Resultatet efterr resan till Ungern 2013

Efter att ha satsat mer o mer på att valla med mina pumisar så kommer nu diplomet från Ungern med fina poäng. Anka har gjort en godkänd tävling och vi kom på en andra plats i tävlingen.
Det är givet att detta ger mig mer lust att utveckla pumivallning.
Under hela förra året försökte jag att anordna vallning för FUR. Vi hade fler än 30 tillfällen att valla. Vi vallade på Mårtensby gård på Furs o Kroppsvallarna läger.
Jag fick nya kompisar som har samma intresse och duktiga hundar.
Inför resan till Ungern o Hortobagy så vallade vi varje vecka februari mars o april. Vi vandrade mil i snö o slask. Ibland tom i solsken.
I Ungern vallade vi på lättfotade o ibland på ovallade får. Innan vi åkte dit så vallade jag o Anka på mycket lättsprungna får o efter detta så har Anka blivit mycket duktig. Så där hade vi nytta av att ha träffat på olika sorters får.
När hösten kom så blev det inget bra. Från att ha betalt för att få valla fram till årsskiftet så ändrades detta till att inte få tillgång till får alls. Så vi vilade ett tag tills vi hittade en ny instruktör.
Furs verksamhet bygger numera på att det finns instruktör som förstår rasen och som intresserar sig för ungerska raser.
Under juli månad 2013 blev så dessa raser godkända av SKK att få vallanlag testas.
Det blev många pumisar testade under året och alla blev godkända.
Czimbora har verkligen har gått från försiktig till noggrant vallande pumi under året 2013. Hon o jag började för ett år sedan att promenera bakom fåren. Vi gick o gick o gick.
Det hade gått troll i vår kommunikation. Jag missade helt att konversera och djuren blev ingen motivation. Därav började vi om från början och då så försiktigt som liten Czimbora klarade.
Så nu i januari 2014 börjar hon att valla o så gör hon detta kanonfint. Inte ett ljud och i lugnt tempo med bra avstånd.
Hon klarar olika tröghet hos fåren men behöver lite hjälp ibland om något får tänker dåliga tankar. Själv har hon inga dåliga tankar och bra tryck bara allra huvudena är åt samma håll. Målet är nu att få till lite längre hämt med både Anka o Czimbora.
I november 2013 hämtades Pustaszarja Harmat och hennes syster Hamwas från Baja i Ungern. Harmat bor här i vår flock och Hamwas hos Ewa o hennes flock.
Harmat fick börja ganska omgående att vara med i hagen och de första gångerna så var hon lugn o fin gick runt o tom försökte balansera. Sen efter några veckors uppehåll så hade hon lite för mycket intresse så då fick det bli lina på. Nu är hon 6 månader och mycket koncentrerad på fåren. Det är svårt att veta hur man går vidare nu så vi tar hjälp av instruktör.
Så även 2014 börjar med mycket vallning, nu är det flera gånger i veckan o på olika får. Tränings värken tar plats men det är så roligt.
Nu ser jag fram emot en helg tillsammans med pumikompisar o vallning. Blir det bra så kommer det bli fler sådana helger för pumifolket och för mina o andras ungerska raser.

Ankas vallningsprov, godkänd.

vallning

Tre hela dagar i fårhagen med 6 pumiekipage. Pumisar med olika vallstilar och massor med skratt. Det var lite tveksamt om det skulle gå att valla för 2 veckor sedan då snön låg kvar. Sen kom då den efterlängtade värmen och det torkade upp så att hagen gick att gå i alla dagarna. Gick det gjorde vi och tack vare att vi inte var mer än 6 ekipage så fick vi mycket egentid med fåren.
Solen strålade på himlen alla tredagarna och näsorna blev röda.
Andra dagen avslutades med fårklippning så sen var det naken får i hagen.
Jag fick några små moments med Anka som visade sig ha en egen ide om hur man vallar och till slut fick hon fåren till mig hur jag än försökte få henne att gå runt. Alla de andra fick med sig nya erfarenheter och det var mycket lättflyttade får så tror att vi alla fick gå mycket i terängen.
Tänk om man bodde så att man kunde ha några får på tomten, det vore roligt att få vakna till lite bäääää ljud en sommarmorgon.
Vi var här hemma på kvällarna och det blev mycket pumiprat.
Bobitaz fick inte träffa fåren för hon är parad och får ta det lite lugnt nu i början.
Tre dagar gick fort alldeles för fort och jag längtar redan till nästa tillfälle.

Hela pumivallar gänget

Vallarhelg

Vi deltog på Svenska FUR:s vallningshelg maj 2010
Tillsammans med en hel drös med Puli ägare så var vi 3 pumiägare som fick prova att valla med våra hundar.
Mycket roligt att få denna möjlighet och jag  vill väldigt gärna få fortsätta att träffa får och vidareutveckla mina hundar och mig själv.

Anka och jag förbereder oss för att valla fåren.

Valpvallningskurs med Bobitaz

Bobitaz har gått en valpkurs med får och i syfte att lära sig vad man kan göra tillsammans med får. Bobitaz var enda hunden som inte var Bordercolli. Vi lärde oss kanske inte så mycket som var positivt.
SKK har organiserat Svenska Vallhundsklubben och detta är en sanning med modifikation då svenska Vallhundsklubben i praktiken är en Bordercollie klubb.
Så för att kunna komma vidare med min vallning måste jag klara av att lära mina hundar att valla på egna får.  Det finns ingen häromkring som är intresserad av att hjälpa mig och det är ingen som kan något om pumivallning.
Bobitaz visade ett intresse för fåren och till slut så skallade hon mot fåren och gjorde riktiga försök att vända dem i fållan. 
Jag får  avrapportera så småningom om hur vi går vidare i att söka kunskaper om Pumivallning.

Bobitaz första möte med ett får

Prova på dag hos fåren

Provapå dagen var guld värd då vi fick möjlighet, att med en lugn och trygg Helené, prova att träffa får med alla tre hundarna.
Anka som träffat får i Ungern behövde inte så lång betänketid innan hon började att balansera flocken. Jag hade inte fattat vad jag skulle göra så jag stod på fel ställe hela tiden. Det kommer att ta tid innan jag lär mig detta. Det tog två år innan jag klarade en agilitybana så.........
Bobitaz fick sen vara med Anka i fållan och då blev det fart på henne också.
Chezzi-e fick en åthutning av ett får som tröttnat på pumilätet och lydig som hon är så slutade hon att mota får och gick fot hos mig istället. Efter pausen hade hon en annan ideé och hon höll mer distans och blängde mer på fåren och så började hon att fösa fåren rakt och fint. Säkert nybörjartur men allt detta resulterade i att vi nu går en valpvallningskurs med Bobitaz. Så nu måste vi bli tuffa och säkra i lydnaden så att vi tillåts gå in till fåren.

Anka visade fina vallningstalanger

Lugnt och fint möter Chezzi-e upp fåren och vänder dem

Lite hårdare och mer bestämt motade Anka en tacka som protesterade lite i sitt första möte med en pumi

Vilka vackra får