväll tränade vi lite agility. Hundarna och jag har det stora nöjet att kursa nybörjar agility i en närliggande kommun. Det är kanonhundar och mycket duktiga förare. Vi har tom fått en duktig assistent. Det är så roligt att möta nya hundar och mattra/hussar på agilityplanen. Vi peppar i slalom och fixar kontaktfält. Bygger banor runda ännu så länge. Nästa gång ska vi introducera byten bakom och framför, lite säck, däck och långhopp. Sen har vi slut på hinder. Ja, inte är jag sysslolös längre utan nu rullar det på med massor av aktiviteter.
I helgen ser vi, jag och mina hundar fram emot en träningshelg med Tobias, agility expert. Det ska verkligen bli roligt att se hur mycket framåtdriv Anka kan ha efter två dagar på agilityplanen. Som vanligt är det väl jag som tar slut först. Rapport kommer. 

Söndagen den 13 april

Ingen av hundarna kan låta bli att bada i sjön eller i bäckarna. Chezzi-e simmar lugnt ut och verkligen njuter av svalkan efter lite spring i skogen. Jag står bredvid och ber om att hon inte ska simma utan bara tvätta fötterna för det ser onekligen inte skönt ut. Anka öser nästan tomt på vatten för hon letar efter en pinne att springa med. Bobitaz dyker med hela huvudet ner och tar upp pinnarna. Ska bli spännande att se om deras simfärdigheter finns kvar i sommar. B har inte simmat så långa sträckor och det har inte A heller.
Under helgen så har jag studerat konsten om mentaltester och beskrivningar. Har fått demonstrerat hur man gör och lite om hur man bedömmer vad man ser. Det är faktiskt roligare än vad jag trodde att tänka utifrån andra rasers förutsättningar och sen att det inte bara handlar om agility. Hundarna var med hela dagen men hade inte så många uppgifter så för att stilla mitt samvete och släppa ut lite energi ur hundarna så stannade jag efter kursen och tränade lite. Jag ska börja med slalom nu under veckan och det får bli med alla hundarna. Lite omstart med de stora och lite nystart för B. Anka ska få vara lydnadshund nästa helg på nästa helgkurs. Tar hon slut är det väl bara att ta nästa hund med ut på planen, ibland är det bra att inte tjata slut på en pumi. Ska bli spännande att få träna med en lydnadsinstruktör men många års erfarenhet av olika hundar.
Söndagen avslutade helgens hundeldorado på en femårsfest med massor av barn och hundar. Bobitaz fick vara med sin älskade Znagge och Bojne. De tuggade och lekte och mellan varven vaktade de ytterdörren där barnen gick ut och in hela tiden. Anka har lite svårare för att klara springande barn, vill gärna valla ihop alla i en hög. Chezzi-e visade idag mycket tydliga vallar tecken och det blev till slut koppel promenad bland alla ungar. Det är stor skillnad på att umgås med barn med hundvana än barn utan erfarenhet av hur man umgås med hundar. Fast vem är inte lite avundsjuk och får springlust på gräsmattan när solen skiner och det är riktigt varmt. Jättegod barnkalasmat med urgod sallad. Smarriga tårtor och det började bli svårt att hålla sig vaken så vi tog en tur till stugan och ut i skogen och rastade hundarna. Imorgon får hundarna sova på förmiddagen för arbetet kallar numera.

Söndagen den 5 april

Här sitter Siri Wilda och Anka på pumiträff i Boxholm. Vi har träffat många trevliga pumi ägare. Emma Willblad  har lärt oss att valsa freestyle. Vi har tränat lite lydnad med Frida B. där rutan blev en utmaning för Bobitaz. Vardagslydnad och agility och kanske det vi tyckte mest om var klippgenomgången med Annika L. Hundarna blev mycket fina efter den kursstunden.

Äventyret började igår morse med att vi körde vilse och hamnade lite fel men vi hade gott om tid på oss. Vi har bott i stugor och husvagnar. Mycket trångt och mysigt. Jag har sovit i överslafen med mina tre pumisar i sängen och de var hur duktiga som hellst. Bara en sak, Chezzi-e har fotsvett och hon har legat med sina framtassar i mitt ansikte hela natten och varje gång jag vände mig mot henne kom det en mystisk doft. Det var bara att njuta för annars gillar hon inte så mycket närhet. Vi frös hela förmiddagen utomhus  och tränade lydnad. Det var faktiskt roligt för man tränar faktiskt lite annorlunda numera. Det gick otroligt lätt. Vi skakade och huttrade i blåsten men hundarna fick några promenader på gärdet och där kunde man släppa dem lösa. Vi klippte hundar på eftermiddagen och pratade om olika utseenden på pumisar och mina kompisar har blivit jätteduktiga.  ingen av dem tvekade med saxen utan det rök med lite mycket på en del ställen men vad gör väl det för det växer ju ut igen. Mazli slog mig med häpnad för vi hade med ett pumitroll dit men en stilig pumidam hem som dessutom vann pumiracet 9,5 sekunder på 100 meter. Det var ingen dålig fart. Mazli slog tvåan med några hundradelar, tyckte de sa så iallafall. Gissa vem som nästan slog Mazli jo, det var den rådjursjagande pumin Anka. Inte konstigt att jag tycker att hon är snabb. Detta bådar gott på agilityplanen. Anka fick vara med på freestylen och hon är riktigt rolig att träna. Har så lätt att hoppa och studsa. Chezzi-e fick också prova för hon gillar att träna freestyle. Står inte så gärna på två ben men annars försöker hon att uppnå det jag vill. Fast det är inte någon sport för mig gamla tanten utan passar nog viga unga brudar bättre. Ja, nu har vi mellanlandat i stugan och ska nu vidare till Karlskoga och en skön säng.........  

