En ny dag efter alla valpar

😀 Nu är alla valpar i sina nya hem. Snart kommer de att trivas så bra att de börjar att äta och sova som riktiga pumisar.
Här är det tomt och förfärligt tyst. Anka har fulla tuttar och ett lite otåligt humör.
Vi har gått i skogen och tränat agility så hon ska få komma tillbaka till sitt eget liv igen. Emma tränade agility och Anka bjöd på mycket bra framåt anda. I skogen njöt både hon och jag, det var jätteskönt.
Förstår att det är som sämst nu med valpar som inte vill ha sin mat, stå ut så börjar de äta så småningom.
Likadant på natten eller i buren , en pumi måste bli övertygad minst tre gånger, sen fattar de nästan allt.
Förstår att ni nu bråttas med alla små bekymmer en valp kan skapa. Tänk bara på att  det blir bättre för varje dag då ni har lärt er att tolka och förstå vad valpen vill och att ni kan förmedla vad ni vill att valpen ska göra.
Använd osten och belöna allt ni vill att valpen ska göra MEN hoppa bara över belöningen när valpen gör andra saker än vad ni vill att den ska göra. Ställ inte för höga krav, det är en liten bebis som behöver få erfarenheter för att förstå. Träna bara på några få saker i taget.
Trodde i min enfald att jag skulle sätta stopp på den här sidan nu när det är tomt i huset men kanske att jag ska fortsätta att skriva till er alla valpägare här, det får framtiden utvisa när alla valpar är tillträckligt hungriga för att äta valpmaten.
Från en längtande gammelmatte som säger Lycka till i det nya livet. 

Här är dem som givit mig inspiration till att bilda en flock med Pumisar

valparna 53 dagar

😀Nu närmar sig den sista tiden med gänget. Veterinären tyckte att det var häftiga saker jag kom med. De tog inhängnanden och skällde runt i lokalen. Vad som hellst men inte bakom ett kompostgaller.
Alla valparna fick godkännt på besiktningen och alla är vaccinerade mot PARVO och chippade.
Vi åkte sen hem och fixade med alla papper och tog senare ett sista bad eller ett första bad.
Vilka goa ulltussar det blev. Nu börjar vi närma oss slutet på denna valp blogg och det är allt lite sorgligt. Kommer att längta otroligt efter Boguz som sitter i mitt hjärta och jag kommer att längta ihjäl mig efter honom.
Boguz var den tuffaste idag, han bara tittade på mig när ny smärta uppstod av sprut och chipsmärkning. Det var bara att hålla alla valpar i famnen så att de kände att jag fanns kvar. i badet var det likadant han kollade så att allt var ok sen njöt han av varmt vatten och lite massage. Priset tog Scilla som hoppade i badet tillsammans med Bozz så de blev badade båda samtidigt. Efter badet hade vi riggat mor med torra badlakan i en fåtölj och där sov de och njöt en bra stund efter badet.
Nu är det full fart en stund inför natten och sen får vi gå och lägga oss inför en hård morgondag. Det är mycket tvätta golv just nu....... 

Nybadad Busiga Scilla

Bara tre dagar kvar

Nu rusar tiden och inte hinner jag känna att jag har semester. Valparna är klippta och ska badas dagen innan de ska åka. kanske måste jag pillra lite till i pälsen efter badet. registreringspapperen har kommit och nu är det allvar. valparna ska lämna oss i påskhelgen.
Det är då det och nu är nu, bara att njuta så mycket jag kan och det värsta/bästa är att varje valp denna veckan visar sin tillgivenhet och börjar att se efter vart jag går och om jag tänker ta på mig jackan. Gör jag det alltså tar på mig jackan så står alla 9 vid ytterdörren.
Imorse gjorde de mos av min mor i sin glädjeiver. Öppnade dörren och släppte in dem och de anföll henne i sängen för hon är visst jättegod. Det slutade med att hon nu ser ut som om hon krockat med en bergvägg. Blodet kom för är man 97 så är skinnet tunnt och det visste inte valparna. Sen har det gått bättre under dagen. Mor har mutat med godis när jag klippt och så har hon haft dem i knät när jag klippt klorna.
Imorse sov vi till halv tio och det är nog rekord. Var uppe och matade klockan 0600 men sen somnade de om och det gjorde jag med. Det börjar vara lite segt med orken då jag går med en ortos som går fråm ljumsken och ända ner till foten. Det blir lite Frankensteingång och det är så svårt att inte trampa på små valpar. Spänner mig och blir trött av detta.
Så när valparna är bortaska jag opereras så att jag får fart på agilitybenen igen. För jisses vad jag längar efter att få börja träna agility igen.
Valparna kör långa tunneln varje dag för den ligger i hallen och den är hur kul som hellst. Bara att berömma varje gång.
Valparna rastas utomhus så mycket som jag hinner och hela dagen har de varit ute i trädgården så i år kommer vi få lite annorlunda blommor eller om man säger kanske lite lite av allt som brukar komma upp. För det ligger valpar med rötter uthängande i mungipan. Det var nog mina vårlökar tror jag, Taklöken som jag tidigare vårdat ska nog föryngras lite i år och kommer kanske tillbaka något annat år.
Så de kommer att vara ihågkomna länge dessa små huliganer.

