Valpar planeras i feburari 2009

Veresi Akácos Anka är nu parad med Borgarmarkens Mustang Cobra. Kallad för Mysco.

Mysco är en liten hanne (under 43 cm). Han är en trygg och snygg kille. Hans utställningsmeriter kan du läsa om på SKK:s hundsida. Han är röntgad HD A och armbågar fria. Ögonlyst UA. Han har gjort ett MH och det resultatet kan du läsa om på Borgarmarkens hemsida.

Anka är under 42 cm och har en smäcker och lätt kropp.
Hon har lätt för att hoppa och är snabb i steget.
Hon har godkänt vallningsprov i Ungern.
Ett Cert i Sverige och ett BOB och något mer från Ungern och Österike. Har tävlat lite agility klass 1.
Anka har haft en kull förut och hon är en duktig mamma.

Här är Anka och Mysco den 15 december.
Inavelsgrad 0.0

Ankas stamtavla

Veresi Akácos Anka METPM3981/01 
Anghiházi Ispán
METPM2879H/99 
Napos Zaszló
FIN36348/96 
FIUCH NUCH SUCH
Napos Ravasch
SF34396/89 
EECH EUW-91 FIV-91 INTUCH NORDUCH
Napos Diobel
METPM3046/99 
HUCH
Anghiházi Ecset
METPM1046/91 
ATCH EUW-93 HUCH INTUCH
Ebugatta Kristály
METPM2537H/98 
Komlókerti Vagány Alma
METPM2812/98 
HUCH
Anghiházi Dió
METPM1046/91 
ATCH EUW-93 HUCH INTUCH
Ebugatta Kristály
METPM24/87 
Moscskos Unoka
METPM61/87 
Erospusztai Angyal Brevi
METPM2232/96 
HUCH
Anghiházi Borbolya
METPM2084H/96 
HUCH
Rakenlov Jeles Játszo Áfonya
METPM1328/93 
Tehéntánci Ida Bogáncs

Här har Anka exakt 14 dagar kvar 2007 när Fe-kullen skulle födas.
Att jämföra med bilden 7 veckor.

Myscos stamtavla

S52855/2007 
JWW-08
Borgarmarken's Mustang Cobra
S44319/2005 
Arbetsmyrans Canon-Compis
S58846/2003 
Nyirsegfia Jambor
METPM1710/94 
HUCH INTUCH
Losonczy Apor
METPM1441/93 
Sziki Gloria
S11868/99 
S LCH SUCH
Forinten's Fina Fröken Smilla
S16369/97 
SUCH
Mariell De Marque Mango Incredible
S12442/95 
LPI S LCH SUCH
Forinten's Klara Kanon
S19996/2004 
KBHV-05 LPI NORDUCH
Cha-Cha
S56287/93 
LPII
Borgarmarken's Ecs-Son Well-Deserve
S14285/90 
INTUCH NUCH SUCH
Mariell De Marque Ecs-Csodus
S41836/88 
SUCH
Bagarsjön's Annetaps Cula-Cåpia
S48236/2000 
SUCH
Spjutlyckans Thalia
S11869/99 
S LCH

Mysco kallad

De första 2 veckorna har gått

🙂 Anka har varit mer trött än vanligt och hon sover varje natt på min arm. Hon gillar att vara nära och att klappas på magen.
Hon blev så kär i tomten på julaftonen att barnen fick vänta så att hon fick hälsa först. Hon hsar fått mer matlust och snor de andras mat. Så nu måste jag kolla när de äter så att ingen blir utan.
Efter tre veckor kan man ge lite mer energirik föda så det är snart dags för detta.
Annars syns det inte några andra tecken på att det kommer valpar i feburari.
🙂 Jag känner lite tjockare bröstkörtlar med något mjukare tuttar. fast det är så lite att ibland tror jag att jag inbillar mig.
Spännande värre r det i allafall.

3 veckor har gått

Anka mår kanon, äter och sover. Inga stora tecken finns eller syns. Sover mycket och busar däremellan med de andra.
Bobitaz och Anka låter ibland väl mycket för Bobitaz är oförskämd och springer över Anka. Då kommer det avgrundsvrål.
Hon ska börja få lite annan mat nu när det har gått tre veckor.
Blandar lite med den vanliga maten och sen får jag vakta för att rätt hund ska äta rätt mat. Chezzi-e älskar puppiemat och hon behöver inte mer energi i maten.
Anka får inte fara runt hur som helst längre och hon har inte riktigt så stort behov av att springa utan vi avslutar våra motionsturer med att gå med mig. Det tycker jag är jätteskönt så det ska vi nog fortsätta med.
Så det är spännande fortfarande.