Måndagen den 31 mars

Här står de och är koncentrerade inför start i ett kallt ridhus i Ågrena på Laxå Bkk:s agilitytävling. Solen sken halva dagen och sen kom det regn. Vi som vistades i ridhuset hela dagen blev ordenligt kalla. Jag huttrade hela kvällen efteråt framför brasan i stugan.
D fick kuta med alla hundar och med en antågande förkylning så blev det tugnt innan sista loppet. 12 lopp och det var hela tiden ganska långa banor med hög svårighetsgrad. Efter tävlingen så blev jag godkänd tävlingsledare i agility, jiiiipiiii. Det var målet denna dag att sen Anka för första gången kom i mål utan disk var ett annat mål som D lyckades prestera. Anka slog Chezzi-e med två placeringar. Konkurensen i medium har hårdnat och denna klass har verkligen fått massor av nya ekipage. Det var många klass tre hundar med och dem slår vi inte ännu. Målet detta år är att jag ska kunna springa och ta mig runt banan under idealtid med nolla naturligtvis. D kommer att få fortsätts att springa lopp när jag inte klarar att ta mig runt.
Nu laddar vi om och till helgen är det pumiträff i Boxholm. Sen gäller det att ladda igen för jag har anmält mig till vår Tobiaskus och där blir det mycket springa och jag tränar nu för fullt. Klarar i allafall att gå en hel dag så det börjar kännas som om jag ska klara detta projekt utan att behöva sitta i tältet hela dagen.
Med lite tveksamhet men med övertygelse att jag verkligen vill så har jag nu påbörjat nästa hundutbildning, går en instruktörsutbildning i vardagslydnad. Den är lång och troligen blir det mycket tid som ska tillbringas bland böcker och specialarbeten. Vi kommer inte att vara klara förrän i slutet av året. Så det kommer säkert fler rappoerter eftersom jag tycker att detta ska bli jätteroligt. Jag har redan satt ett mål och det är en bra placering i årets skinkcup på min SBK klubb. Vilken hund, ja det vet jag inte ännu men det vore väl roligt om alla tre skulle kunna vara med. Så nu är det bara att ladda med bra mat så att jag orkar.

Långfredag den 21 mars

Hur svårt är det att få fem hundar att sitta stilla och hur lycklig blir man av detta när det äntligen händer. Jo, jättelycklig blir man och andå lyckigare blir man om hela promenaden blir succé.
Det är inte helt lätt att få en flock på fem hundar och tre mattaroch hussar som finns med och de vill bestämma över flocken. Det snöar och blåser otroligt. Vi har varit på en liten promenad och blåst ur kläderna. Isbilding där sjön blåser upp vatten på vägen och båten som slitit sig men som någon satt fast i ett träd efter vägen.  Eller har någon lånat båten för den var ordentligt uppdragen.
Det är storm ute och varmt och skönt inne. Påskäggen ska målas imorgon. Godisäggen är färdiga och står i skåpet och väntar, vad har jag glönmt ... Klart , måste laga iordning lite mer mat såååååååå

Söndagen den 15 mars

Här är Bobitaz och jag på utställning i Botorp i Karlskoga. Det var en smula kyligt och jag har tillbringat kvällen under ett antal filtar för att få upp värmen. Hundarna har sovit snällt och även de blev frusna efter dagen i ridhuset.
Vi är nöjda med resultaten men vet inte vad som tagit åt Anka för hon står inte utan bara sätter sig ner. Det är naturligtvis mitt fel för hon har blivit tränad de sista veckorna att sitta utomhus och idag blev hon mycket lydig  och satt ner, får skylla mig själv för detta. Fast det är roligt att se att hon förändrar sig i sitt beteende. Det är mycket som händer efter en valpning. Jag fick en liten glirning av en kompis i veckan om att Bobitaz var bra rultig och jag började klippa henne i onsdags för att sen bada henne. Nästa dag var hon lika långhårig igen så det var bara fram med saxen igen och nu blev det en pumi som såg ganska liten ut. Fast hon är lika hög som Anka ....snart.
Anka klipptes bara lite i baken och fram på bringan så sparades resten och hon fick vara lite långhårig. Hon har  tunnare päls så det är snyggare när den är längre.
Utställning i ridhus det är grejer det. Tur att jag inte har en vit långhårig hund för de fick kämpa för att hålla sina hundar rena. På planen utanför så var geggan ganska jämt fördelad så att man kunde inte hitta någon torr fläck att gå på.
En kompis tog lite kort och det var mycket nyttigt att se sig själv i flygplansaktion. Jisses jag ser ut som om jag flaxar omkring med både ben och armar inte stilla en sekund. Får nog bli lite mer skärpning. Jag kan inte böja mina knän och det ser inte snyggt ut när jag böjer mig ner med raka ben. Bara att träna mer. Ja, ja nu får väl kompisen roligt hon som lekte flygplan på förra utställningen.....