Undrar just om de går att äta? Han hette Skurk sa någon så vi var lite väl hårda mot honom. Till slut tyckte vi alla att han var söt och god, vår nya agilitykompis.

valparna49 dagar

😀 Jösses, vad trötta valpar är söta. De har börjat sova lite här och där i huset. De får inte plats under soffan längre och då hittar de på alla möjliga och omöjliga platser att sova på.
De vill ha något över huvudet så att det inte kommer rovfåglar och tar dem.
De två sista dagarna har vi åkt ut på promenader, igår var vi till skogen och pulsade i snö och idag så var vi bredvid flygfältet och sprang på de fria vidderna i lite högt gammalt gräs.
Tog massor av kort igår med en kamera som inte hade något minneskort så det blev inte några bilder alls. Tokigt och så arg jag blev. Fast jag filmade och det visar sig att jag mest gått med kameran på så att det blev bara lite film som går att titta på. Måste gå någon filmkurs tror jag när jag får tid till detta.
Boguz matte var med på utflyckten idag och han kunde få åka i sin mattes famn hem ensam utan syskon och mamma där hon brukar vara. jippie åkte i sin mattes bil med sin stora syster som chaufför.
Valparna bara sover på hemvägen så lite springa det är allt bra jobbigt för en liten valp.
Sen har det varit barnbarn här i olika åldrar och så har dotter och jag maskat av valparna inför deras första vaccinering som ska ske på torsdag. Veterinärbesiktning är beställt och nu hoppas jag bara att registreringspapperen ska hinna hit innan dess.
Mor kommer på besök under veckan för att jag har inte varit hem till henne på länge nu och vi längtar lite efter varandra och hon vill vara med valparna lite innan de åker.
Det är mycket att göra och att komma ihåg nu, tur att jag är ledig denna vecka så jag kan vara med valparna så mycket som möjligt.
Hoppas på lite upptorkade gräsmattor som går att gå på och så att alla kan vara ute hela dagarna. jag längtar efter den där känslan av värme så att man inte vill gå in när kvällen kommer.

Vem har sagt att det ska vara ett mjukt underlag för att sova gott. Det duger med en korg full med benknotor.

Valparna är 45 dagar

😉 Om jag nu inte har räknat helt fel.Valparna har fått klara sig utan sin matte i två dagar. S-A har varit kennelpojke på kvällarna och två valppigor var här och jobbade med valparna. Det var Emma och mina två barnbarn som pysslade med valparna första dagen och så var Ewa här och tränade med valparna den andra dagen. Nu så här på kvällen så har de varit uppe och ätit men de slumrar redan för natten. Det tar på krafterna att ha valppiga.
Valparna växer och de utvecklas så fort att när jag kommer hem på kvällen syns det att de från samma morgon tills kvällen har växt och blivit större. De hittar också på en massa mer saker som att rusa upp i trappan. De gräver i rabatten och jagar varandra med häftiga ljud. De väcker varandra på nätterna och det börjar bli svårt att få dem tysta med vaggsånger.
Anka har snålat till det med tutten så det är bara att äta hundmat numera. Matte har snålat till det med annan mat än hundmat för nu ska alla äta hundmat fler måltider än vad man gjort tidigare.
Alla valparna har fått sina namn nu, Busiga Scilla, Bring it on Jippie, Bonnie, Buster, Bozz och Boguz. Jättefina  och goa valpar som nu börjar att klara sig själva mer och mer.
Jag får bara mer och mer valppussar och de har fått följa med på lite promenader utanför trädgården. Imorgon ska de få vara på dagrehab och glädja lite andra människor. Där väntar det träning med rullstolar och annat skrammel. Säkert vankas det något gott också. Senare kommer ett antal nya mattar och hussar på besök och jag vet att det är två familjer som blir lite avundsjuka eftersom de har så långt hit att de inte kan får träffa sina valpar förrän i påsk men då har de en valp med sig hem så då kan alla pussa på goa valpmagar hela dagarna.