4,5 vecka

Kan se en liten mage på Anka nu. Mjuka fina rosa tuttar och jättekelig. Det har gått 31 dygn imorgon och hon är nästan halvvägs. Det är nästan som ett människoembryo, när jag tittar i böckerna. Det är först nu som de börjar att utvecklas till hundar ser det ut som. 4 veckor står det att de är 17- 27 mm. Vid 35 dagar alltså på söndag kallas de för foster och man kan se att det ska bli en hund. En mellanstor hund är fostret ca 35 mm efter 35 dygn. Det står vidare att blåsorna är så stora att de fyller ut hela livmodern så att den känns jämtjock.
Det är nog det jag känner nu. Anka har fått lite bulle på magen. Hon vill fortfarande bli kelad på magen hur man än försöker att klappa henne och hon sover snarkande på rygg endera på min arm eller själv i soffan.
Fast sen är verkligheten den att hon kanske inte är så långt gången om det inte var ägglossning vid parningen utan att spermierna fick invänta äggen. Visst låter det romantiskt och praktiskt att de kan vänta i flera dygn, ja så då vet man inte när blir en födsel för det kan vara olika varje gång.
Tiden går så fort och snart får vi veta..............

5 veckor

😀 Halv vägs och lite till.
Har börjat att samla på kissetidningar för det går åt ganska mycket sådana. Förra valpkullen började att visstas utomhus ganska tidigt för det var värmebölja, grönt gräs och skönare utomhus än inne. Alla valparna hade simmat i sjön och varit med ute med och utan koppel.
Undrar just var jag ska få vatten vana från denna gången. Får väl bli badkaret.....Bättre än inget.
Anka har inte ändrat sig så mycket men hon är lugnare på promenaderna. Jag tar det säkra före det osäkra när vi är ute och hon får bara vara lös med hög kontroll. Annars är det koppel med matte som gäller. Inte förstår hon att det inte är nyttigt att flänga runt och hoppa så tjock har hon inte blivit.
Vet att hon nog inte blev så tjock förra gången heller. Möjligen sista dagarna då magen blev rosa och bullig-
Anka har tappat matlusten och vill inte ha fodret med högre energi. Däremot skulle hon kunna ge vad som helst för lite husmanskost. Men vi matar lite här och där och Bobitaz ser fram emot att få stjäla Ankas foderskål. Hon har lyckats ett flertal gånger. Det kan man höra på fjärtarna som kommer när hon springer upp i trappan på kvällen. Annars vet jag när Husse ylar att ta bort hundeländet och va f:n har hon ätit nu då. Kan bara säga maaaat bara maaat. Det finns farligare saker att äta det vet jag och hon är suverän för jag sitter och vaktar vid måltiden men Anka går och lägger sig för hon vill inte äta. Sen kanske jag tänker att en kopp kaffe vore nog gott och jisses sen har det skett ett hundbyte i skålarna. Så är det att försöka vara en god hundägare och sen förstår man och kan konstatera att så är inte fallet. Fast Bobitaz tycker att det är ok. Hon gillar andras mat mycket bättre än sin egen.

Anka 6 veckor

😀 Blött och tråkigt väder men promenaderna blev av i alla fall.
Idag har vi gått eftersökspår för första gången och gissa vem som fixade detta, med lite rådjursjakt på mitten, jo Bobitaz. Hon var energisk och fokuserad och sulade över den sista vägbiten där det var annnat att lukta på för då hade hon fått klart för sig att det var korv att hämta.
Vi hade ett älgdel som var ganska porös, efter att legat i ett garage och släpade på backen eller det gjorde jägaren som tränar sin hund för eftersök. Det var ordentligt med doft  och jag beestämde mig på ett tidigt stadium för att avstå middagen lite senare, ha ha.
Jag var tvungen att lita på mina hundar då jag inte visste var spåret gick.
Anka gick med D och hon tog det mycket lungt och ängnade mesta tiden i spåret till att leta rådjursskit. Hon har fått tillbaka aptiten på annan mat än torrfoder.
Anka börjar att se lite fyrkantig ut och hon springer inte från mig utan lufsar mer med. Hon tycker att det är varmt överallt.
Titta på bilden så kan man se att det har blivit en rejäl mage nu och det är nog dax att gissa hur många det blir. S-A drömde inatt att det blev 7 nästa färdigvuxna som kunde springa och leka. Jag väntar en vecka till innan jag gissar. Det måste kännas i min mage också.
Till veckan ska här fixas valpplats och nya hundbäddar är redan inhandlade. Sen ska jag klippa ner Anka till en kort päls för hon har det så varmt och det blir likadant när valparna kommer för då måste det vara lite varmt och skönt till valparna. De här sista veckorna blir det mest att luffsa omkring. Jag har fått beviljat ledighet under valpperioden så jag kommer att arbeta 11 timmar i veckan och dessa kan jag lägga när S-A är hemma. Vilken lyx hoppas nu bara på att det kommer att förbli lugnt på jobbet..........