Anka fick bra kritig och  HP, BIR och BIG 3:a
Bobitaz fick mycket fin kritik HP, och blev BIG 3:a hon också.
Jag och mina hundar är nöjda med dagen.

Lördagen den 8 mars

Anka och varggropen
Äventyren bara haglar detta dygn. Agilitytävling i Lindesberg. Jätteduktiga hundar och en nöjd matte.
Fast ikväll blev det ett lite otäckare för Anka.
Gick ut på tomten med Anka och Bobitaz 22.30 och Anka försvann. Hon kom inte tillbaka och vi började leta och träta. Klockan gick och vi hörde Anka skälla lite då och då. Vi letade och jag blåste hitsignal i vallpipan. Ingen Anka kom. Vi vandrade på området och letade i en och en halv timma. Vi förstod tillslut att hon satt fast någonstans men i blåsvädret var det stört omöjligt att lokalisera skallen. Vi försökte söka med de andra hundarna men de drog bara fram och tillbaka mellan två stugor så jag trodde inte de hade en aning om var Anka var. Fast med facit i hand så hade vi lyssnat mer på dem så hade de löst mysteriet. Konstigt hur rädd man blir fast det var tryggare att höra henne skälla ibland och att kunna konstatera att hon inte jagade rådjur i mörkret på vägen. Till slut drog Bobitaz mej till en av stugorna och jag fick syn på en jordhög och en stor grop och längst ner på botten stod Anka med bakbenen långt nere i gyttjan. Hon kunde inte få upp bakbenen utan satt fast. Det sippprade ut vatten efter hennes försök att ta sig upp och hon var mycket olycklig. Gropen var så djup att vi fick springa och hämta stege och klättra ner till henne. Hon satt så fast att S-A inte fick lös henne först men med lite lirka och drag så kom hon lös. Lycklig och villt skällande. Så nu ligger hon här nybadad och vi ska försöka att ta oss till sängen. Imorgon har vi nog lite värk allihopa. Nu är det slut med kvällsrastning utan koppel det är alldeles för osäkert här där vi har haft varg som man tänkt på ibland när hundarna varit lösa. Inte har vi tänkt på att grannarna grävt varggropar tre meter djupa. Tur att det gick bra.

Onsdagen den 5 mars

Visst är hon fin, Bobitaz. Inatt har hon varit dålig och nu slutar jag att använda leverpastej på tub när vi slka träna. B är plåt allergiker och hon har kräkts hela natten. Jag gömmer tuben i kylskåp och i burkar i väskan men hon överlistar mej så nu får det bli andra godsaker.
Vi har tagit det lugnt hela dagen bara varit ute och köpt blomjord och rastade lite i skogen bakom Källmo gård, i skogen. Jätte spännande eftersom vi gick rakt på färska vildsvinsspår och ganska nybökad mark. Hundarna blev som bildstoder och spejade i skogen. Jag var inte ängslig alls men när inte hundarna vågade gå framåt utan bara blängde på mig då vände jag hemåt. B har ätit ris och kokt fisk så hennes mage ska få lite lugn efter plåten från leverpastejtuben.

Måndagen den 25 feburari 2008

Det händer mycket med hundar och träning nu. I lördags tävlade hundarna med sin codriver i Köping och det går bättre och bättre. Znagge och D var riktigt bra och knep en tredjeplats i agilityss 1 small, 2.94 sek från en pinne. Inte dåligt för en tioåring.

Chezzi-e var jättesugen i den öppna agilityklassen och mycket för snabb i att tolka D:s signaler så hon provade en danssnurr innan ett hinder, 5 fel och det tog lite tid, 6.66 fel och en 9:e plats.