Hål överallt i rabbatten det är ofta bara svansen ovanför jord.

Valpar 39 dagar

Ikväll har jag varit på en föreläsning och det är bara att erkänna, jag smet hem i pausen, orkade inte vara vaken längre. Jag är som Anka när jag varit hemifrån två timmar måste jag hem och mata valparna. Reväljen i morse gick 04 00 och gröten kokade kl 04 30. Det betyder att Anka inte matar på natten längre hon tycker att det är min tur nu. Jag låg länge i sängen och försökte få Anka att hoppa in till valparna men det slutade med att hon gjorde som jag sa men hoppade ut tusan så fort och sen tog det inte många minuter förrän första rymmaren kom gnyende på sovrumsgolvet och sen nästa och nästa osv. Bara att treva sig upp och se glad ut för det är blöta pussar som delas ut och alla är så glada. Anka går inte ur sängen utan jag får bära ner alla valparna och fixa maten själv.
I går natt så vaknade jag av att S-A kom smygande över sovrumsgolvet på väg till badrummet och jag tänkte att vad duktig han är när han försöker att ta sig dit hukande. Haha , precis utanför valparnas rum trampade han på en pipleksak och valparna vaknade men de lugnade sig fort ända tills han kom ut från toan och lyckades trampa på samma sak en gång till. Det var bara att gå upp och börja morgonens frukostlagning. Så nu funderar jag på att ge S-A någon medicin så att han ligger still eller så får jag väl fixa blöjor så jag får sova. Nej då, jag går så gärna upp och gosar med de små att sen S-A sitter orakad och drömmer om att framtidens frukostar ska fortsätta så här tidigt det får jag stå ut med för mina planer, go vänner, är inte sådana utan mer att när ni går upp mitt i natten fortsättningsvis så ska jag sova igen all förlorad sömn.
Valparna kissar ute så fort de kommer ut och alla satt vid ytterdörren ikväll när jag kom hem och det vällde ut hundar när jag öppnade dörren. De syns bara mot snön annars försvinner  de lätt i mörkret. De älskar att dra med saker och drar ner koppel och springer omkring med.
Trodde att jag skulle slippa en sak för Anka gjorde inte så förra gången, matade valparna med uppspydd mat. Nu har jag hittat ätande valpar flera gånger och Anka gnyr och lockar dit dem. Konstigt men valparna är duktiga att slicka i mungipan och det gör de med mig med. De får massor av mat men det här beteende kommer i allafall.
Alla hundar som är över 38 dagar är nyklippta och jag ska nu sikta med saxen på de små. De börjar likna små fotbollar.
Nu ska jag mata kvällsmat och bygga barrikader i valprummets dörr så att Anka kan  hoppa in men valparna inte kommer ut och förra nattens försök var mindre lyckad så nu måste jag hitta något bättre. Det duger in med pianostol, resväska och ett plank eftersom de är som små bulldozers när de försöker forsera morgon avspärrningen. Så fortsättning föjer.

Nyklippt Anka njuter i solen

5 veckor gamla valpar

är valparna numera alla stunder som inte tillbringas i sovande ställning. Helgen som gått har valparna varit med i stugan där de träffat valpköpare och familjen. Vi åkte på fredag kvällen och valparna stuvades in i en tygbur med en mysfäll och lite filtar. Inte ett ljud på vägen ner förrän de var inne i stugan och alla ramlade ut när dörren i buren öppnades.
Sen kom besökare hela lördagen och på kvällen var alla trötta och sov så gott utan att vara instängda i valphagen. Valparna sov i en hundsäng i sovrummet och de sov fram till 0559 som vanligt och då blir det ett fasligt liv och alla är vrålhungriga och kissnödiga. Det var inget konstigt att byta miljö och de var som vanligt.
På söndagen så fick de hoppa ur bilen hos dottern och hälsa på barnbarn och resten av familjen. Znagge som är en av hundarna i den familjen, han älskar valparna och blir en mycket beskyddande terrier. Valparna stuvades sen in i sin bur och de snarkade innan de hamnade i bilen och sen var de så tysta att vi undrade om de verkligen var kvar i buren.
De rullade ur buren när vi kom hem och så var det full fart tills vi gick och lade oss. Då blev det lite gnöl för inte ville de bli instängda i valphagen. Så då blev det lite gonattsånger och lite smek så somnade de en och en och så sov de hela natten igen.
PÅ jippies hemsida finns lite filmer utlagda på hur stora valparna har blivit. De är jättesöta just nu. http://jippie.jyckefix.se är adressen.
De stora hundarna ser ut som troll och valparna börjar se ut som troll så det måste till lite tid för klippning under veckan. Det blir 9 stycken, kul.
I helgen har det också varit en inofficiell utställning här i Karlskoga och Siri en av Ankas första valpar blev BIG 3:a, jätte roligt  och grattis Jenny och Siri . Måste säga att ni är jätteduktiga nu. Så roligt att ni har fortsatt trots lite mottgångar ibland. Det är så skönt när ni fick lyckas också.