Anka med liten rund mage

Anka 7 veckor

Äntligen så kom det lite sol igen. Det var underbart väder på eftermiddagen och vi satt på isen och solade en lång stund.
Lördagen  tillbingade vi tillsammans med D:s flock. Vi promenerade i skönt Anka tempo och alla var lösa så man kunde välja vilken hastighet som passade bäst.
Barnbarnet E blev hungrig och åt upp hundarnas pannkakor, förra helgen stod han i hundkön och gapade för då åt han torkad blodpudding. Han tom skäller på komando den luringen. Inga problem att fostra barn med hundgodis där inte. Det går åt mycket mat i en 5 åring som promenerar med ett gäng hundar.
Anka växer för varje dag. Det börjar gå lite saktare på promenaderna och hon vill inte springa i galopp utan travar i sakta mak. Hon har nog lite energiöverskott för hon kan inte vara tyst det bara väller ut. Hon tycker det är så skönt att få vara lös men Bobitaz har inte fattat att hon inte kan kasta sig undan för henne så de har krockat en gång idag.
Ankas mage ligger fortfarande ganska högt upp men är stenhård. Hon får lite mera godsaker i maten, lite köttfärs och ett och annat ägg. Hon gillar att bli lite bortskämd med extra mat.
Idag har vi fått in fler gissningar och de fleste gissar på fler än 5 valpar. Jag är väl mest orolig för att göra bort mig igen utifalla alla har samma kön. Förra gången vara alla lika under magen och jag kunde inte riktigt fatta att det bara var tikar utan jag undrade var snoppen satt för det hittade jag ingen. Först efter aktiv handledning på telefon av A så förstod jag att det bara var tikar. Det är allt bra nervöst första gången.  Nu tror jag att jag är lite mindre nervös för nu vet jag hur en tikvalp ser ut, haha.
Fortfarande har jag inte känt några rörelser och nu väntar jag med spänning på detta. 14 dagar kvar och snart är det vår. Så känns det ikväll iallafall

Ankas mage växer och det börjar ta emot att springa

Vecka 8 och den sista

Nu kan man se på utsidan av magen att det rör sig. Hela havet stormar nästan. Det började igår då jag kunde känna två huvuden och de sprattlade emot när jag tryckte lite och så idag så rör det sig överallt. Livmodern är nästan nere där den ska vara och Anka svankar när hon går.
Började tempa idag och nojjade ihop direkt för hennes temp var 37.5 efter två timmar till 37.4.
Fick börja att leta efter anteckningarna sen förra gången och hon hade inte högre temp än 37.9. Hon ligger kanske lite lägre eller så är det så just nu. Så nu får jag försöka att tempa tre-fyra gånger per dag. Har nämligen bestämt mig för att vara med denna gång. Tror att Anka förstår det när jag berättar för henne att hon ska nypa ihop tills nästa vecka.
Ja, det är mycket spännande dagar.
Anka klarar att springa lite och hon har faktiskt mycket energi över för hon skäller och är frustrerad av att hon inte kan rusa runt. Bobitaz har koll på när man tempar det tycker hon verkar kul, hennes näsa är alltid i vägen. Hon for som en jetdriven leksak idag. Så det har varit lungt i hundkorgen hela kvällen. Det är bara Anka som går runt ibland och vill bli kliad på magen.

Anka på långsam promenad

Sista veckan

Idag tisdag, har vi tempat in ungefär samma temperatur som varit sen jag började tempa i lördags. Morgon 37.0 kväll 37.5.
Jag är ganska lugn och tror nog inte att det är dags för utdrivningsstadiet än på några dagar. Imorgon är det dygn 59. Så på söndag är det 63 dygn.
Här har jag semester så att nu får det komma lite hur som helst MEN hellst när jag är vaken. Får väl sova med hörapparaterna i öronen, hi hi.
Anka är nu så tjock att valparna inte rör sig så mycket. Känner man på magen så sparkar det lite här och där.
Alla valpningsböcker är lästa och det står inget mer nytt. Kom på att på andra djur kan man känna att det blir mjukt runt svansen undrar just om det är så på hundar också.
På Anka så är det lite mjukare än vad det är på Chezzi-e. Kanske har jag kommit på något som inte står i mina böcker i allafall. kossorna som jag har praktiserat detrta på tyckte att det var skönt när man masserade där och det tycker Anka också.
Hoppas på fint väder imorgon så kanske det går att ta några nya bilder.