Anka gick bättre med D och var mer uppmärksam på hennes handling. Vi kunde lösa problemet med att hon hela tiden tittade efter mig under loppen. Jag går med till starten så hon vet var jag är och möter upp vid mål. Anka måste veta var jag är så hon inte tror att jag ska lämna henne. Så nu är det slut på att gömma sig under loppen. Anka kom på en 13:e plats i den öppna agilityklassen. sen diskade hon båda andra loppen men den sista disken var en jättebra disk. Det var ett av de sista hindren som hon följde för tätt på D och hon kom bredvid hindret. Tog några sekunder att få tillbaka henne och sen ta de sista hindren.
D har ont i benen idag och nu måste hon vila dem för på lördag är det agilitytävling på Byrackarns.
Söndagen var Bobitaz på sin sista valpkurs med fåren. Nu är det mycket bättre fart på henne och hon fck vara ensam  i fållan med fåren och jag gick utanför. Hon fixade detta och det var till att hålla hårt i repet med B i andra ändan mycket stark och skällande. Det for får lite överallt ibland för jag hann verkligen inte med och inte visste jag hur jag skulle göra.
Jag skulle bra gärna vilja lära mig mer om vallning med en pumi men var hittar jag den instruktör som vill engagera sig i en annnan hundras är bordercollie. Det är en otroligt stor skilnad på att lära en Pumi än det verkar vara att träna en Bordercollie. B blev bara låg och osäker i närheten av tränande bordercollies. Jag har som hundägare kanske använt andra metoder i den uppfostran mina hundar har fått. Jag säger inte vad som är rätt eller fel för mina hundar gapar och skäller onödigt mycket och väl lite bortskämda här och där. Mina metoder är inte bättre än andras. Dock är en pumi en pumi och en bordercollie en bordercollie. Vallning är en helt annan situation för hunden och det är helt annat att framkalla ett eget beteende hos hunden. Jag fortsätter nog med min klicker men har tagit till mig att använda vallpipan för den fungerar på hundarna.
B fick omdömmet att hon har tänt på fåren och kan börja träna med fåren. Hon visar tydligt djurintresse. Sen är det upp till mig vad det blir av resten.
Nästa nyhet är att mitt knä är bättre jag får fortfarande problem efter min gångträning men jag börjar se ett slut nu på allt bök med att inte kunna gå som vanligt.
Nu är jag sugen på att få valla ed annan instruktör och nya vallningsideér för en pumi med får tryck.

Lördagen 16 feburari

Ännu en dag i Karlstad och sista träffen på tävlingsledarutbildningen. Jag och A-K har träffats under veckan för att lösa läxuppgiften. Det var ett pusslande och jag  måste medge att det verkar besvärligt att hålla reda på vad klockan är och två banor samtidigt så det utsätter jag mej inte för utan det får bli en klass 1och 2 tävling, S,M och L på en bana. Lagom antal starter och soligt väder med glada tävlande. Saknar klass 2 tävlingar i årets upplägg. Det vore kanske något att börja med och då  med många starter på en dag. 
Jag hade nog inte riktigt fattat att man kan bli tillfrågad om att vara tl. på andra klubbar i distriktet utan mer tänkt att jag skulle kunna vara tl. i den egna klubben. Nu är det det skriftiga provet och sen är det examens dag  och det är det bara några som vet var den tävlingen är. Så den berättar jag om när den är gjord, det blir nervöst om alla vet om det. Har varit ute på klubben och berättat för att värva starter till tävlingen. Måste vara ett antal starter och en inofficell agility tävling. Ser fram emot att få bli klar så det går att focusera på nästa projekt i hundlägarlivet.
Tränar med hundarna i midjebälte och alla tre hopkopplade det börjar gå riktigt bra. måste bara ha ett bra ställe att kunna ha alla lösa för att få busa lite under promenaden. Bobitaz är riktigt duktig. Hon snurrade mycket på de först promenaderna med midjebältet men det går bättre och bättre. Anka är högerställd och går på den högra sidan för hon måste kolla om det går några vakthundar eller katter bakom staket och häckar.
Hoppas det blir lite varmare imorgon så vi kan gå ut på hundpromenad.  Det är sen årsmöte på klubben på eftermiddagen.

Lördagen den 9 februari

Trött, tröttare, tröttast. Vem är det , jo, det är den älskade dottern son gjort en kanon dag med sju lopp på raken. Tack du fina codriver.

D. tog två pinnar med sin gamle kämpe som är tio år nu. Grattis, grattis. Nu saknas endast en agilitypinne sen är det tvåan som gäller, kör hårt.

04 30 börjar klockradion i stugan att väsa och det är bara at resa på sej. Mörkt överallt och utedasset. Jisses..... Ok har valt det själv. Åker till D och hämtar in två hundar till och sen bär det av till Karlstad. Det är start i varje lopp och båda hundarna, Anka och Chezzi-e i ett lopp.

Anka visar en otrolig hoppglädje och kommer 11 och 16 av 32 och 29 starter. Missar inget kontaktfält för hon bestämmer sig för att inte var kvar på banan överhuvudtaget utan går ut  utanför ridhuset. Hon trodde att matte tagit de andra hundarna och gått till bilen. Men två lopp går bra så hon blir snabbt förlåten och det är mer träning som gäller.

Chezzi-e får hoppa en öppen hopp och missar ingången till slalom men kommer på 10:e plats av 32 starter. C kör ett för henne otroligt bra slalom på resten. Kliver av banan och är super taggad morrar och skäller och skulle helslt vilja köra mer.

Znagge visar att att han blivit lite kraftigare om magen och tar med sig en pinne i första lopet och Emma får lite problem och visar fel sen går allt som en dans och han plockar en pinne i hopp och en i agility. Det visar sig att D hinner med bra och att han skiter i sin mage och hopar bättre i de två nästa loppen.

Vilken dag, vi tar slut jag på läktaren och D på planen men så roligt vi har.