Här är lilla grön ute på lite promenad i sista snön och visst har han blivit söt

Valparna 31 dagar

🙂 Nu går de små benen allt fortare. 30 minuter åt gången sen måste de vila lite. Valphagen är för det mesta tom och valparna huserar i vardagsrummet, de verkar gilla ishockey hos husse.
Det blir inte så mycket mer gjort än att prata med alla som ska titta på valparna och att torka kiss och fixa valpmat.
Jippies hemsida http://jippie.jyckefix.se  är uppdaterad med filmer från dagens utflyckt i trädgården och sen har jag fyllt på med nya bilder i valparnas album på den här sidan.
Den Gula valpen saknar sitt band och Lilla Blå tappade sitt under eftermiddagen så nu måste jag leta band för att man ska se vem som är vem på bilderna. Jag klarar fortfarande inte att se vem som är vem när jag ser dem en och en men när det går att jämföra så vet jag vem det är. På bilden så är det Cerise och grön. De är jättelika men på bilden så är det inte så. Fast jag är glad att de fastnar på bilderna för förra kullen hade jag ett fasligt shå att ta bilder där de syntes.
De äter 4 gånger per dag och ibland serveras det fler måltider då alla inte äter då maten kommer fram. de kanske nyss har tuttat på Anka och då duger det inte med mat utan de måste få springa några varv först innan maten smakar.
Kön vid maten är minst tre vuxna hundar lång och idag var kön fem hundar lång då Krull och Tilda var här på besök.
Det var så roligt för Anka var avslappnad och det var lungt med alla hundar och valpar. Att valparna fick träffa dessa hundar beror på att jag vet att de är ok och att de ska bli sambos med den ena valpen så småningom. De bor bara några kvarter härifrån så vi kommer att få se den valpen ganska ofta. Två av hanvalparna kommer också att bo i närheten.
Sen så flyttar resten åt olika håll, söderut och norrut men inte längre än till Stocholm. Ja just det, separationångesten har börjat lite smått. Det går fort att växa upp när man är en Pumivalp och snart kommer påskhelgen och då fyller hela högen 8 veckor. Måste njuta liten stund nu så gonatt.

Så här ser jag ut hela dagarna numera och visst ser det väl skönt ut

Lite uppdatering på eftermiddagen 4 veckor gamla

😀 Tyckte helt plötslig att det kommit små krokodiler på golvet. Naturligtvis är det valparna som fått tänder och några har fått ett ordentlig garnityr upptill. Lilla Blå har också fått tänder och jag trodde nog att han skulle vara lite senare men det är han inte.
Solen sken så skönt förut så.... förlåt E..... men valparna var bara tvugna att få komma ut och njuta en stund. 
Alla sprang omkring och Anka låg på fällen och matade när de kom dit.
Grannarna stannade snällt utanför staketet och Anka var helt lugn. Det blev en massa fotograferande och pussande på små valpar.
Det blev ingen lång stund för valparna blev så trötta att de lade sig ner för att sova i solskenet.

Nu ligger vi på soffan allihop för vi är trötta efter solskenspromenaden. Anka och Bobitaz har grävt efter sork en stund och jag och Chezzi-e har pulsat i snön. nu ska vi åka på ett KASK möte, det är spännande det.