Anka och Chezzi-e

Din rubrik

Nu är hon ganska fyrkantig min Anka. Magen har inte sjunkit ner tillräckligt så att det kommer inga valpar i natt. Tempen fladdrar fortfarande mellan 37.8 , 37.4 och ikväll 37.6.
Anka har sovit mycket idag men äter med god aptit och fortfarande gärna min mat som är mycket åtråvärd.
Anka orkar inte promenera så långt men håller god fart ute iallafall.
Idag har hon lekt med pipisar och piper med dem en stund och sen rullar hon sig på dem.
Skönt att vara ledig för hon är kissenödig ofta och vill ut en liten kortis två meter från dörren. Detta beteende framkallar en otrolig aktivitet i de andra hundarnas blåsor eller näsor. De måste kissa över Ankas kisseplats och sen tillslut så försöker Anka kissa direkt på de någon av de andra hundarna som oftast inte märker vad hon gör. Slutar aldrig att förvånas över hundars beteenden.
Blev inte tid till att klippa några mer hundar idag eftersom jag bonat golvet i köket och hallen. Jisses vad fint det blev. Nu ska vi sova för imorgon natt blir det nog inte så mycket tid till att göra detta. Natten som gick blev jag väckt en massa gånger för Anka kommer i ett kör och stjälper omkull på min arm och sen klämmer hon sig runt på rygg. Detta innebär att jag blir sakta strypt av täcket som följer med hennes rullning och det ligger oftast en hund på andra sidan. Kärringsvall var tidigare problemet men inte nu längre för numera blir det sakta strypning med hundvärmepanik. Anka har gått upp 4.8 kg och detta omräknat i valpar skulle ge 9,5 valpar. Måste vara massor av vatten och lite inbillning eller......

Anka och 60 dygn gjorda

Din rubrik

😀Visst har jag väntat hela dagen men inte så där för jag har förstått att det inte är något klart ännu.
Anka är dock badad, för hon gillar att sitta med massagestrålar , länge, och nu sover hon efter att ha lekt en stund.
Har klippt de andra två och badat efter alla konstens regler. Detta har visst spridit sig mot Örebrohållet också. Anka blir bara mer fyrkantig........
Tänk förra valpkullen då jag snabbt skulle bestämma mig för en valpköpare som inte bodde i sverige utan på Åland. Vilken familj jag är såååååå stolt över dem då de är en toppen familj för en liten pumi tjej. Men det var inte ett lätt beslut men nu när det gått lite tid kan man inte hitta bättre familj. Så kom igen Scoda med matte inför sommarens utställningar. Kanske ni vill ha en ny liten agility pumi??????
Tempen för idag har gått under 37.0 . 36.9 och i kväll är den37.4 så det skvallrar om inget nytt på valpfronten.
Så nu sover vi ytterligare en natt och inväntar mer tecken imorgon.......

62 dygn har gått

Pusst......nu väntar både jag och Anka på att det ska komma igång någon gång. Idag har hon lekt och varit på gott humår och inte sovit så mycket . Vi har tagit flera rundor runt fotbollsplanen i det vackra vädret. Anka har lekt med sina gossedjur sittande på rumpan för hon skuttar inte hur som helst längre. Valparna verkar ha det mycket trångt för de är så stilla  men man kan känna små små rörelser.
Tempat lite oftare idag och nu verkar tempan ha sjunkit ner under 37. 0. Sen några timmar ligger den stadigt på 36.6.
Igår visste jag att inget skulle hända under natten och ikväll så är jag lite mer osäker men hon är mycket gladare idag. Rullar  runt på golvet på sina leksaker. Bär på pipisar och tvättar gossedjuren i stjäten och putsar öronen. Hon är snart lika bred över ryggen som tre pumisar normalt är breda. Magen är mycket varm och nu börjar den mörkna och den har sjunkit flera cm bakåt.
Jag vågade inte dricka vinet till maten ikväll och det är nog ett bra tecken. Man ska lita på sin intuition eller också är det bara att räkna ut att det är 63 dygn imorgon.........

Anka med sin runda mage