Så kommer min largekompis med nya kryckor, bruten lilltå ja, ja inte ska hon slippa sin läxa, nejdå.

Träffar bästa vännen och hennes man, en annan pumiägare som jag har terrat på utställningar och som varit bussig och berättat om sina pumikunskaper. Ja nu har jag mycket att tänka på och jag ska gå och lägga mej för jag är bra trött och mitt knä tål inte mera denna dag. Det är stort och rött och vill mej illa men det kunde varit värre så det finns en ljusning där också.

Pumirumpa & Pudelrumpa

Måndagen den 4 februari

Idag har vi promenerat i snö med kompis och hundkompisar. Nu har jag tre trötta hundar vid fötterna. Har lovat D som ska tävla med Anka  och Chezzi-e på lördag att de ska vara väl rastade i slutet av veckan så det började rätt bra. Jag är i alla fall rätt trött. Solen sken och det blev varmt att pulsa i snön men ack så nyttigt.

Det är  lite spännande att vara med och se på hundarna när de kör med en annan förare. Det kommer att ta några tävlingar innan de har blivit sams om höger och vänster. Vi ha börjat blåsa i vallningspipan och det spelar ingen roll hur jag blåser för Chezzi-e kommer omedelbart intill mej och väntar på godis. Det går att få många ljud men hur ska man komma ihåg vilka  signaler som ska gälla och för vad...........
Vi kursade bland fåren i lördags och det var roligt för Bobitaz fick äntligen gå in till fåren visserligen i koppel men nu hände det lite mer och hon stack till fåren med skall flera gånger och det rejält. Magistern tyckte emellertid att det inte går att se om det är vallning eller jakt. Nu tänker jag gå en nybörjarkurs om det inte kommer att krocka med instruktörskursen.

tisdagen den 29 januari

Så var utställningen avklarad och titta vilken stil vi visar. Inte hjälpte det mot en mycket fin syrra. Smaksak sa domaren och gav Bobitaz ett HP och Wilda blev bästa valp och hör och häpna hon sveper in som BIG trea.
Wilda är kvadratisk och har bra päls, öron som är jämna. Hon visar sig med mycket lätta pumisteg. Bobitaz har ett öra som hon glömmer att resa på ibland annars är hon lika snygg men har en annnan färg och annan pälskvallitet. För dagen är hon nu färdig med sitt första löp och nu måste det eländiga örat fastna eller det andra resa mer på sig. Jag klipper bort allt hår och då är de riktigt stadiga. Till utställningen sparade jag lite hår och det väger ner örat på en gång. Så nu åker saxen fram igen. Wilda hade redan hunnit att bli långhårig men det gick att klippa henne lite snabbt på plats. Hon började att löpa på kvällen efter utställningen så nu är två av valparna som har löpålder inne. Har inte hört något från Helka och Csoda. Siri löper inte ännu.
Anka blev BIR men sen tyckte domaren att hennes päls var för tunn. Hon frågade om hon valpat och det var därför tyckte hon. Så vi blev avtackade i BIG. Klart nöjda med dagen ändå.
Den mest nervösa var min dotter med sin Parson som gjorde utställningsdebut. Han var inte nervös utan bara lycklig att få ha matte för sig själv. han skötte sig exemplariskt och visade upp sig med en mycket snygg gång och han stod som om han aldrig gjort annat. resultat HP BIR och BIG resev.
Vilken dag.......Valpflicka hade vi oxå lyckan att få ha med oss.
Tack Hanna för att du orkade pilla på alla hundar hela dagen. Den blev lång då jag inte var i stugan förrän 19 00 för att sen packa och åka hem.
Det blir roligare när man är några stycken som kan hålla humöret uppe under en sådan här lång dag och hundarna behöver glada mattar för att orka de oxå

Fredagen den 25 jauari

🤪Det stormar ute och mörkret är kompakt. Brasan sprakar så skönt. Hundarna ligger nybadade och sover. De trivs i stugan och de gillar värmen från brasan.
Bobitaz har förändrats efter löpet och nu ser vi vilken fin hund hon är och vilket temperament hon kommer att få. 
Bobitaz pratar väldigt mycket. När hon vill gå ut kommer hon med en sko och låter. Hon vill inte att jag sitter vid datorn då försöker hon tala om att jag ska resa på mig och komma ut till henne för hon vill ha mat eller vatten. När vattnet är slut bär hon på vattenskålen. Fast det har hänt att hon bär på den när vattnet inte är slut och det är mindre roligt. Då häller hon glatt ut två liter vatten med en svans som viftar.
Svårare är det att få henne att stanna på kommando och att stå när hon är långt från mej. Hon tycker inte att det är kul så hon går så länge att hon är nästan framme hos mej. Vi tränar på att stanna på inkallning och under andra springaktiviteter.
Bara att träna på och eftersom jag inte är i springform själv så får det ta lite tid. Nu gäller det att klara att gå såpass att vi tar oss runt i ringen på söndag då D och Bojne ska bedömmas ungefär samtidigt så vi kan inte få någon hjälp av D.
Jag har fått en vallningspipa att blåsa i. Märkligt vad det låter konstigt eller inte alls. Började blåsa när jag serverat maten. Vad händer efter en blåsning, jo, Chezzi-e äter inte förrän efter en signal. Hon går runt i köket och väntar på visslingen. Så det har jag slutat med. Förstår att det är noga med hur jag blåser till henne för att det inte ska bli tokigt.
Imorgon ska vi fixa lite med Boines päls och klippa lite på pumisarna som ska med på utställningen.
Nästa vecka måste jag försöka att tömma ut allt ridhus spån som finns i bilen. Vi får leva med skräpet under helgen sen får vi hoppas på lite mindre nederbörd någon dag så att det går att dammsuga bilen utomhus. 