Kul med snö

Valparna fyller 1 månad idag

 Det är just det som de börjar att bli, lite vilda. Gick här förut och kände att det var så stelt i mungiporna. Jag hade svårt att le ordentligt. Inte konstigt för valparna pussar i mungipan varje gång man lyfter upp dem och det gör jag så ofta att jag blir kladdig av matrester och valppussar.
Gick sen förbi spegeln och fick se att jag hade filmjök upp till armbågarna. Ja det är inte klokt vad fint det är att ha valpar och nu börjar de visa sin personligheter. Det började igår och idag är det en som visat fin talang på att slåss med stora syster Bobitaz. Tårar och tjut men ingen gav sig.
Idag är alla vägda och avmaskade. Igår klippte vi klorna. Nu ligger alla och sover efter en lunch som för första gången hade lite inslag av hundfoder. Det började med att någon snodde hundmat ur mammas skål. Tror att det kliar lite i munnen där de små tänderna nu har gjort stora bullar i gommen. Det visade sig att uppblött valpfoder smakade gott idag. Förut har de bara tittat och vandrat vidare. Filmjölk gillar alla de äter och skakar för det blir kallt i magen. Köttfärs och ris det är gott, det gillar alla och då inte att förglömma de andra tre tjuvarna som nog har lurat mig några gånger. Tycker att de börjar bli lite runda och det är inte så mycket motion som vi klarar av.
Det kissas massor och vi har gjort av med allt hushållspapper så att S-A fick åka ut på akut inhandling av detta. Det går inte att klara sig utan för de läcker otroliga mängder varje gång de vaknar och lite emellanåt också.
Nu har alla valpar utom en hanne ny familj klar att åka till i påskhelgen. Så vi letar en person eller familj till en liten hanne.
Valparna växer och har blivit långhåriga. Törs knappt säga vad jag tänker men de skulle nog behöva bada någon dag så att alla matrester försvinner, de badar i matskålarna och luktar fortfarande smöriga popcorn.
Den minsta hannen växer och är noga med sina måltider men han har inte kommit ikapp så mycket ännu men är pigg och självständig, springer och skäller fast han är minst och ligger ofta ovanpå alla de andra när de sover.
Vit väger idag 1250 gr
rosa               1200 gr
Cerise            1000 gr
Orange/grön   1150 gr
gul                 1450 gr
blå                  900 gr
Vem som ska till vem är  fortfarande ett mysterium och min väljar barometer går för fullt och det börjar att kännas vem jag tycker ska till vem.
Några familjer kommer jag och valparna att få träffa nu kommande veckor. Det blir alltid lite bättre när vi får prata lite och berätta vad vi vill och tycker.
Eftersom jag ska ha en fodertik kvar så vill jag ju bestämma lite över vilken det blir.
Vi planerar att ta en promenad utomhus på onsdag då det ska vara varmt ute och jag behöver ha lite fler händer som jagar valpar på rymmen.
Jag har fortfarande stora knäproblem som inte vill ge sig och det lägger lite sordin på glädjen som dock är stor i allafall över de små liven.

3 veckor gamla

😀 Födelsedagen 3 veckor blev ganska lugn. Det var bara lite gäster här och pussade och tittade på söta valpar. De blev fotade och ompysslade.
Valparna gör nu stora erfarenheter då de går på promenader i huset. De har fått flytta till en valphage  i mitt datarum. Sen sover de på natten i sin valplåda fortfarande. Jag har förberett så att jag bara kan lyfta bort lådan när de börjar klättra över och det är nog inte så länge till för de står upp och kikar hur de ska komma över. Får bara en fot fäste som kommer de allihop. Det gjorde förra kullen.
Måltiderna har utökats och det gick fort att komma upp till 3-4 måltider om dagen. S-A undrade varför vi hade köpt köttfärs och besvikelsen blev stor när han kom på att det var valpmat. Fast valparna gillar den bäst när den är rå. Hade lite smör i matblandningen och numera ser de ut som om de var insmörjda i fett. De är så blanka och fina och luktar smör.
Lilla Blå har satt fart och börjar bli riktigt fräsig när han drar på egna äventyr. Han väger nu 650 gr så nu har han växt tll sig lite. Den vita tiken har fått stryk av den gula hannen som har växt om henne. 3 stycken väger över 1000 gram nu. Två väger runt 900 gr. Så nu behöver de inte vägas så ofta längre för man kan se att de går upp och växer.
Alla som väntar på valp är nu mycket undrande över vilken valp som ska bli deras och det är nu som jag tänker mycket på hur de är är och vem de kommer att passa bäst hos.
Det är en tid då mycket händer i en uppfödares liv och i valplådan. Jag får träffa nya människor och får prata pumi så mycket jag vill, nästan. Det är jätteroligt. Roligt att knyta nya kontakter. Roligt att sitta och stirra i valplådan och glömma det jag skulle ha gjort.

Söt som smör eller är det smöret som glänser.

Din rubrik

😀 I kväll har alla valparna fått mat för första gången. Förra kullen bara sprang i maten men denna kullen åt upp rubbet. Vi satt och bara beundrade alla hungriga valpar och de smaskade på köttfärsen. Några timmar senare så simmade den rosa i vällingen tills de andra vaknade och simmade bredvid...
Anka tvättade så gott hon kunde och husse snarkade bredvid, fredag kväll som vanligt...´E och R var här och pussade valparna . Det är inte lätt att se vilken valp som är bra då en av dem börjar att springa så fort hon hör rösten  av de besökande. Full fart mot min nya matte.......Men efteråt drunknade hon i vällingen så.........man vet inte ännnu viken det blir.....'
Kul att träffa sin husse tyckte ialla falla gammelmormor 97 år.
Skönt med balans i livet.

Valparna är 16 dagar

😀 Idag har ingen valp blivit utsatt för mammas dåliga humör. Hon är jättesnäll och jag har burit ner dem till vardagsrummet efter jobbet.
Lade alla i hundsängen och sen tog det inte lång stund förrän alla var ute i vardagsrummet och vinglade som vandrande pinnar. De har lätt för att hitta mammas tuttar när hon kan ligga på golvet och sträcka ut.
Fort går det med utvecklingen och Lilla Blå har gått upp 100 gr, det tackar vi för. Han ser ut att må gott nu. Anka och lilla Blå börjar morgonen med mig när vi läser tidningen. då får han sitt lilla försprång, så matar Anka resten när jag duschar. det gäller att kunna samarbeta annars skulle jag inte komma iväg till jobbet någon morgon och i morse var det svårare än vanligt. När valparna var mätta så ville de umgås lite och då blir jag sittande och gosar så att jag tappar bort tiden alldeles. När jag sen äntligen kom ut till bilen så var den alldeles tyst. Blev tvungen att ringa efter starthjälp. Har blivit hopplöst att komma ihåg att stänga strömmen till stolsvärmen och då finns inget batteri kvar på morgonen. Är ledig imorgon så vi får gosa i lugn och ro.

Nu är alla på rymmen när tillfälle ges

Två veckor gamla B-valpar

🙂 Idag har vågen varit i bruk:
Vit:       800 gr
rosa:     800 gr
cerise:  675 gr
orange: 650 gr
gul:      800 gr
blå:      400 gr

Alla har ögon och alla hör numera. De kan gå ett par steg och har varit på utflyckt i eftermiddag. De fick komma ner till vardagsrummet och träffa sin mamma i en annan miljö. Den gamla skinnsoffan var hal och skön att kissa på. Alla valparna reagerade på att det var en ny miljö och jagade fatt på morsans spenar för där är det skönt att sitta fastsugna. Det börjar bli slagsmål vid mjökbaren och alla ska tutta på överraden först och sen byter alla på samma gång till nedre raden.
På förmiddagen var det besök av barnbarnen och de har utvecklat tekniken att bära och klappa valparna. De var mycket försiktigare med dessa valpar än de var förra kullen. Båda är 2 år äldre så de klarar att vara stilla i valplådan och att hålla och släppa ner valparna försiktigt. 
Anka gillar båda barnen och släpper dem till sina valpar. Dottern hade sina två terriers med och det var roligt för den gamle Znagge som är 11 år gillar verkligen valpar. Till slut stod han på D:s rygg för att kunna se på de små. Anka tyckte att det var ok så länge han inte klev in i lådan.
Två veckor har redan gått och det är fortfarande ganska tyst i valplådan.
Roligt när de tittar och luktar på mig. Ser ut som de undrar vad eller vem det är. Ögonen är blå nu men ska väl ändra färg så småningom.
När valparna är ungefär tre veckor ska de börja att äta lite vanlig mat och så ska de maskas av. Så den här veckan är det lugnt fortfarande i lådan.
Måste hitta något bra och stabilt som kan stänga valparna inne i valprummet men som Anka kan hoppa över. Än så länge ligger en pianostol i dörröppningen som markerar att ingen hund får gå in där utom Anka.
Bobitaz fuskar och är där inne och dricker vatten och kollar matskålen ibland. Anka är jättehungrig och äter upp allt som serveras. Det är lite svårt att veta hur mycket mat hon behöver för så fort hon har fått för mycket så är det bajskalas på någon valp. Anka har fått vara med på lite längre promenader eller fått vara lös och springa nu i helgen. Gissa en som tycker att det är skönt.

Lilla Blå har fått fina ögon och är så söt

13 dagar gamla

Nu finns det ögon, hörsel och alla står upp i några steg. Någon skuttar fram men det har hitills slutat i katastrofkrasch.
Fast på eftermiddagen tränade vi starter och tunnel. Starterna gick bra ingen tjuvade utan satt stadigt kvar tills de somnade.
Kul för idag har Anka hämtat leksak till valparna och de gick genast fram och luktade. Vilken klok tik, inte kom jag ihåg att de ska träna på allt och ha saker i valplådan men det kom Anka ihåg. Därav tunnelträningen. det luktades och de kröp in i den och somnade skönt. E som ska ha en valp säger att det ska tränas på kamp men det kommer jag ihåg från förra kullen att kampa det gjorde de utan träning för de sitter fast i byxben och annat löst så fort tillfälle ges.
Anka har fått springa lös idag och det var uppskattat.
Imorgon ska det tränas med barnbarnen i valplådan. Får lov att säga att Anka är mycket duktig som mamma och som tillåter besökare att pilla på valparna men de får ge sjutton i hennes matskål för då smäller det. Hon som inte äter eller bryr sig om maten annars är så hungrig nu. valparna har varit hungriga idag också.
Den orange valpen håller på att få gråa ben och har växt otroligt så imorgon ska vi väga alla valparna igen då är de 14 dagar.