Söndagen den 20 januari

Här är den, balansen med kontaktfällt så nu är det bara att träna. Titta bara på vår början, Anka var hur tänd som hellst. Emma körde så svetten rök och hundarna tyckte att detta var mycket roligt. Bobitaz fick börja på balansen och hon gjorde, precis som många nybörjare hon stod kvar med framfötterna men tappade ner baken från kontaktfälltet. Där tränade vi med lite stöd och så får vi göra till hon blir säkrare. Tränade sen  vänster slalom. Hon vet inte vad hon gör ännu men det är en början. Anka ska tävlingsdebutera med Emma så de är tvugna att träna tillsammans så att de förstår varandra, vore kul om de startar på samma bana och att Anka stannar hos Emma på banan. Det kommer säkert att gå åt skogen de första gångerna men Anka gillar att köra agility och hinner inte föraren med så kör hon vidare på egen hand och då blir det lätt fel väg aller vägran då hon stannar i hindret och frågar om lov att ta det.
Det var skönt att gå på mjukt underlag och jätteroligt att vara den elaka som satte lite fart på de andra.
Mer bilder finns på http://blogg.passagen.se/pumil8

Torsdagen den 17 januari

🤒Ja, nu får jag fortsätta att rehabilitera mig. Efter att ha pratat med ortopeden så förstår jag att det kommer att ta ett tag till innan jag kan gå utan smärta igen. Det gör väl ingenting att vänta lite till och chansen att det blir helt bra finns fortfarande. Knäet gick inte att få stabilt vid operationen men det är mycket mer stabilt nu än det var i början så nu ska jag fortsätta träna med längre,  långsamma promenader. Gå på ojämn mark men försöka att inte överanstränga så att inflamatoionen kommer tillbaka. En liten inflamatorisk reaktion pågår under hela  läkningsprocessen men det jag har råkat ut för är lite mer än normalt. Det bestämdes att jag ska vänta ett år till nästa operation så i feb-mars nästa år kanske jag sitter här och gnäller igen.
Idag har saxen fått komma fram och alla tre hundarna är nyfriserade. Bobitaz hade fått en rund form både på sidorna och i bak och det blev kanske lite för kortklippt som vanligt. Hon har inte så många ljusa strån så hennes päls är mjuk och nu när hon blev kortklippt så der det ut som om det saknas hår runt ögonen. Det är som en ring runt ögat. Annars är hon jättesöt och mycket mjuk och följsam. Det är en fröjd att ha henne ensam när man gör saker för hon är otroligt lyhörd och mycket mer lydig och håller reda på var jag är, än hon är när de andra hundarna är med och lurar iväg henne på andra äventyr. Det är några dagar kvar till utställningen så förhoppningsvis hinner det växa ut lite hår här och var. Hennes öron är ostabila fortfarande och jag tror att de är olika stora också. 
Löpet går sin gilla gång och det brukar ju sluta någon gång också. B har fått en påfyllning med rabies så nu är det bara att vänta 120 dagar för att lämna blodprovet.
Anka är lite nyfiken på B nu när hon löper men inga bråk utan hon kollar bara byxan på morgonen. Så vill hon vara närmast mig i sängen och numera har jag A på ena sida och B på andra så täcket sitter som klistrat och jag sitter oftast fast och kan inte vända mig för armarna sitter fast. C har eget rum med egen säng men hon gillar inte när kudden trillar ner då kommer hon också och trycker ner sig i våra sängar. Låter kanske lite trångt men jag tror nog att det får plats en till..........
Mera bilder finns också på http://blogg.passagen.se/pumil8