11 dagar

En av valparna har fått en egen hemsida, kolla den, http://jippie.jyckefix.se
Tre av valparna håller på att öppna sina ögon. de börjar att kännas som valpar ska kännas när man tar i dem. de rullar över på rygg och sover så skönt när man bär på dem. Imorgon är vi lediga så då ska vi bära hela dagen fast det efter en Anka promenad för nu vill hon springa och få sträcka ut lite.
Får försöka ta lite öppna ögon kort imorgon. 

Snart kommer ögonen fram

Den 2:a levnadsveckan

B -valparna växer så det knakar. Den vita tiken väger 625 gr. Alla har gått upp till sin dubbla födelsevikt och över den. Det är lungt i valplådan och Anka följer gärna med på små promenader.
Anka tappade lite päls förra valpningen och det verkar inte bättre utan att det blir samma sak denna gång. Hon har gott hull och är jättepigg. Lekfull men hon vaktar på sina små så det är väl ganska normalt. De minsta hannarna behöver mer tid att växa till på för de är fortfarande de minsta.
Alla har klippt sina klor för de var långa och Ankas mage blev röd av alla vassa klor. Sen så bryr de sig inte om att de har tappat tutten utan kan ligga ock suga på skinnet så hon får sugmärken. riktiga vampyrer är de. Vid vägningen så är det ett klängande men tar man dem sen och pillar lite på magen så knorrar de och somnar. Så har man inte hjärta att lägga ner dem i lådan utan man sitter där och pillar och småpratar.
Den vita tiken viftar på svansen när man pillar och pratar i hennes ansikte. det ser ut som om hon hör men det kanske är lukt eller annat som hon känner.
Jag dammsuger fortfarande i lådan och de hör inte detta ännu i allafall. Skönt imorgon är jag helt ledig och då ska Anka få vara ute lite längre stund utomhus.

Hungriga hulliganer

Vi fyller en vecka idag

Hela helgen ha jag tänkt på operant inlärning och allt har plötsligt blivit mycket enklare. För mig vill säga. för hundarna är det kanske något enklare men det tar nog lite tid innan allt blir självklart......
Vi har kikat på valparna och nu är det 3 hannar som söker nya hem....
Alla har växt till sin dubbla födelsevikt och Anka är en mycket lugn mamma. E har besökt sin valp eftersom hon ska vara i valplådan under kommande 7 veckor så var det lite nödvändigt för henne att få träffa valparna. Kanske för att jag ska bli stensäker på vilken valp som ska till vem.
Alla valparna har nu nått stadiet då de börjar att bli kommunicerbara. Jag kan trösta och få dem tysta när jag lyfter upp dem. Jag dammsuger varje dag i valplådan för att de ska bli orädda för detta ljud. De ska ha upplevt smällare och annat innan de lämnar valplådan.  Förra valpkullen hade varit med om massor innan de flyttade och det tror jag fortfarande på. Sen ska jag inte sticka under stol med att det är jag som tycker att det är jätteroligt att träna små valpar. Så jag gör det för egen njutning, ha ha.
Att träna och leta beteenden hos valpar är en klokskap har jag lärt mig nu. Det ska utvecklas och utforskas under kommande veckor.

tre tikar varav två har passerat 500 gr. Hungriga monster men en tyst och nöjd kull i lådan.