Söndagen den 13 januari

http://blogg.passagen.se/pumil8  Här kan du se lite bilder från dagens promenad


Sköna söndag med min konstnärlige sambo.
Vi började på macken i stan där vi skulle byta torkarblad och det var där som S-A mycket ljudligt talade om att han inte kunde byta torkarblad för han var konstnärligt lagd. Så den snälla mannen bakom disken tittade med medlidande på mig och min konstnärlige sambo. Han drog på sig ett par handskar och stegar ut till bilen och byter bladen. S-A blir jättelycklig för han har aldrig lyckats få dit nya torkarblad  han brukar byta hela bilen för att slippa. Vi får däför en drömstart på söndagen med nya torkarblad, vatten och olja i rätt burkar.
Hundarna började sen yla när vi närmade oss skogen. Vi gick på nya marker och S-A fick återuppleva lite bardomsminnen i Ersvik, vi gick genom dalen från vägen till Rockesholm. Mycket mjukt och blött var det. Vi plurrade lite då och då men kom fram till Ersviken och hade då Storön framför oss i sjön Malmlången. Vi fick klättra lite i berg med hundarna och det var fullfart upp och ner hela tiden. Solen sken och det var ganska varmt så vi frös aldrig om våra blöta fötter. Kanske att S-A måste sluta använda joggingsskor på sådana här promenader men vem kan klaga det är ju inte mina fötter som blir blöta.
Inga vargar visade sig  trots alla glada hundskall. Vi kommer bara fortsättningsvis se spår efter alla djur som vi skrämmer.

Bobitaz har börjat att löpa så nu är hon tonåring men en naggande god sådan. Hon har varit lite lugnare än vanligt så jag har misstänkt att det var något på gång. Eftersom Anka redan löpt så tänkte jag att Bobitaz också kunde vänta in hennes nästa löp men så blev det inte. Så nu vet jag inte om det är över till utställningen
.

Lördagen den 12 januari

Dagens bravader, ja de gick bra att få ihop. Först ut var vallvalpkursen med Bobitaz. Det är verkligen en helt ny hund kultur som jag möter. Både med hundar och med hur man ska nå sina mål. Vi har ännu inte fått prova på fåren utanför fållan och detta har resulterat i att B tröttnar efter en stund och går till kopplet och inväntar hemfärden. Hon tänder till på fåren och när jag går inne i fållan försöker hon att balansera flocken en kort stund sen tröttnar hon på att  inte få vara nära mig. Så nu måste jag nog ta mig i kragen och hitta några andra får att släppa B på. Vår ledare törs inte släppa på pumisarna till fåren pga att de är dräktiga och snart ska lamma. Det skulle kanske inte jag göra heller, men ändå, här är det en ledare som snodde en 5:e plats på Sm 2007. Har massor av erfarenhet och hundkunskap och så blir hon osäker på en pumi. Bara att acceptera och försöka visa vad min pumi går för.Tänker inte ge mig utan här ska anmälas till en nybörjarkurs. Sen så är det Lotta Blomsters får som ska motioneras.
På eftermiddagen var det hoppa rätt kurs i Brännebackens ridhus. För första gången i min agility kariär så hade jag inga problem att förstå vad som sades och gjordes. Blir bara lite arg över att jag inte kunde dra dessa slutsatser själv eller har jag kanske med mig lite av dessa kunskaper sen tidigare. Det var precis så som vi tränade hästar i ta med sig baken över hinder, att trampa under sig och att galoppera över en radda med hinder i olika höjd. För att få hunden att tänka och använda sina bakmuskler och bara flyta snävt över sista hindret.
Jättenyttigt för B att vara utan pumiflocken en hel dag. Jag upptäckte att hon är mycket lydigare utan busiga kompisar som lurar iväg henne på äventyr. Hon blev blöt och fick hundtäcke på sig i bilen. Så fick hon sitta i mitt knä på eftermiddagen och där ville hon inte lämna värmen men när alla applåderade så blev hon klarvaken och fattade ingenting.n
Nu måste vi träna på lite trix för det förpliktar att träffa Emma Willblad i april. 
Siri hade växt lite på höjden så B var inte så otroligt stor längre, jämförelsevis i kullen.
  Hon är en mamma kopia och så söt. Fortsättning följer om vem som är störstnumera. B är klart tyngst i allafall.

Måndagen den 11 november

Måndagen den 7 januari

Vilken skillnad det kan vara på syskon, titta bara på bilden.
(Jag tycker iallafall att den svarta ser nåååågot miiindre ut, ha ha) Blir nog slagen på lördag när jag träffar Wildas matte.
Hoppas att jag blir lite bättre i det eländiga knäet. Ska träffa ortoped på onsdag men det är några dagar kvar tills dess så nu försöker jag att klara att träna och promenera så gott det går.
Igår tog vi en sväng i skogen ner mot Möckeln. Blev mycket snyggt fälld av B som kom bakifrån i full fart. Det var halt så jag åkte som en nysågad fura. Blev som vanligt livrädd men reste mig och kände att det gått bra. Idag är en armen svår att flytta men det går över. Idag gjorde vi om promenaden men nu med lite träning och en medhavd leverpastejtub gjorde susen. Alla hundar uppförde sig bra. Sen skulle jag in på en affär och glömde alldeles bort var jag la tuben. Så alla som ska åka med mig i framtiden, välj att sitta i bak för i framsätet har B smörjt ut en tub med leverpastej. C och A satt ihoptryckta i baksätet och B viftade glatt välkommen matte jag har jätte kul men den är slut nu. A fick slicka henne om nosen t.om så mätt var hon.
Straffet blir ett veterinärbesök 17 00 för ytterligare en rabies vaccination.
Sen blir det en tidig kväll och sova efter kvällspromenaden.

Onsdagen den 2 januari 2008

Nu är det nytt år och jag längtar till sommaren. På bilden är det Bobitaz som njuter av sommargrönska. Själv jagar jag ungar som skjuter smällare för nu får det vara bra. Jag sprang ut i T-tröja och letade efter marodörerna. Mötte en granne som oxå letade efter dem .Vi spejade in vilka de var och nu är de polisanmälda. Tror nu inte att detta hjälper men det är otroligt vad man smäller här  i Karlskoga. Långt före jul och fram till nu. Det är lång fest det. 
Själva har vi inte några mera fester inplanerade utan nu ska jag bara träna och träna och träna mera.
I lördags var det valpvallträning. Mycket spännande men en helt ny värld som jag inte har så mycket tidigare erfarenhet av så det är bara att försöka lyssna och lära. komma ihåg och försöka på egen hand så småningom. Nu är det stanna  och inkallning med störning som ska tränas. Bobitaz fick träffa fåren på utsidan av fållan och jag var inne hos fåren. Hon blev först lite störd av att bli ensam och försökte istället ta ett snöre att bära på. Sen kom hon på att hon skulle gå mot och skälla. Där skulle jag kalla henne från fåren och det var inga prolem. Förstår att det är helt nytt även för kursledaren med en helt ny hundras som vallar på ett helt annorlunda sätt än en BC. Känner att jag nog får förvalta kunskaperna och prova själv.
I söndags så var jag med D till ridhuset och tränade på mycket mjukt underlag. Vaknade på söndagen med en rasandes träningsvärk. Tog en runda med varje hund och försökte att skynda på lite. Bobitaz tog ett U med slalom och fick hoppa för första gången. Gissa om hon sov skönt den kvällen. En helt ny sida visade Anka som tränade freestyle med D. Hon var jätteduktig. Så fokuserad på  vad hon skulle göra så hon klarade det mesta. Förstod sen vad som triggade så bra, jo det var skinka i D:s ficka.
Nu har jag jobbat ihop denna hemsida och undrar jag om jag ska byta eller ha kvar den gamla. Alltid har man något som ska bestämmas och funderas på. Min blogg kan ni hitta på länken neda.
http://blogg.passagen.se/pumil8

Måndagen den 31 december

😀Gott Nytt År😀
Årets sista promenad och alla är samlade på favvostenen.
D med familj och mamma har varit här ikväll så nu är alla smittade med min nyårssnuva.
Chezzi-e skakar och flåsar men här vid stugan är det inte så många smällare men det räcker. Bobitaz försökte att bli rädd hon också så jag masserade hennes öron och sjöng lite så att hon glömde bort att C häsjade under bordet. Nu önskar jag alla en God fortsättning och kryper ner i sängen med min röda kran.

Tisdagen den 25 december

Idag har vi varit på en lite längre promenad i skogen. Vi har gått till andra sidan av Östra Laxsjön. Det är så skönt att det är varmt för Bobitaz badar i allt vatten inklusive i sjön. De andra hundarna var så varma när vi kom fram så de hoppade i de med. Det blev aldrig ljust idag så när jag fotade vi tre tiden var det så mörkt att det inte gick att fota utan blixt. Vi hörde orrspel så nu undrar jag om julen kommit för sent. Kanske var det något annat men det lät som orre och det tyckte S-A också. Vi är inga fågelskådare någon av oss så det kan ha varit vad som helst. Vi såg iallafall en kungsfågel och det var på samma ställe som den brukar vara på.
Jag har suttit i soffan sen vi hem kom och jag tror inte at jag ska ta så många steg till ikväll. Mitt knä vill inte riktigt bli bra utan det blir lätt en inflamation när jag överanstränger mig med får mycket träning. Trodde härom natten att jag kommit på ett perfekt sätt att träna på när jag iallafall inte sover kan jag träna på att böja knäet. Vaknade tre gånger under natten och gjorde lite böjningar med kvarhållning så länge jag stod ut. Morgonen därpå kunde jag knappt gå. Den knäppa ideén har jag fått släppa. Det är inte lätt att få mitt knä så böjligt som jag vill. Nu är det två och en halv månad sedan jag fick mitt nya knä och jag hade hoppats på att jag skulle ha ett knä som slutat att göra ont men icke sa nicke.
Snart är det valpkurs igen, ska bli roligt om Bobitaz har kommit på att man kan sitta ocjh ligga något lite längre än en tiondelssekund. Hon är en snabb hund.
Igår var alla tre hundarna med till dottern och firade jul med hennes två russlar och sonens blandis. Har kommit på att om jag har koll på Anka en stund så klarar hon bättre av den busiga Boine annars fostrar hon och det blir så högljutt. Bobitaz körde slut på Boine på gräsmattan för vi låter de yngsta få leka och njuta av varandra utan äldre hundars försök att få dem lugna och stilla. De har så jätte roligt och de är lika stora så de passar i fart och styrka. Det slutade med att båda låg ner på gräsmattan och tog igen sig en liten stund.

Här är  Bobitaz bästis Bojne, visst är han fin.