Ett gott skratt

🤒 Mera konstiga saker händer i valplådan. Imorse låg där en valp utan band och det är nog inte så konstigt i och för sig, då Anka tvättar valparna så noga att hon biter av banden ibland. Nej det konstiga var att en valp hade två band på sig. Ett tjej  och ett killband. Tur att det finns snoppar på vissa så att man kan ta till uteslutningsmetoden. Jag kan inte se skillnad på valparna om de inte är bredvid varandra för då kan man genom att jämföra storleken göra en gissning vem som är vem.
Idag har jag bestämt att de ska heta Chankazz och sen något på B. Det är kul om de som ska ha valp kan få döpa sina små. När man ska anmäla till agility tävling så är det mest praktiskt om de heter samma som de kallas. Det underlättar för våra stackars speakers på tävlingarna som bryter tungan ibland för att uttala de tävlande hundarnas namn.
Valparna växer och frodas och nu tror jag nog att alla kommer att klara sig. Alla utom den sistfödda har gått upp ca 100 gram. Den sista har bara gått upp 75 gram. Den gamla hushållsvågen får duga till valpvägningen. Kanske är det inte på grammet men man ser om valparna går upp. När de växer så det knakar måste jag öka lite på Ankas mat. Hon har haft lite problem med magen så det är nu ris på kylning och jag ska fixa lite fiskbullar i morgon. Ikväll blev det ris och pyttelite sylta. Ska försöka att portionera ut maten på fler tillfällen på dagen för Anka är vansinnigt hungrig.😮 Hon som har varit så måttlig förut har blivit omåttlig numera.
Sen den sista valpen kom så har hon blivit smal om magen igen och det syns redan att hon tappat lite muskler på baken. Det går ruskigt fort att tappa muskler tydligen när man är hund.  Fast det gör en människa också om man blir stilla i några dagar.
Har lagt några nya bilder i valpalbumet 2009. Det är så roligt att ta bilder på valparna så jag har inte gjort något annat idag. Jo pratat i telefonen. Har en kompis som var med under de sista valparnas födelse i telefonen. Hon lyssnade och jag stönade och kröp omkring. Skrev och märkte valpar och hon kunde inte sluta lyssna för det var så spännande att vara med även om hon inte såg något. Hon är duktig fotograf så hon ska plåta valparn två gånger under 8 veckor. Först när de fått ögon och sen när de klipps första gången.
Det är bra med kompisar som ställer upp och hjälper till.

En svensk mästare i agility kanske.

Ankas överraskning

😀 Ja här händer det konstiga saker. Skrattat och tackat hela eftermiddagen. Förra valpkullen hade jag lite problem med  att hitta snopparna  och den här gången vet jag inte hur jag räknade.
Helt plötsligt så låg det en valp i lådan som jag inte sett igår det är jag stensäker på.
Anka var tossig när jag kom hem från jobbet och hon dansade och hoppade och bet i min jacka. Förstod senare att hon var upprymd för hon hade fått en till valp. Alldeles själv och det måste ha skett inatt efter klockan 0100. Då gick jag och la mig för att vakna klockan 0630.
Anka snodde ut på morgonpromenaden som vanligt och gick sen till valparna. Hon fick lite mat och jag kollade den minsta och han mådde bra och satt fast i en spene.

Inte räknade jag dem sen utan kollade bara att de hade det bra och att Anka hade vatten i närheten. Sen sa jag hejdå och gick till jobbet.
Dottern med son kom på besök och de stod med varsin valp i famnen och jag skulle ta den lille för att väga honom, då låg det 4 valpar hos Anka. Jag funderade länge på om jag såg rätt eller om jag räknat fel förut.
Så nu är det 6 valpar i lådan, tre av varje sort. Anka lurade mig på en valp men jag lurade henne på fem. Jag har lärt mig massor om förlossning och en hunds vedermödor innan valparna föds. Är tacksam för att ha en klok tik som klarar sig själv och som är en snäll mamma.
Nu till det roliga...det är att få skriva att jag numera har 9 pumisar i huset. Jisses.

Ankas nya valpar

😀 Så var det nya valpar i lådan igen. Det var en lång väntan och Anka är trött nu. Det blev inte mer än 5 valpar, tre tikar och två hanar. Det är ett litet frågetecken om den lilla hanen som bara väger 150 gram.
Den första är en tik som vägde 250 gr, sen kom en till 225 gr, ytterligare en tik komtrea med 200 gr.
Sen kom killarna den lilla och sen kom en sist som väger 250 gr.
Lilla blå är ilsken och stretar på men han är frusen när han är så liten. Resten av gänget diar och bråkar inget.
Ankas mage verkar tom men buken är stor och hon fryser och ligger så stilla att jag inte varit ute med henne ännu. Tänkte hon får bli torr innan vi kissar kväll.
Båda de andra hundarna undrar lite vad det är men de går inte in i valprummet och nu har satt dit en pall så att Anka kan komma ut ur rummet. Ska ha dörren stängd senare när jag litar på att det går rätt till i valplådan.
Sätter ut lite bilder i albumet så får det bli mer imorgon. Är faktiskt lite trött nu, pust det är jobbigt att få valpar ......

Lilla blå och stora gul och blå är killarna resten är tjejer

Din rubrik